Siden mars 2020 har Norge vært nedstengt som følge av den pågående koronapandemien, og i lang tid har NRK-profil Helene Sandvig (52), og TV-teamet bak Helene sjekker inn, forsøkt å komme på innsiden av et sykehus med koronapasienter - for å gi et innblikk i hvordan pandemien kan påvirke pasientene.
Denne høsten fikk Helene og teamet endelig klarsignal til å besøke infeksjonsmedisinsk avdeling på Lovisenberg sykehus i Oslo, og her har hun møtt tre pasienter som alle er innlagt som følge av å ha blitt smittet av korona. Se episoden her.

- Ingen har et perfekt familieliv
- Han var redd
En av pasientene, en mann ved navn Arzun (45), forteller til Helene at korona ikke er noe å spøke med. Han har problemer med pusten og hoster konstant - klassiske symptomer på korona.
- Jeg tolker det Arzun sa om at man ikke skal spøke med korona, som at han kjente på alvoret av sykdommen i hele kroppen. Pusten strakk ikke til. Han var redd, og ville fortelle at Covid-19 kan gjøre deg så syk at du må få hjelp på sykehus, sier Helene til KK.

En av de tingene som overrasket henne mest etter oppholdet på Lovisenberg sykehus, var at pasientene var mye yngre enn det hun på forhånd hadde sett for seg.
– De er mye yngre enn meg. De er jo i 40-åra, uttrykker Helene i episoden.
- Hva hadde du sett for deg før du sjekket inn?
- Vi har hørt at Covid-19 først og fremst er farlig for de gamle og skrøpelige, og mennesker med annen sykdom i kroppen. Jeg hadde en tanke om at jeg skulle møte flest pasienter godt oppi åra, men så traff jeg Bahar og Arzun, som begge var yngre enn meg selv.
Bahar er en 44 år gammel firebarnsmor, som Helene også møter i episoden.
- Har du selv vært redd for å bli smittet av korona, Helene?
- Jeg har aldri vært redd for å bli veldig syk hvis jeg får viruset. Antakelig blir jeg ikke det heller, men å møte ellers friske folk som hadde blitt så dårlig at de måtte legges inn, var en tankevekker, sier hun til KK.

Fembarnsmoren Maria: - Når man er mamma skal man ikke sitte i fengsel
- Det er vondt å tenke på
Etter å ha vært på innsiden av korona-bobla, gjør Helene seg flere nye tanker om pandemien, og at den har store menneskelige omkostninger, er det ingen tvil om.

- Folk mister jobber, opplever ensomhet, forverring av psykisk sykdom og andre lidelser. Det er vondt å tenke på. Det er ekstreme tider, vi må holde sammen, og holde ut.
De siste ukene er det mange som har gitt uttrykk for at de ønsker at samfunnet skal åpnes helt igjen, og at krav om munnbind og andre retningslinjer fra myndighetene er blitt for strenge.
- Har du selv endret oppfatning på noe vis, etter at du var beboer på Lovisenberg sykehus?
- Det er vanskelig å gi råd til en hel nasjon, og kanskje noen råd virker rare, men ingen ønsker å havne i en situasjon der sykehusene kneler under alle de koronasyke som kommer på én gang.

- Dere er ikke bare viktige - dere er livsnødvendige!
- I vår alles interesse å holde smitten under kontroll
Under besøket kom Helene også tett på de hardtarbeidende legene og sykepleierne på sykehuset, og hun tør ikke tenke på hva de må gjennom, dersom smitten skulle øker betraktelig igjen.
- Helsepersonell er allerede slitne etter første bølge. Vi har bare de vi har. Det finnes kun et visst antall rom til de syke, og respiratorer til de sykeste. Derfor er det i vår alles interesse å holde smitten under kontroll.

- Kan du fortelle litt om inntrykket du fikk av helsepersonellet som var på jobb de dagene du var der?
- Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk sjekke inn, og på den måten få mulighet til å gi folk et glimt av hverdagen til de ansatte og hva pasientene står i, sier Helene til KK.