Parforhold

Dette gjør du når vennene dine og kjæresten din ikke går overens

- Vær bevisst på når du skal inkludere og når du skal ekskludere partneren din i sosiale sammenhenger, sier ekspert.

GÅR OVERENS: For noen vil det at partneren går godt overens med vennene være helt avgjørende for forholdet. FOTO: NTB Scanpix
GÅR OVERENS: For noen vil det at partneren går godt overens med vennene være helt avgjørende for forholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å gå inn i en helt ny kjæresterelasjon med noen er som regel spennende. Man går med sommerfugler i magen konstant, og den første tiden brukes gjerne til å bli ordentlig kjent med hverandre. Man utforsker nye ting og føler seg mer forelsket enn noen sinne.

Så kommer man til det punktet hvor man skal introduseres for venner og familie. Men hva skjer egentlig om den nye kjæresten din og vennene dine ikke kommer overens? At de ikke liker hverandre, har ulike meninger eller ikke har noen form for kjemi når de snakker sammen?

Det kan naturligvis oppleves som både sårt og frustrerende når du føler du har skutt gullfuglen, mens venninnen din prøver å overbevise deg om at han ikke er den rette for deg - og at du bør gjøre det slutt.

Kan svekke dømmekraften

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, har tidligere sagt til KK at det er mye mulig at forelskelsen gjør at du ikke ser faresignalene venninnen din har plukket opp.

- Forelskelsen kan svekke dømmekraften og gjøre at du kun ser det du ønsker å se. Det er ikke tilfeldig at man sier at kjærlighet gjør blind, og det gjelder ikke minst for forelskelse.

- Som nyforelsket vil du være ekstra utsatt, da man i begynnelsen av forholdet har en tendens til å utelukkende fokusere på kun det positive før realitetene bringer deg tilbake til hverdagen, sier hun.

KJÆRLIGHET GJØR BLIND: Når man er nyforelsket er det lett å overse faresignaler hos partneren - noe vennene dine kanskje legger merke til. FOTO: NTB Scanpix
KJÆRLIGHET GJØR BLIND: Når man er nyforelsket er det lett å overse faresignaler hos partneren - noe vennene dine kanskje legger merke til. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kommunikasjon er viktig

Hvis man føler seg splittet mellom kjæreste og venner, er kommunikasjon og prating nøkkelen til å løse opp i problemet. Ifølge sex- og samlivscoach Irene Fehr og nettstedet Bustle er det første man bør gjøre å snakke med partneren. Still spørsmål om hvorfor han/hun tror at man ikke går overens med vennene, og få personen til å forklare hva han/hun liker og ikke liker med dem.

- Ikke pøs på med anklagelser. Still heller åpne spørsmål - det er en balansegang når kjæresten din og vennene dine ikke går overens.

Hun gir flere tips:

- En annen ting som er viktig for å komme overens er å være bevisst på når man skal inkludere og når man skal ekskludere partneren sin i sosiale sammenhenger. Reflekter overfor deg selv og tenk på hvilke omstendigheter partneren din selv liker og i hvilke sammenhenger han derfor vil «blomstre». Da er det også lett å finne ut i hvilke sammenhenger du like godt kan stille opp på alene.

Gjennom å skille på når han/hun skal være med og ikke, gjør du det enklere å integrere den nye kjæresten i din vennegjeng.

LES OGSÅ: Her er det vanligst å finne kjærligheten

Vær åpen og bli kjent

Etter å ha snakket godt med partneren din, er det også viktig å gjøre det samme med vennene dine. Ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi, er det vel så viktig å lytte til folk som kun vil deg vel. Vær åpen for at det kan være noe du selv har oversett.

- Det kan godt hende at hun har oppfattet noe som blir et problem for deg senere, men hvis det tvert imot er hun som ikke har sett hans kvaliteter, er det fint om du kan legge til rette for at de kan bli litt bedre kjent. Sannsynligvis kommer dere jo til å være en del sammen, så det er dumt hvis de ikke liker hverandre, har Kjøs tidligere sagt til KK.

Redd for å miste vennskapet

Selv om det mest sannsynlig er riktig å tro at venninnene dine kun vil deg vel, er det ikke helt fremmed for noen å snakke negativt om vennens kjæreste fordi man er redd for å miste vennskapet. Det kan Søyland bekrefte.

- Dette kan nok skje - både bevisst og ubevisst, spesielt om det er en nær venninne og dere ikke er så flinke til å prate om hvordan dette påvirker vennskapet. Det er viktig å huske at vennskapet også er et kjærlighetsforhold. Så når en nær venninne plutselig finner seg kjæreste endres også vennskapet - men det trenger ikke bety en dårligere vennerelasjon.

Dersom problemet ikke skyldes redsel for å miste deg som venn, og du får inntrykk av at venninnen din fremsetter kritikk og misnøye kun av egen interesse, mener Søyland du bør be henne passe sine egne saker.

- Er venninnen din usaklig når det kommer til utseendet, interessene og egenskapene hans som du liker, handler dette mer om at dere har ulik smak og tiltrekning. Din venninne trenger da slett ikke synes han er sexy - det er jo din kjæreste. Smaken er som kjent som baken - den er delt, sier hun.

Hvor viktig er dette for deg?

Til slutt kan det være lurt å gå en runde med seg selv for å finne ut hvor viktig dette egentlig er for deg. For noen er et godt forhold mellom kjæreste og venner helt avgjørende, mens for andre blir det ikke like mye vektlagt. Hva tenker du om dette?

- Hvis du kommer frem til at det er veldig viktig for deg, foreslår jeg at du setter deg ned med både kjæreste og venner sammen og tar en prat. Kanskje er de med på å gå med på en løsning for at det skal bli enklere for deg. Det er uansett deilig å slippe å sitte i klem, så en løsning bør kunne finnes, sier Fehr til Bustle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer