Stealthing

- Det kan gi følelsesmessige arr og det kan oppleves som en form for voldtekt

Menn fjerner kondomet uten at kvinnen får det med seg. Og skryter av det etterpå.

STEALTHING: Å oppleve stealthing kan gjøre det vanskelig å stole på andre, du kan få angst og depresjoner, og det kan ta lang tid å få igjen et trygt forhold til sex.  Foto: Scanpix
STEALTHING: Å oppleve stealthing kan gjøre det vanskelig å stole på andre, du kan få angst og depresjoner, og det kan ta lang tid å få igjen et trygt forhold til sex. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har det stått mye om «Stealthing» i utenlandske medier. Den amerikanske advokaten Alexandra Brodsky har nemlig undersøkt fenomenet der gutten fjerner kondomet under akten, uten at personen han har sex med får det med seg. 

Ifølge henne er nemlig ikke dette et uvanlig fenomen, og et av målene med studien hennes er at hun vil ha en ny lov som beskytter mot akkurat dette. Brodsky har fortalt Huffington Post at det også florerer av tips og råd om hvordan en enklest tar bort kondomet uten at det merkes på nettet, og at menn forsvarer handlingene sine på nettforumer. Studien er publisert i Columbia Journal of Gender and Law. 

LES OGSÅ: Når kroppen husker det hodet glemmer

- Kan oppleves som en form for voldtekt

- Dette er både psykisk og fysisk vold av seksuell karakter. Det kan gi følelsesmessige arr og det kan oppleves som en form for voldtekt. Sex bygger på tillit og trygghet og hvordan du opplever det kan blant annet påvirkes av hvorvidt du kjenner personen eller om du har en one night stand, sier sexolog Marte Andersen Jacobsen.

- Det som skjer er jo at gutten enten bare later som at han tar på kondomet, eller tar det av uten at hun merker det. Det kan gi fysiske konsekvenser for kvinnen, som at hun kan bli smittet av sykdommer og uønsket graviditet.

Fenomenet er derimot ikke nytt for Jacobsen. 

- Jeg hører jo at dette skjer, og at det skjer i noen miljøer mer enn i andre, forteller hun og legger til: 

- Det skjer i miljøer der en bruker mye kondom, og her kan det blant annet være landsforskjeller. Jeg vet også at det skjer blant prostituerte, og at det ofte skjer der det er mye alkohol involvert, slik at det er vanskeligere for jenta og merke det. 

LES OGSÅ: Husk å sjekke datostemplingen på kondomet

Etterlyser et norsk ord for «stealthing»

Hun mener fenomenet er såpass lite snakket om, at det kan være vanskelig for mange å vite helt hva de er blitt utsatt for, og for å snakke om det. Gjør man ikke det kan imidlertid bearbeidelsesprosessen være lang. 

- Det er lite skrevet om dette og det er gjort lite forskning, og da kan det være vanskeligere å snakke om det. Bare ordet stealthing er vanskelig å uttale og vi burde hatt et norsk ord for dette. Vi har ikke noe språk på det og da blir det vanskeligere for de som opplever det. 

Hun mener dessuten mange menn sannsynligvis ikke forstår konsekvensene av det de gjør når de lurer en sexpartner til å ha sex uten kondom. Derfor må temaet belyses. 

- Det er flere grunner til at en utøver seksuell vold. Det kan være en spenningsopplevelse, det kan være et ønske om kontroll, en kan få et kick ut av ubeskyttet sex eller en kan tenne på det å skulle spre sæden sin. Noen sliter også med nedsatt følsomhet og takler ikke det. 

LES OGSÅ: Rundt 10 prosent av ofte har hatt en kvinnelig overgriper

Vanskelig å definere overgrep

Også Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder ved DIXI resurssenter mot voldtekt forteller at mange vil oppleve dette som et overgrep.  

- Det vil som med alle andre typer overgrep variere fra person til person hvordan dette oppleves, men en slik krenkelse vil alltid være mer eller mindre ubehagelig. Har man avtalt å ha sex med kondom, så er dette en brudd på den avtalen.

Hun mener mange kan være usikre på hvordan definere det de har vært utsatt for. Også ifølge Brodsky og Huffington Post er det mange som er usikre på hva de skal kalle det som har skjedd. 

- Jeg vil tro at man kan være usikker på hvordan man skal definere dette. Det er som med flere typer overgrep at man ikke alltid vet om man skal definere det som overgrep, sier Andresen. 

I dag er det ingen lov mot stealthing i Norge, men ifølge Huffington Post har de i Storbritannia slått fast at det bryter med loven om samtykke. En mann i Sveits er også dømt etter å ha hatt ubeskyttet sex med en kvinne han møtte på Tinder. Retten konkluderte da med at kvinnen ville sagt nei til sex om hun visste han ikke brukte kondom. 

LES OGSÅ: Ble utsatt for seksuelle overgrep i 10 år

Oppsøk hjelp 

Andresen råder de som opplever dette å oppsøke et voldtektsmottak. Der vil du få en medisinsk undersøkelse, slik at du kan få testet om du er smittet og tilbud om nødprevensjon, i tillegg til å snakke med noen om det som har skjedd. 

- Det å bli utsatt for et overgrep går ofte utover selvfølelsen. Dette er et overtramp. Mange vil nok slite med skyldfølelse og skamfølelse – hvorfor stolte jeg på ham? Så kan det nok også balle på seg om man ikke får bearbeidet dette. Man kan få problemer som for eksempel redsel for å stole på andre, angst og depresjoner, sier Andresen.

- Det er viktig å si ifra og være klar på at dette er et overtramp - og at det er ikke greit. Så bør du snakke om hendelsen med en sexolog, eller for eksempel med helsesøster, eller du bør oppsøke et voldtektsmottak. Det er viktig at vi snakker om sex og om slike problemstillinger, slik at slike trender ikke får fotfeste. Det kan ødelegge en kvinnes liv. Har hun mange slike erfaringer vil det ta lang tid å snu om på det og få et trygt og godt forhold til sex igjen, sier Jacobsen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer