Følelser Etter Sex

Kvinner får oftere følelser etter sex enn menn

- Vi er ikke like flinke til å skille mellom seksuell tiltrekning og kjærlighet.

FØLELSER ETTER SEX: Hvorfor får egentlig kvinner lettere følelser etter sex enn menn?  Foto: Shutterstock / luminast
FØLELSER ETTER SEX: Hvorfor får egentlig kvinner lettere følelser etter sex enn menn? Foto: Shutterstock / luminast Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har blitt med han som bare være drømmemannen hjem fra byen og tilbrakt en het natt med ham. I dagene som følger venter du spent på en tekstmelding mens sommerfugler slår kollbøtter i magen. Men så hører du aldri noe. 

Kvinner har nok en større tendens enn menn til å forelske seg etter sex. Da kan det være vanskelig å forstå hvorfor han ikke føler det samme, og skuffelsen kan bli stor. 

Hvorfor er det egentlig slik at kvinner oftere blir forelsket, og håper at det skal lede til noe seriøst, mens menn i større grad kan ha sex uten å ville eller føle noe mer? 

LES OGSÅ: Derfor er kvinner mer fleksiseksuelle

Har med hormoner, oppvekst og drømmer å gjøre

Sara Skaarup er journalist, forfatter og sexolog. Hun forteller at mange faktorer er med på å avgjøre hvor knyttet vi blir til en person. Det ligger blant annet en forklaring i at vi kvinner har mer av tilknytningshormonet oksytocin. 

- Begge kjønn har dette hormonet, men kvinner har mer. Hos kvinner utløses svært mye av dette blant annet når vi ammer, slik at vi får en tilknytning til barnet, men det utløses også bare vi holder rundt en annen person, og det utløses når vi har sex.

I tillegg til dette hormonet, mener Skaarup det ligger en forventning om at vi en dag skal finne den rette i underbevisstheten til mange kvinner. Da kan vi fort ende opp med å forelske oss i forelskelsen, og dermed også kanskje i feil mann.  
 
- Vi vokser opp med historier om kjærlighet. I popsanger og Disney-filmer får vi høre at en prins skal komme og finne oss, og det kan nok gjøre at mange sitter med en lengsel etter å finne den rette, mener hun. 

LES OGSÅ: Har tinder og nettdating gjort folk mer kresne? 

Dårligere til å skille mellom sex, forelskelse og kjærlighet

Skaarup jobber for tiden med en bok om det hun kaller kvinners romantiske drømmer og mener mange forelsker seg fort fordi de forelsker seg i en illusjon om et perfekt samliv heller enn i personen de er sammen med. 

- Mange møter mange menn og håper det skal holde hver gang. Det gjøres også ofte fordi vi forelsker oss i drømmene heller enn i realiteten. Vi tenker at «om vi to blir gift, og vi to får barn, så blir det sånn og sånn», men da rømmer vi fra virkeligheten. 

- Så er det også usikkerhet og spørsmål om oss selv som kan gjøre at vi blir avhengig av menn. Vi blir avhengig av hormonene som utløses og følelsene vi får og går dermed fra forelskelse til forelskelse. Men det er viktig å vite at den type seksuell intensitet ikke fører til kjærlighet. 

For det mener nemlig Skaarup kan være enda en grunn til at kvinner i større grad enn menn forelsker seg etter å ha hatt sex; vi er ikke alltid like flinke til å skille mellom seksuell tiltrekning, forelskelse og kjærlighet. 

- De tre tingene er ikke det samme. De kan være en forlengelse av hverandre, men det er ikke det samme, påpeker hun. 

LES OGSÅ: Derfor finner han en ny så fort

Kan stamme fra urmennesket

Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, forteller i likhet med Skaarup at det finnes mange årsaker til at kvinner oftere enn menn opplever at en one night stand resulterer i forelskelse. For eksempel er det jo slik at det er kvinnen som blir gravid, og i tidligere tider har hun vært avhengig av en forsørger for seg og barnet. 

- Det kan blant annet ha noe med at kvinner tidligere har hatt mer behov for å bli tatt vare på, og det har vært mer nødvendig for kvinner med tilhørighet og det å knytte seg til den man får barn med, sier Gamnes og legger til: 

- Dessuten vet vi også at testosteron er det hormonet som står bak sexlysten, og det at menn har mer testosteron enn kvinner kan være en forklaring på at menn lettere kan skille sex fra følelser.

LES OGSÅ: Derfor klarer vi ikke å gå fra dem

One night stands er ikke for alle

Både hun og Skaarup mener det å ha sex med noen før man er godt kjent er noe du bør kjenne på om er noe for deg eller ikke. 

- Man bør være klar over at one night stands er for de som er litt hardbarka, sier Skaarup.

Gamnes råder til å være tydelig på at du ikke ønsker å ha sex før dere har blitt bedre kjent, for å unngå å bli skuffet om han ikke vil mer. 

- Vær klar på at du ikke vil ha sex før dere har blitt bedre kjent. Også er det viktig å ikke tenke at «ligger jeg med ham nå, så blir det automatisk et forhold», for sånn er det ikke. Det gjelder å finne ut av hva som fungerer for deg, og leve etter det, sier hun. 

Eventuelt må du være forberedt på at du kan bli skuffet. 

- Ikke ta for gitt at den andre føler det på samme måte som deg, sier Gamnes, som også legger til at det selvfølgelig også er menn som får følelser og forhåpninger etter en one night stand, og kvinner som helt fint kan ha sex uten å forvente eller ville noe mer. 

Du skal med andre ord heller ikke føle deg dum om du har gått på en smell. Det er helt naturlig å utvikle følelser for en du har sex med, noe også psykolog Peder Kjøs tidligere har sagt til KK.no.

- Sex er intimt og gir uttrykk for ønske om nærhet, så det er egentlig litt rart hvis man ikke føler noe som helst. Problemet oppstår når vi har slike følelser overfor en som ikke har det. Da har vi gjerne gjort en feilvurdering som er ganske naturlig å gjøre - vi tror jo at det som betyr noe for oss også er viktig for andre.

LES OGSÅ: Dette gjør forelskelse med deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer