Norgesferie

Kristina måtte bli voksen før hun så sjarmen i sin egen hjembygd

TV 2s væranker deler sine beste fjellturer i Hjørundfjorden.

HELT PÅ TOPP: Kristina Kvistad Hustad er oppvokst på Sæbø, som ligger i en arm av Storfjorden på Sunnmøre. Det tok mange år før værankeret i TV 2 satte pris på den ville og vakre naturen på hjemstedet, men i dag er hun en ivrig fjellgeit.
HELT PÅ TOPP: Kristina Kvistad Hustad er oppvokst på Sæbø, som ligger i en arm av Storfjorden på Sunnmøre. Det tok mange år før værankeret i TV 2 satte pris på den ville og vakre naturen på hjemstedet, men i dag er hun en ivrig fjellgeit. Vis mer
Publisert

Væranker på TV 2, Kristina Kvistad Hustad (31), guider mer enn gjerne ferielystne nordmenn hjem til sin egen perle: Hjørundfjorden – også kalt Sunnmørsalpenes hjerte.

– Da jeg i starten av 20-årene flyttet til Oslo, forsto jeg for alvor at Sunnmørsalpene er helt spesielle. Jeg elsker høyder, og jo brattere stup, jo bedre. Det kommer nok av at jeg har vokst opp med fjell på alle kanter. Det føles så nakent uten, medgir Vær-Kristina, som er født og oppvokst i bygda Sæbø ved Hjørundfjordens bredd i Ørsta kommune.

TURGLAD: Kristina er opptatt av at flere skal få oppleve Sunnmørsalpene. FOTO: Bent Are Sigvaldsen
TURGLAD: Kristina er opptatt av at flere skal få oppleve Sunnmørsalpene. FOTO: Bent Are Sigvaldsen Vis mer

Kongelig favoritt

Lille Sæbø, med bare noen få hundre innbyggere, er omkranset av høye tinder på alle kanter. Fra kaikanten har du utsikt til Slogen (1564 moh.), som er det mest kjente fjellet i fjorden – og også blant Norges mest kjente. Men Kristina brenner for å få frem at Hjørundfjorden er så mye mer!

– Dronning Sonja har feriert mye i Hjørundfjorden og har uttalt at det er blant hennes favorittsteder, fremholder TV 2-profilen.

Kristina har Sæbø i sitt hjerte og Hjørundfjorden vil alltid være hjemme for henne. Men 31-åringen måtte bli over 20 år før hun lærte seg å elske de majestetiske fjellene like utenfor sin egen dør.

NASJONALROMANTISK: Kristinas hjemsted byr på irrgrønne fjellsider, snødekte topper og blå fjord. FOTO: @kristinakh/Instagram
NASJONALROMANTISK: Kristinas hjemsted byr på irrgrønne fjellsider, snødekte topper og blå fjord. FOTO: @kristinakh/Instagram Vis mer

– Jeg hadde selvfølgelig gått på noen fjellturer, men jeg tenkte ikke at det var noe spesielt over det. Og fjelldager på barneskolen var bare slitsomt, syntes jeg. Som liten skjønte jeg aldri hvorfor det kom busslaster med turister som sto utenfor bussen og tok bilder i løse lufta – tilsynelatende av ingenting. Som voksen skjønte jeg at de ikke tok bilde av lufta, men av fjellene, forteller hun med et smil.

Nederst i saken kan du lese hennes beste tips til turer i området, med alt fra enkle ruter som kan gjennomføres i rusletempo til spektakulær fjellklatring.

– Poeten Odd Goksøyr har skrevet disse ordene, som jeg elsker og som er mye brukt på Sunnmøre: «Då eg var liten, masa eg ofte på far min, om vi ikkje kunne reise på ferie. Kvifor det, svara han alltid, vi er då herifrå.». La dette være mottoet for oss nordmenn i 2020. Tenk så mange som hadde betalt titusenvis av kroner for det vi kan finne rett utenfor dørterskelen vår, påpeker TV 2-profilen.

DRAMATISKE NATUR: Ikke rart Hjørundfjorden er populær blant utenlandske turister. Men i år får nordmenn fjellene rundt Sæbø helt for seg selv. FOTO: Mattias Fredriksson/VisitNorway
DRAMATISKE NATUR: Ikke rart Hjørundfjorden er populær blant utenlandske turister. Men i år får nordmenn fjellene rundt Sæbø helt for seg selv. FOTO: Mattias Fredriksson/VisitNorway Vis mer

Elsker soloturer

På hjemtur til Sæbø går det sjelden lang tid mellom hver fjelltur. På sin egen Instagram-konto deler Kristina villig vekk motiver som er egnet til å gi både fryd og frykt.

– Hvilken følelse har du i kroppen når du har nådd toppen?

– En fantastisk følelse! Du er sliten etter mange høydemeter, og du blir så belønnet med den beste utsikten Norge har å by på. Hjørundfjorden er et av Norges vakreste kunstverk – og tenk at jeg skulle bli født midt oppi det. Jeg er heldig!

SUG I MAGEN: Vær-Kristina
fikk klatre det 1290 meter høye fjellet Bladet på jobb for TV 2 i fjor sommer. En
uforglemmelig opplevelse! FOTO: Lars Os/TV 2
SUG I MAGEN: Vær-Kristina fikk klatre det 1290 meter høye fjellet Bladet på jobb for TV 2 i fjor sommer. En uforglemmelig opplevelse! FOTO: Lars Os/TV 2 Vis mer

– Hva er din skumleste fjellopplevelse?

– Det har stort sett gått fint, men jeg elsker å gå på fjelltur alene, og det har hendt at jeg har rotet meg bort og mistet stien. Jeg har til og med vært usikker på om jeg har vært på riktig topp! Da har jeg blitt litt småstresset, men man finner jo stort sett fram til slutt, forsikrer Vær-Kristina.

HØSTER LIKES: Turen opp til Gunnaråsa er bare 1,5 kilometer lang. Huska på toppen er et yndet Instagram-motiv. FOTO: @kristinakh/Instagram
HØSTER LIKES: Turen opp til Gunnaråsa er bare 1,5 kilometer lang. Huska på toppen er et yndet Instagram-motiv. FOTO: @kristinakh/Instagram Vis mer

Enkelte tøffe opplevelser har bidratt til at hun i dag er godt rustet når hun beveger seg i høyfjellet.

– Jeg husker en gang for noen år siden. Jeg gikk alene og falt i en steinur på vei ned, og jeg landet hardt på begge knærne. De ble ganske forslått, og til å begynne med var det vanskelig å gå. Da var jeg redd for at jeg ikke skulle komme meg ned igjen og at jeg kanskje måtte ringe etter helikopter. Med tiden til hjelp, gikk det seg til, og jeg kom meg helskinnet ned likevel. Etter den episoden begynte jeg virkelig å tenke over hvor viktig det er å si fra hvor du går. Et annet godt tips er å kle seg i skarpe farger slik at det er lett å finne deg fra luften – hvis det mot formodning skulle gå virkelig ille, råder den erfarne fjellgeita fra Sæbø.

MAJESTETISK:
Her er Hustad på Lisjedalshornet, 1274 meter over
havet. FOTO: @kristinakh/Instagram
MAJESTETISK: Her er Hustad på Lisjedalshornet, 1274 meter over havet. FOTO: @kristinakh/Instagram Vis mer

Pssst! Hold deg oppdatert – her har vi samlet guider og tips til steder, aktiviteter og ting du kan gjøre i Norge i sommer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer