Symesterskapet:

- Jeg er norsk, muslim og feminist - og syerske da

Zenab Mahmood (34) har arvet sykunnskapene fra moren og bestemoren. Nå imponerer hun stort i Symesterskapet på NRK.

AKTUELL: Zenab Mahmood under innspillingen av Symesterskapet, som blir sendt på NRK. FOTO: Julia Marie Naglestad/NRK.
AKTUELL: Zenab Mahmood under innspillingen av Symesterskapet, som blir sendt på NRK. FOTO: Julia Marie Naglestad/NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er ungdomsskolelærer og jeg er mamma til to jenter på seks og fire år. Jeg er norsk, muslim og feminist- og syerske da.

Zenab Mahmood (34) er for tiden å se på Symesterskapet på NRK. Der har hun imponert med sitt talent for søm. I torsdagens episode kom hun på topp av alle deltagerne for sitt arbeid med en blomsermønstret kjole.

KONKURRANSE: Her er Zenab Mahmood sammen med de andre deltagerne i Symesterskapet. Samt programler Christine Hope- og dommerne Jenny Skavland og Andreas Kristoffer Feet. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK.
KONKURRANSE: Her er Zenab Mahmood sammen med de andre deltagerne i Symesterskapet. Samt programler Christine Hope- og dommerne Jenny Skavland og Andreas Kristoffer Feet. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK. Vis mer

Hun forteller at hun har sydd siden hun var 15 år. Det var moren hennes som mente hun trengte en hobby. Som mentorer fungerte både moren og bestemoren.

Med inspirasjon fra sine pakistanske røtter, syr Zenab klær for kvinner - med lommer, understreker hun.

- Måten jeg syr på formidler den jeg er. Derfor syr jeg lommer på alt jeg lager. Kvinner skal ha lommer! Hvorfor skal ikke kvinner ha lommer?

Kultur er flytende

Til vanlig jobber hun som lærer i ungdomsskolen. Et yrke hun trives i. Det var også på jobb hun traff mannen sin, Terje Ahmad. Den dag i dag, jobber de fortsatt sammen, men på en annen skole.

- På jobb er vi kolleger, og skiller veldig mellom jobb og privatliv. Men når klokken er kvart på fire kan vi være mann og kone igjen, ler hun.

KOLLEGER OG KJÆRESTER: Zenab Mahmood og ektemannen Terje Ahmad har mye til felles og de liker å være kreative sammen, forteller Zenab. FOTO: Privat
KOLLEGER OG KJÆRESTER: Zenab Mahmood og ektemannen Terje Ahmad har mye til felles og de liker å være kreative sammen, forteller Zenab. FOTO: Privat Vis mer

De møttes på en multikulturell skole, noe som speilet dem som par. Zenab har vokst opp med norsk/pakistansk kultur mens Terje Ahmad er oppvokst i en etnisk norsk familie.

- Terje tåler mye sterkere mat enn meg. Dessuten mener jeg at alle erfaringene våre har ført til den familiekulturen vi har, sier Zenab som forteller at det har vært viktig for henne å vise barna hennes at kultur er veldig flytende.

Var redde for hets

Da det ble bestemt at Zenab skulle være med på Symesterskapet, ble det fra produksjonen sin side satt i gang tiltak for at hun skulle mestre eventuelle negative tilbakemeldinger.

Faren for hets på grunn av hudfarge eller at hun bruker hijab var til stede. Spesielt siden hun har barn, var det ekstra viktig å ha en god strategi hvis det skulle skje.

Zenab har heldigvis sluppet unna hetsen. Hun forteller om utelukkende positive tilbakemeldinger. Likevel mener hun det er trist at man må ta slike forholdsregler.

- Jeg syns det er synd i 2021 i Norge, med det mangfoldet, at man må forberede seg på at det kan bli negativ respons når det kommer en jente med hijab på tv.

«En sånn som meg på tven»

Samtidig er hun glad for å kunne være et forbilde og beskriver en episode hun opplevde da hun traff noen kvinner på Grønland nylig:

- Det kom tre mødre bort til meg og spurte om jeg var hun fra Symesterskapet. Den ene av dem sa til meg at datteren hennes hadde sagt «Mamma, det er en sånn en med hijab som meg på tven».

- Det er kult at andre kan kjenne seg igjen i meg. Og det er fint at det er kreativiteten de ser meg for- og ikke hudfargen.

Fra sokker til Sør Afrika

Zenab er ikke bare lidenskapelig opptatt av å sy, formidle kunnskap og kjempe for sine feministiske synspunkter. Hun har også en stor reiselyst og er opptatt av å kjøpe brukt fremfor nytt.

Hun forteller at det eneste hun kjøper nytt er sokker- og da helst med knæsje farger, som speiler hennes happy selv.

GLADJENTE: Zenab liker å bruke stoffer fra bruktbutikker når hun syr klær. Da blir det mange fargesterke mønstre, som gjenspeiler det gode humøret hennes. Foto: Privat.
GLADJENTE: Zenab liker å bruke stoffer fra bruktbutikker når hun syr klær. Da blir det mange fargesterke mønstre, som gjenspeiler det gode humøret hennes. Foto: Privat. Vis mer

Det gode humøret tar hun med seg når hun og familien nå planlegger en lengre reise; fra Kapp til Kapp med bil og taktelt.

- Vi starter i Sør Afrika, også skal vi ende opp på Nordkapp. Vi planlegger å bruke et helt år på reisen, så det er nok noen år frem i tid. Barna skal ha «bilskole» og drømmen er å besøke ulike non-profitt organisasjoner som driver med søm og helst de som ansetter kvinner og folk med ulike funksjonshemninger. Planen er å kunne formidle deres produkter til de norske følgerne mine.

Tenker bærekraftig

Hvordan det går videre med Zenab i Symesterskapet, får vi følge spent med på. Serien ble spilt inn i fjor, og hun sier det har vært morsomt å holde på hemmeligheten.

Én ting er hun sikker på; Hun ønsker å lære folk å sy og få de til til å skjønne at det å bruke second hand-tekstiler i sin sypraksis er et viktig ledd i det å bidra til et mer bærekraftig samfunn.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer