Hunder som ligner eieren

11 vaner hunden kan kopiere fra deg

Og eieren kopierer visstnok hunden også …

HUNDER GJØR SOM EIEREN: – Hvis eieren liker å være sent oppe og våkne sent, vil hunden også tilpasse seg samme timeplan. FOTO: NTB
HUNDER GJØR SOM EIEREN: – Hvis eieren liker å være sent oppe og våkne sent, vil hunden også tilpasse seg samme timeplan. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har alle latt oss fornøye av bilder av hunder som er prikk like eieren. Mannen med hockeysveis, for eksempel, med en velfrisert kongepuddel. Eller den langhårete heavyrockeren med sin afghanske mynde.

Den sveitsiske kunstneren Sebastian Magnani har tatt likheten mellom hund og eier enda et skritt videre. I fotoserien «Underdogs» manipulerer han hundenes hode på eierens kropp, for ytterligere å understreke likheten, og resultatet er mildt sagt oppsiktsvekkende.

SOM HUND SÅ EIER: Sebastian Magnanis kunstprosjekt utforsker likheten mellom hund og eier. FOTO: Sebastian Magnanai/Rex Features/NTB
SOM HUND SÅ EIER: Sebastian Magnanis kunstprosjekt utforsker likheten mellom hund og eier. FOTO: Sebastian Magnanai/Rex Features/NTB Vis mer

Like også inni

Men det er ikke bare av utseende hunder kan ligne eieren. KK har tidligere skrevet om at vi velger hunder på samme måte som vi velger venner, nemlig med lignende egenskaper som oss selv.

I en amerikansk studie fra 2019 stilte forskerne 1681 hundeeiere en rekke spørsmål, og kartla personlighet utifra personlighetstrekkene utadvendthet, åpenhet, planmessighet, omgjengelighet/ medmenneskelighet og følelsesmessig stabilitet/nevrotisisme.

Deretter svarte hundeeierne på spørsmål om hunden, og det gjennomgående svaret var at hunden hadde personlighetstrekk som lignet deres, skriver forskning.no.

Personer som regnet seg som for eksempel utadvendte og sosiale, oppga at hunden var sosial og utadvendt, mens de engstelige oppga at hunden var engstelig.

Hunden kan kopiere vanene dine

Ifølge det amerikanske nettstedet Bustle.com kan hunder også kopiere vanene våre. Jepp, du hørte riktig. Ikke bare ligner hunden deg av utseende, og har lik personlighet. I tillegg begynner den å tilegne seg samme vaner som deg. Og kopieringen går visstnok andre veien også!

Hunden Bobby har sin helt egen tolkning av yogaposisjonen downward facing dog. Redigering: Hege Løvstad Toverud Vis mer

Da KK i 2019 skrev om likhet mellom hund og eier, tok vi kontakt med Thomas Winther, familieterapeut og sexolog ved Curasenteret. Han forklarte likheten slik:

– Vi påvirkes alltid av dem som er rundt oss. Så lenge jeg er i en relasjon med et annet menneske, vil det påvirke meg. Det samme gjelder for dyr. Hunder er ikke så flinke med språk, men de er flinke på kroppsspråk. Dersom hunden merker at eieren er redd, vil de naturlig nok bli mer skeptiske selv også. Hunden påvirkes av eier og eier påvirkes av hunden.

Men hvilke vaner er det så hunden kan herme etter? Nettsiden Bustle.com har laget en sammenstilling av typiske vaner – og uvaner – en hund kan kopiere fra eieren. Vi tillater oss å videreformidle:

Hunden kan begynne å snakke

Vi har vokst opp med dem som fast innslag på «Norge Rundt», de syngende hundene. I dag har de musikalske firbente egne kategorier på YouTube og TikTok, og få ting er så fornøyelig som å se hunder synge og «snakke« med eieren.

KOM IGJEN: Jeg tar tredjestemmen! FOTO: NTB
KOM IGJEN: Jeg tar tredjestemmen! FOTO: NTB Vis mer

Russell Harstein, ekspert på hund- og katteatferd, har følgende forklaring på hvorfor hunder stemmer i når eieren synger, eller hvorfor den svarer når du snakker til den:

– Noen hunderaser vil ule eller bjeffe når eieren uler eller tuller med den. Hvis oppførselen i tillegg blir belønnet, vil hunden fortsette med slik oppførsel.

Debatten er i gang. Hopper hunden Groot opp eller ned trappen? Redigering: Hege Løvstad Toverud Vis mer

Hunden kan kopiere søvnmønster

KK har tidligere skrevet om hva sovestillingen kan si om et parforhold, og om hvorfor du bør dele seng med hunden din.

Hunder sover jo vanligvis mer om dagen, mens vi mennesker konsentrerer søvnen vår til natten, men visste du at hunder også kan kopiere menneskenes søvnmønster? Ifølge veterinær Stephanie Liff er søvnmønster den vanligste imiterte atferden:

– Hvis eieren liker å være sent oppe og våkne sent, vil hunden også tilpasse seg samme timeplan.

NATTA: Ses i morgen. FOTO: NTB
NATTA: Ses i morgen. FOTO: NTB Vis mer

Hunden kan bli sulten samtidig

Mange ser på hunden som en familiemedlem som skal få samme goder som resten av familien. Spesielt rundt høytidene pøser vi på med godsaker, ofte uten tanke på at menneskemat kan være dødelig for hunden.

Nettopp måltider, og tidspunktet for sultfølelse, er noe hunden kan kopiere fra eieren. Hvis du vanligvis mater hunden din på samme tid som du spiser selv, vil hunden sannsynligvis være sulten samtidig som deg, ifølge veterinær Liff.

– Hunden er programmert til å forvente at måltidene kommer rundt et bestemt tidspunkt hver dag. Den kan ha visse triggere som indikerer at maten er på vei, og kan bli urolig og sint hvis tidsplanen endres.

Hunden vil mosjonere samtidig

Britisk forskning fra 2010 antydet at hundeeiere som lufter hunden daglig får mer mosjon enn de som har betalt medlemskap på et treningssenter. Hundens trang til å røre på seg sammenfaller gjerne med dine egne aktiviteter. Hunden tilpasser seg nemlig raskt til din daglige aktivitetsplan, og endrer planen seg vil hunden vise at den ikke liker endringen, mener veterinær Liff.

HVA? Skal vi ikke på tur nå? Det kan du ikke mene? FOTO: NTB
HVA? Skal vi ikke på tur nå? Det kan du ikke mene? FOTO: NTB Vis mer

Hunden kan kopiere humøret ditt

De fleste hundeeiere har opplevd at hunden gjerne blir glad når man selv er glad, eller at den firbente kanskje vil ligge i armkroken når man selv er trist eller syk. Ifølge forskning er forklaringen at følelser overføres mellom sosiale arter, når de står hverandre svært nær, skriver Bustle.com.

STEIN, SAKS PAPIR: Ha! Jeg vant. Igjen! FOTO: NTB
STEIN, SAKS PAPIR: Ha! Jeg vant. Igjen! FOTO: NTB Vis mer

Hunden kopierer måten å vise følelser på

Noen hunderaser er mer kosete enn andre, men hunden kan faktisk begynne å uttrykke hengivenhet på samme måte som eieren:

– Vi viser kjærlighet på forskjellige måter, og noen mennesker er mer hengivne enn andre. Dyrene kopierer ofte vanene våre for hvordan vi uttrykker følelser, sier Nicole Ellis, sertifisert hundetrener.

Hunden etterligner bevegelsesmønsteret ditt

KK har tidligere skrevet om «Superhundene» fra NRK. Mathilde som slet psykisk fant for eksempel støtte sin nye venn Vito, en mishandlet gatehund fra Tyrkia.

Videre har vi med glede fulgt hunden Zlatan, i NRK-serien «Fra bølle til bestevenn». Vi har også fått hundetrener Maren Theie Rørviks beste tips ved anskaffelse av hund og hvordan få et best mulig forhold til hunden.

Den oppmerksomme hundeeiere har kanskje lagt merke til at hunden kan begynne å etterligne eierens bevegelsesmønster. Ifølge Bustle.com er dette noe hunde- og kattetrenere er godt kjent med, og som ofte brukes i arbeidet:

– Kjæledyrene prøver ofte å etterligne oss. Mange eiere begynner ofte å danse med hundene sine, og snart har hundene sine egne dansetrinn, som å hoppe opp og ned, bjeffe og snurre rundt, sier hundetrener Ellis.

Hunden kan begynne å mislike samme folk som deg

Ifølge hundetrener Maren Teie Rørvik er det mange fallgruver man kan gå i ved anskaffelse av hund, og feilen de fleste gjør kan du lese mer om her.

Å ha hund er uten tvil en fin måte å komme i kontakt med andre, og før datingappene var nettopp hundelufting en arena for å treffe en potensiell partner. Skal vi tro Bustle.com har hunder nærmest en sjette sans for å skille ut folk du liker – og ikke liker.

– Hunder kan lett oppfatte følelsene våre, både glede og sinne. Hvis vi blir begeistret hver gang en spesiell person kommer, vil kjæledyrene våre snart ta opp den samme vanen. Og det samme gjelder folk du ikke er så glad i, forklarer Ellis.

TALKING TO ME? Du lurer ikke meg med den godbiten der. FOTO: NTB
TALKING TO ME? Du lurer ikke meg med den godbiten der. FOTO: NTB Vis mer

Hunden kan føle angst og stress

Nyttårsaften er kanskje hundens mest stressede dag, og KK har skrevet om hunder som har sprunget til skogs og frosset i hjel ved inngangen til det nye året.

Men det er ikke bare høye smell som kan gjøre hunden engstelig. Forskning antyder at hunder kan fange opp stress og angst hos eieren. En studie fra i 2021, publisert i Journal of Veterinary Behavior, viste sammenheng mellom eierens angst og hvor mye frykt og angst hunden følte.

Hunden kan imitere deg sosialt

KK har tidligere skrevet om personlighetstyper, og stilt spørsmålet hvorvidt en ekstrovert person kan være lykkelig med en introvert. Også hunder kan være ekstroverte og introverte, men forskning viser at hunder kan tilpasse seg eierens sosiale liv, skriver Bustle.com.

Hvis du for eksempel liker å være festens midtpunkt, kan hunden din begynne å gjøre det samme, og likedan hvis du foretrekker å se en film på sofaen.

Hunden kan etterligne skadene dine.

En brukket lårhals på glatta er ingenting å spøke med, og mange skader medfører både krykker og langvarig halting. Men visste du at hunden kan begynne å etterligne eierens ganglag?

En video av hund som skal ha kopiert eierens halting etter en operasjon, har gått viralt. Eieren hevder at han har latt hunden undersøke både av veterinær og med røntgenbilder, uten at man fant noe galt. Hunden skal rett og slett haltet av sympati, ifølge eieren.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer