Dating

Derfor er det lurt å spille litt «hard to get»

Og her er 3 tips for å gjøre det riktig.

ATTRAKTIVT Å VÆRE OPPTATT: I dagens samfunn ser vi på mennesker som er litt opptatt som attraktive. De har ofte mange ting de holder på med, er sosiale og virker populære. FOTO: NTB
ATTRAKTIVT Å VÆRE OPPTATT: I dagens samfunn ser vi på mennesker som er litt opptatt som attraktive. De har ofte mange ting de holder på med, er sosiale og virker populære. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

De fleste av oss kan vel kjenne igjen følelsen av å bli fascinert og betatt av en person med et aktivt, sosialt og spennende liv. De færrest synes vel det er veldig tiltrekkende med en person som alltid er tilgjengelig og som aldri har noe å fylle dagene sine med?

Det samme gjelder i andre områder i livet. Det føles for eksempel mye bedre å få en jobb som du vet mange andre ønsker seg.

Vi liker å beundre og se opp til en potensiell partner, og den vissheten kan du bruke til din fordel i en datingsituasjon. Det kan med andre ord være lurt å fremstå litt opptatt og viktig, og spille moderat «hard to get».

Se for deg at du dater en person som svarer på meldinger og snapper med én gang. Du rekker så vidt å stå opp om morgenen før du får en «god morgen»-melding, og personen ringer deg så fort du kommer hjem fra jobb. Det er jo selvfølgelig hyggelig at den andre er såpass interessert, men det gir deg ikke muligheten til å kjenne etter om du egentlig er interessert og etter hvert tar du gjerne interessen litt for gitt.

Hvis personen derimot tar mindre kontakt en periode, vil du nok begynne å lure på hva som skjer. Har du gjort noe feil? Har personen mistet interessen? Da får du rom og anledning til å vurdere om dette er en person du ønsker å beholde i livet ditt, og faktisk jobbe litt for det selv. Kanskje er det din tur til å sende en «god morgen»-melding?

Forskning bekrefter at personer som er vanskelige å få, fremstår som mer attraktive, skriver Psychology today. Men, det er veldig viktig å ikke virke for uoppnåelig. Du bør derfor finne en balanse mellom å være utfordrende og vanskelig å få, og være kjærlig og tilgjengelig nok til å holde interessen oppe.

INTERESSEN ER VIKTIG: Husk at det kun er effektivt å spille litt vanskelig å få hvis vedkommende allerede er litt interessert i deg.
INTERESSEN ER VIKTIG: Husk at det kun er effektivt å spille litt vanskelig å få hvis vedkommende allerede er litt interessert i deg. Vis mer

Vekker konkurranseinstinktet

- Er det virkelig lurt å spille litt «hard to get»?

- Ja, det er lurt å gjør seg litt kostbar. Vi ønsker ofte de tingene som det koster litt å få, bekrefter Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Men ikke spill for kostbar, da kan du virke utilgjengelig og uoppnåelig, og den andre personen kan gi opp.

Å være moderat vanskelig å få er altså nøkkelen her.

- Hvis en person nærmest blir kastet etter deg og det ikke koster en kalori å imponere eller få den personen, så blir det ikke så spennende. Da tar du fort personen for gitt. Hvis du derimot må jobbe for noe vekkes konkurranseinstinktet i deg, som er ett av våre sterkeste instinkter, forklarer Winther.

FINN EN BALANSE: Du bør finne en balanse mellom å være utfordrende og vanskelig å få, og være kjærlig og tilgjengelig nok til å holde interessen oppe. FOTO: NTB
FINN EN BALANSE: Du bør finne en balanse mellom å være utfordrende og vanskelig å få, og være kjærlig og tilgjengelig nok til å holde interessen oppe. FOTO: NTB Vis mer

Blir vurdert som mer attraktiv

- Hvorfor er det attraktivt å være litt «hard to get»?

- I dagens samfunn ser vi på mennesker som er litt opptatt som attraktive. De har ofte mange ting de holder på med, er sosiale og virker populære. Derfor har også dette med å være «hard to get» blitt mer og mer viktig i en fase hvor dere skal bli kjent og finne ut hvem den andre er.

Det sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver til KK.

Å finne en balanse mellom hvor mye kontakt dere skal ha og hva den andre liker, er veldig vanskelig. Det handler om å vise interesse, men ikke bli for intens som igjen kan gi følelsen av at du ikke har et liv selv, eller er litt desperat etter å finne noen.

- Til deg som nå prøver å spille «hard to get» for å virke mer attraktiv og skape tiltrekning, vil jeg heller anbefale å ta et blikk på livet du lever og se om det er noe du kan endre for å ha mer fokus på deg selv og dermed bli attraktiv på ekte, råder Hagen.

Ulike tilknytningsstiler

Hagen sier at det har blitt veldig nyttig for single å kjenne til tilknytningsstiler. Hvilken tilknytningsstil du har, i kombinasjon med hvilken stil den du treffer har, kan ha stor betydning for relasjonen deres.

Noen blir engstelige og har behov for mye bekreftelse i en tidlig datingfase når de treffer noen de liker. Andre kan igjen bli redd for å miste seg selv og blir dermed avvisende og avventende. Hvis disse to tilknytningsstilene møtes, vil det bli fullstendig kræsj og veldig vanskelig å finne en ro i relasjonen.

- Har du en nøytral og balansert tilknytningsstil kan du fint date begge de to andre typene. Men kunnskap om tilknytningsstiler er utrolig viktig slik at du kan kjenne igjen tegnene, sier Hagen.

Det er også viktig å huske at ikke alle vil ha en partner som er opptatt. Vi er alle forskjellige og noen trenger en oppmerksom og tilgjengelig partner for å føle trygghet og tiltrekning. Her er det tilknytningsstilen som avgjør.

HOLD LITT IGJEN: - Hvis en person nærmest blir kastet etter deg og det ikke koster en kalori å imponere eller få den personen, så blir det ikke så spennende. Da tar du fort personen for gitt, sier eksperten. FOTO: NTB
HOLD LITT IGJEN: - Hvis en person nærmest blir kastet etter deg og det ikke koster en kalori å imponere eller få den personen, så blir det ikke så spennende. Da tar du fort personen for gitt, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Dette viser studien

Balansen mellom å være utilgjengelig og tilgjengelig nok kan virke veldig vanskelig. Heldigvis har forskning allerede utforsket denne balansen for oss, og viser veien til en løsning.

I en studie gjennomført av Reysen og Katzarska-Miller (2013) sammenlignet de det å være tilgjengelig med å være vanskelig å få, for å se hva som var mest tiltrekkende. Enkelt sagt, de undersøkte i hvilken grad det er attraktivt å vise interesse for en potensiell partner.

Forskerne undersøkte om «Brehms emosjonelle intensitetsteori» stemmer i en datingsituasjon. Den teorien handler om at hvor følelsesmessig knyttet vi er til noe avhenger av hvor vanskelig det er å oppnå det bestemte målet.

Vi er mindre følelsesmessig engasjert for å oppnå enkle mål, fordi det bare kreves en liten innsats for å nå dem. Det følelsesmessige engasjementet er også lavt når det gjelder vanskelige mål, fordi de kan virke for uoppnåelige og ikke verdt innsatsen. Dermed er det bare moderat vanskelige mål som er følelsesmessig stimulerende, fordi de er utfordrende nok til å være spennende, men føles ikke håpløse.

I studien undersøkte de hvor interessert deltakerne ble i en kollega som viste interesse ved å snakke med dem hver dag (lett å få), 3 dager i uken (moderat vanskelig å få) 1 dag i uken (vanskelig å få), og en kontrolltilstand der samtalefrekvensen var uspesifisert.

Resultatet viser at deltakerne var mest interessert i kollegaen som virket moderat vanskelig å få (snakket med dem 3 dager i uken), så lenge de skjønte at kollegaen var romantisk interessert i dem. Å være moderat vanskelig å få, samtidig som du viser interessen tydelig, er altså det optimale for å vekke interessen.

Brehms emosjonelle intensitetsteori ble derfor bekreftet, og i en datingsituasjon bør du finne en balanse mellom å være tilgjengelig og utilgjengelig.

Men hvordan skal du klare det?

Slik blir du moderat «hard to get»

1. Fang interessen

Det er kun effektivt å spille vanskelig å få når den andre personen allerede er litt interessert i deg.

Etter at du har vekket interessen hos den andre, kan du begynne å være litt mer distansert og utfordrende.

2. Skap en givende relasjon

Når den andre gjør en innsats og tar kontakt, er det viktig å gi noe tilbake. Det sikrer at relasjonen utvikler seg og at dere fortsetter å date hverandre.

Sørg også for å bygge en god relasjon, det vil bidra til å skape et givende forhold for dere begge.

3. Finn balansen

Til slutt må du finne en balanse mellom å verdsette din egen tid og belønne de positive tilbakemeldingene fra partneren din.

Etter hvert vil du bli flinkere til å prioritere tiden din og bli mer kresen med tanke på hvem du deler livet ditt med. Sannsynligheten er også større for at du ender opp med riktig partner, og ikke hopper på «den første og beste».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer