Venninnens ekskjæreste

Forelsket i eksen til en venninne?

- Det oppleves ofte som et ekstremt tillitsbrudd, og det kan bli en lojalitetskonflikt i venninneflokken, sier sexolog.

VENNINNENS EKS: Du er bare såå forelsket, MEN han er eksen til din venninne. FOTO: NTB Scanpix.
VENNINNENS EKS: Du er bare såå forelsket, MEN han er eksen til din venninne. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er en uskreven regel at en venninnes ekskjæreste er «off limits». Du vet, man skal jo ikke la menn ødelegge for gode vennskap; derfor er det «chicks before d**cks».

Men man kan jo ikke alltid kontrollere følelsene sine eller hvem man skal falle for. Og nå sitter du her da, forelsket og betatt av hennes eks. Så hva bør du egentlig gjøre?

– Først og fremst tenker jeg at man bør gå noen ekstra runder med seg selv og spørre hvorfor man er tiltrukket av ham, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.

Ser du for deg at dette kan bli noe seriøst? Er dette ekte kjærlighet, eller er det bare fysisk tiltrekning og nysgjerrighet?

– Det er litt trist å ødelegge for ekte kjærlighet bare fordi han er din venninnes eks-kjæreste. Men hvis det kun handler om nysgjerrighet så bør man nok holde seg til den uskrevne regelen, anbefaler hun.

LES OGSÅ: Får du en «bad feeling» av den nye kjæresten til venninnen din?

Fortell henne tidlig hva du føler

Dine egne følelser er likevel ikke det eneste du må ta i betraktning. Det kan også være lurt å ta hensyn til hvordan venninnen din har det i dag i forhold til hennes eks og bruddet de var igjennom.

– Har hun det bra med det i dag, så er det nok lettere for henne å akseptere. Men hvis hun fortsatt sitter med vonde følelser fra dette bruddet så kan det rett og slett være å strø salt i såret hennes, sier Gamnes.

Hvis dette er en god venninne man ønsker å beholde så anbefaler hun at du tar det opp med henne så tidlig som mulig.

– Det betyr ikke at du skal direkte spørre om tillatelse, men i hvert fall informere henne om hva du føler. Du vil jo ikke at hun skal høre om det fra andre hold. Men selv om det virker tilsynelatende ok å forfølge dette, bør du være obs på at det likevel vil kunne gjøre noe med vennskapet. Da må man spørre seg selv om man er villig til å risikere vennskapet for dette, påpeker hun.

ØDELEGGENDE: Er dette følelser du vil forfølge så bør du være forberedt på at vennskapet aldri vil bli helt det samme. FOTO: NTB Scanpix
ØDELEGGENDE: Er dette følelser du vil forfølge så bør du være forberedt på at vennskapet aldri vil bli helt det samme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Også Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, mener det ideelle er å snakke med venninnen før man gjør noe med følelsene sine.

– Dessverre gjør vi jo alltid ikke det som er ideelt, vi mennesker lar oss jo drive litt av spenning. Men jeg synes man først bør spørre seg selv: klarer jeg å trekke meg bort fra denne personen? Hvis du kjenner at det klarer du ikke, så er det best at du snakker med venninnen din åpent og ærlig, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Klarer du ikke å gi slipp på eksen?

Det kan bli en lojalitetskonflikt i venneflokken

Har man forelsket seg i venninnens eks er det flere faktorer å ta stilling til før du velger å inngå et forhold med ham. Men husk at sjansene er veldig store for at det kan ødelegge vennskapet.

– Det oppleves ofte som et ekstremt tillitsbrudd, og det kan bli en lojalitetskonflikt i venninneflokken – hvilken side skal de stå på? Det kan enten dele en venninneflokk i to, eller resultere i at du utstøtes, forklarer Schmidt.

Når vi er kjæreste med noen så er vi veldig intime. Vi deler våre innerste tanker og følelser, og det er veldig sårbart. Vi har også en tendens til å dele mye intimt med venninnene våre. Når den intime lojaliteten flytter seg fra å være eksklusivt med hver av dere, til å bli mellom deg og hennes eks blir det fort veldig sårt.

– Plutselig er dere et par og da sitter to mennesker med veldig mye intim informasjon om venninnen din. Og det kan bli vanskelig for henne å forholde seg til. De fleste har heller ikke så veldig lyst til å høre om eksens nye kjærlighetsliv. Så din venninne unngår deg kanskje for å slippe å høre om forholdet du har til eksen hennes. Spesielt hvis dere har det bra på områder som de ikke hadde, forteller hun.

Før man velger om man skal ta sjansen på å starte et forhold med eksen til en venninne må man selvsagt også ta i betraktning hvor lenge de var sammen, og hvor seriøse de var. Jo, nærmere det er bruddet, jo vondere gjør det.

– Noen er mener jo «han er min» bare fordi man flørtet med han først. Har man datet litt, men det aldri ble noe seriøst, så kan ikke det stoppe opp hele verden. Har de derimot barn sammen for eksempel, så blir du stemoren til din venninnes barn – det kan jo også være problematisk, sier Schmidt.

– Noen venninneforhold klarer seg, og det handler mye om hvor avklart det bruddet har vært. Hvis det er en stund siden bruddet, hun har sørget ferdig og de har en vennlig tone, så kan det gå bra, legger hun til.

LES OGSÅ: - Å godta at kjæresten har kontakt med eksen er vanskelig for de fleste

UBEHAGELIG: Venninnen din kan begynne å unngå deg for å ikke få eksens nye kjærlighetsliv slengt i ansiktet. Foto: Scanpix.
UBEHAGELIG: Venninnen din kan begynne å unngå deg for å ikke få eksens nye kjærlighetsliv slengt i ansiktet. Foto: Scanpix. Vis mer

«Du bør vite at han var en skikkelig drittsekk»

La oss nå si at hun synes det er greit – du skal bare kjøre på. Men at hun samtidig advarer deg om at han er en skikkelig drittsekk. Han er en latsabb som spiller dataspill hele dagen, han er utro, eller han er kjempesjalu. Hva da?

– Man kan gjerne lytte til advarsler, men samtidig ha i bakhodet at folk ikke alltid er sånn som ett menneske har opplevd dem. Det kan også være at man svartmaler eksen sin for å hindre deg i å bli sammen med han, forteller Gamnes.

Man bør kanskje til en viss grad ta slike ting i betraktning, du husker kanskje selv hvordan de var som par. Men hun minner om at folk også kan endre seg.

– Ulike mennesker får frem ulike egenskaper hos oss. Selv om venninnen har en oppfatning av ham som en utro drittsekk så er det ikke sikker at han vil være sånn mot deg. Det er så mye som avgjør hvorfor man oppfører seg dårlig, det kan være at de hadde lite tillit eller ikke følte seg trygge i forholdet. Man kan bli påvirket av andres erfaringer, men man lærer best av å erfare selv, sier hun.

​ LES OGSÅ: - Husk at de nær deg ikke vil deg noe vondt og at det ofte er en grunn til at de reagerer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer