American Girl

Ivy (4) har Down syndrom og er modell i tradisjonsrik leketøyskatalog

- Det betyr utrolig mye, sier mamma Kristin Kimble.

SØTNOS: Fireåringen Ivy Kimble (t.h.), som har Down syndrom, er en av modellene i katalogen til dukkemerket American Girl. FOTO: American Girl
SØTNOS: Fireåringen Ivy Kimble (t.h.), som har Down syndrom, er en av modellene i katalogen til dukkemerket American Girl. FOTO: American Girl Vis mer
Publisert

Den amerikanske leketøyskjeden American Girl, som hovedsakelig består av dukker, slapp ny katalog i oktober - og hylles nå for å ha hyret inn fireåringen Ivy Kimble som en av modellene.

Hun har nemlig Down syndrom, og hennes mor Kristin Kimble synes det er fantastisk at dukkeprodusenten, etablert i 1986, inkluderer barn som henne i katalogen.

- Det betyr utrolig mye. Det er ikke ofte vi ser barn med Down syndrom på print eller i media, sier Kristin Kimble til TV-kanalen WLS-TV.

Hun påpeker at det ikke bare er stas for henne som Ivys mor, Ivy selv eller resten av familien - men også viktig for barn med andre funksjonsnedsettelser.

- Vi ønsker å se barn med ulike funksjonsnedsettelser på trykk. Jeg elsker at flere bedrifter nå fortsetter med bevisstgjøring, ved å ha stadig flere som henne på trykk. Håpet mitt er at dette fortsetter å vokse, men at det slutter å være fordi at man ønsker bevisstgjøring, og heller kommer helt naturlig, sier firebarnsmoren Kristin til TV-kanalen.

En talsmann for American Girl sier til nettstedet People at de gleder seg til fremtidige samarbeid hvor de hyller alle typer jenter.

- Hun var så skjønn og helt fantastisk å jobbe med. Julemotivene vi tok til katalogen, med henne som modell, er blitt helt fantastiske. Vi ser frem til å jobbe videre med arbeidet for å hylle alle type jenter.

Stadig flere med funksjonsnedsettinger i motebildet

Det er heldigvis ikke første gang vi ser en jente med Down syndrom være midtpunkt i motebildet. Også australske Madeline Stuart (22) har markert seg i motebransjen - og har gått catwalkshow under både New York Fashion Week, Paris Fashion Week og London Fashion Week.

- De positive kommentarene betyr så mye mer enn de negative. Folk er bare negative fordi de ikke forstår, sa hun til KK i 2015.

I fjor fikk den spanske 21-åringen Marian Ávila, med Down syndrom, drømmen sin oppfylt da hun ble hyret inn til å gå catwalkshow under New York Fashion Week. Også amerikanske Tae McKenzie, som sitter i rullestol og har en sjelden form for epilepsi, gikk på catwalken under moteuken i New York i fjor.

PÅ CATWALKEN: Australske Madeline Stuart har gjort suksess som catwalkmodell. Her under New York Fashion Week i september 2018. FOTO: NTB scanpix
PÅ CATWALKEN: Australske Madeline Stuart har gjort suksess som catwalkmodell. Her under New York Fashion Week i september 2018. FOTO: NTB scanpix Vis mer

McKenzie setter pris på å kunne være et forbilde for andre med funksjonsnedsettelser.

- Det er så mange i min situasjon som ikke tror det er mulig å oppnå drømmene sine. Det finnes ingenting du ikke kan gjøre. Jeg ville vise at det ikke bare finnes én form for skjønnhet, men at alle typer kvinner, også de som sitter i rullestol, har Down syndrom, er kortvokste eller som av andre grunner er blitt fortalt at de aldri kan bli modell, er min form for it-jente, sa hun til TV-kanalen WMFY2 ifølge Daily Mail.

Dukkeprodusenten American Girl er også påpasselig med å inkludere andre former for funksjonsnedsettinger, og har blant annet også laget tilbehør som rullestoler og diabetes-utstyr til dukkene de selger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer