Hanne Krogh om «Reisen til julestjernen»

Du gjetter aldri hva hun hadde under skjørtet

Hanne Krogh letter på sløret fra innspillingen av «Reisen til julestjernen».

HEMMELIGE KNEP: Hanne Krogh røper detaljer fra innspillingen av klassikeren Reisen til julestjernen. Her sammen med Knut Risan, som spilte kongen. På utendørsscenene skjulte Hanne Krogh en hemmelighet under skjørtet. FOTO: NRK
HEMMELIGE KNEP: Hanne Krogh røper detaljer fra innspillingen av klassikeren Reisen til julestjernen. Her sammen med Knut Risan, som spilte kongen. På utendørsscenene skjulte Hanne Krogh en hemmelighet under skjørtet. FOTO: NRK Vis mer
Publisert

Da Hanne Krogh spilte den etterhvert ikoniske rollen som Sonja i «Reisen til Julestjernen» som 20-åring, hadde hun allerede vunnet Grand Prix to ganger, tatt dramalinjen ved Hartvig Nissen, hatt roller på film og TV, og begynt å studere litteraturvitenskap. Men dagen før juleferien 1975 kom telefonen som skulle gi livet en ny vending.

– Jeg sto nærmest med flybilletten i hånda hjem til Haugesund, da Norsk Film på Jar plutselig ringte og spurte om jeg ville prøvefilme for rollen som Sonja, forteller Hanne Krogh (65).

Sonja og Sonja

KK møtte henne til et større intervju, men klarte ikke dy oss for å spørre om noen behind the scenes-anekdoter fra den norske julefilmen over alle, selveste «Reisen til julestjernen».

Filmen hadde premiere i 1976, og skulle spre juleglede for kinogjengere over hele landet. På premieren på Klingenberg i Oslo kom selveste kronprinsesse Sonja, med en forventningsfull prinsesse Märtha Louise, som denne kvelden faktisk var på kino for aller første gang i sitt liv.

SONJA TIL SONJA: Kronprinsesse Sonja og prinsesse Märtha Louise på Oslo-premiere av «Reisen til Julestjernen» 3. desember i 1976 på Klingenberg kino. Forøvrig Märthas aller første kinobesøk! FOTO: Henrik Laurvik/NTB
SONJA TIL SONJA: Kronprinsesse Sonja og prinsesse Märtha Louise på Oslo-premiere av «Reisen til Julestjernen» 3. desember i 1976 på Klingenberg kino. Forøvrig Märthas aller første kinobesøk! FOTO: Henrik Laurvik/NTB Vis mer

Stjernelag

Hanne Krogh lar seg ikke be to ganger, og forteller hvordan hun som ung skuespiller kom inn i et stjernelag uten sidestykke, med Rolf Just Nielsen, Harald Heide Steen, Knut Risan og Anne Marit Jacobsen, for å nevne noen.

Resten skulle være historie. Og en god og stemningsfull en sådan.

STJERNELAG: Anne Marit Jacobsen som Petrine og Bjarne Andersen som Astrologen under filminnspillingen av «Reisen til Julestjernen». FOTO: Walle Jensen/NTB
STJERNELAG: Anne Marit Jacobsen som Petrine og Bjarne Andersen som Astrologen under filminnspillingen av «Reisen til Julestjernen». FOTO: Walle Jensen/NTB Vis mer

Klærne stivnet

Men det er flere historie som ikke er blitt fortalt. Og de foregår i kulissene. Hanne Krogh røper dem gladelig for KKs lesere.

Deler av utendørsscenene i «Reisen til julestjernen» ble nemlig spilt inn på Savalen ved Tynset. Savalen ligger i Østerdalen og området har vært på værkartet over det kaldeste stedet i Norge opp til flere ganger. Perfekt med andre ord, for en film der rimfrost skulle skape julestemning for kinogjengere landet rundt.

– Det var så kaldt ute at klærne frøs seg stive, minnes Hanne Krogh med en latter.

– Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne gå inn i varmevogna mellom scenene, for da ville klærne tine og bli klissvåte til neste opptak. Det var et under at jeg ikke ble syk.

Redd på ekte

Til innspillingen trengte man snø. Masse snø. Spesielt siden Sonja skulle kjøre hest og slede, en scene som for øvrig kunne endt riktig ille, ifølge Hanne. Hesten skulle nemlig være hvit, ifølge manus, og den eneste hvite hesten på Tynset hadde aldri vært spent for en slede.

– Jeg hadde aldri kjørt hest og slede før. Planen var at en stuntmann skulle ligge i dørken og ta over tømmene om det skjedde noe, men det ble sløyfet, forteller Hanne.

– Men hesten skjøt jo i vill galopp med en gang, så når du ser meg livredd i sleden med den onde greven etter meg, er det egentlig fordi jeg er stiv av skrekk bak tømmene. Helt på ekte!

LIVREDD PÅ EKTE: Hanne Krogh røper at innspillingen av Reisen til julestjernen kunne ha endt i dramatikk. FOTO: NRK
LIVREDD PÅ EKTE: Hanne Krogh røper at innspillingen av Reisen til julestjernen kunne ha endt i dramatikk. FOTO: NRK Vis mer

Datteren overtok som Sonja

I 2021 er det 45 år siden «Reisen til julestjernen» hadde premiere. I årene som har gått har Hanne dratt i land Norges første seier internasjonalt i Grand Prix med «Bobbysocks», hatt karriere som soloartist, giftet seg med VG-journalist Trygve Sundbø og fått barna Sverre og Amalie.

RINGEN SLUTTET: Hanne Krogh var selvskreven gjest under premieren på nyinnspillingen av filmen «Reisen til julestjernen» i 2012. Her sammen med datteren Amalie, som forøvrig i 2020 har hovedrollen som nettopp Sonja i «Reisen til Julestjernen» på Folketeatret. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB
RINGEN SLUTTET: Hanne Krogh var selvskreven gjest under premieren på nyinnspillingen av filmen «Reisen til julestjernen» i 2012. Her sammen med datteren Amalie, som forøvrig i 2020 har hovedrollen som nettopp Sonja i «Reisen til Julestjernen» på Folketeatret. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB Vis mer

Som et skjebnens lykketreff var det nettopp datteren Amalie som fikk rollen som Sonja da Folketeateret i 2020 satte opp «Reisen til julestjernen», en produksjon som for øvrig måtte utsettes grunnet korona. Hanne hadde gledet seg til å se datteren som Sonja, og bedyrer at hun selv ikke var tiltenkt å løftes frem i forbindelse med premieren:

– Det hadde jeg uansett takket nei til. Dette er Amalies rolle, ikke min, sier Hanne til KK.

Feil i filmen!

Men Hanne Krogh har mer på hjertet når vi snakker om hennes innsats i filmklassikeren fra 1976. Hun forteller om da Sonja skal ut og lete etter julestjernen, og kongen spør henne hvordan hun vet hvilke vei hun skal gå:

– «Jeg går bare til venstre jeg. Det er jo hjertesiden», sier Sonja. Men i filmen ser du helt tydelig at hun går ut av borgen og svinger rett til høyre!

SONJAS SANG: Hanne Kroghs sang om julestjernen er en stemningsfull del av nordmenns juletradisjoner. FOTO: Norsk Film/Hanne Krogh
SONJAS SANG: Hanne Kroghs sang om julestjernen er en stemningsfull del av nordmenns juletradisjoner. FOTO: Norsk Film/Hanne Krogh Vis mer

Hemmelighet under skjørtet

Ingen julefilm uten snø. På Tynset fikk man det i bøtter og spann. Hanne husker ferden til fots. I filmen ser man Sonja kjempe seg gjennom snøen i den blå ikoniske kappen med pelskant:

– Det var jo så mye snø at jeg sank gjennom til midjen. Det nyttet ikke å gå på beina. Derfor satte på meg truger som jeg hadde under skjørtet.

Hanne demonstrerer:

– Når du vet det, kan du se det i filmen, at jeg vagger som en gås gjennom snøen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer