Norgesferie:

10 hoteller med historisk sus

Hvorfor ikke unne seg litt luksus samtidig som du oppdager verdens vakreste land?

FERIEEVENTYR: For enden av kanalsystemet og slusene i Telemark ligger eventyrslottet Dalen hotell. Aller mest stas er det selvsagt å ankomme med kanalbåten Henrik Ibsen! Foto: Dalen Hotel
FERIEEVENTYR: For enden av kanalsystemet og slusene i Telemark ligger eventyrslottet Dalen hotell. Aller mest stas er det selvsagt å ankomme med kanalbåten Henrik Ibsen! Foto: Dalen Hotel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norgesferie er i skuddet – uavhengig av reiserestriksjoner. Det betyr ikke bare kortreiste teltturer i nærmeste fjellområde. Nå er tiden inne for å unne seg litt historisk luksus i noen av landets mest unike overnattingssteder. «De historiske» er en samling av totalt 94 sjarmerende og unike hoteller og spisesteder fra Sørlandet til ­Svalbard. Felles er at stedene har fokus på gjestfrihet og historieformidling – og høy kvalitet. Om sommerferien går med bil rundt omkring i landet, er det gode muligheter for historiske opplevelser.

1. Nusfjord Arctic Resort, Lofoten

Moderne rorbuer midt i et av Lofotens best bevarte fiskevær, en halvtimes kjøring fra Leknes. Det er lite som smaker bedre enn lokale spesialiteter servert i idylliske omgivelser ute ved sjøen, og på Nusfjord Arctic Resort er restaurant Karoline det perfekte stedet for å nyte havets delikatesser. Mens tørrfisken er synlig fra hjellene over hele Lofoten, byr havet også på andre fristelser. Sett av tid til båttur for å utforske livet både i lufta og i vannet, eller legg på vandring oppover i høyden for å få fugleperspektiv. Til kvelds skal du slappe av i utendørsspaet, lyssatt av midnattssolens lampe.

LOFOTEN: Rorbuferie i vakreste Nusfjord. Foto: NTB Scanpix
LOFOTEN: Rorbuferie i vakreste Nusfjord. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mer info: Rom fra kr 2200 per natt. nusfjordarcticresort.com

2. Britannia, Trondheim

NYOPPUSSET: Ærverdige Britannia i Trondheim har gjennomgått en imponerende renovering. Foto: WiLee Wright
NYOPPUSSET: Ærverdige Britannia i Trondheim har gjennomgått en imponerende renovering. Foto: WiLee Wright Vis mer
HOTELLSPA: Litt herlig spa er aldri noen dårlig ide. Foto Hotel Britannia
HOTELLSPA: Litt herlig spa er aldri noen dårlig ide. Foto Hotel Britannia Vis mer

Det var britiske lorder på laksefiske som først sjekket inn på Hotel Britannia for snart 150 år siden. Siden den gang er hotellet i hjertet av Trondheim blitt et overnattingssted med internasjonalt snitt, og med nyslått Michelin-stjerne og nyrenoverte lokaler var alt klart for å ta imot luksusturister fra hele verden. I sommer blir det naturlig nok annerledes, og hotellet har lansert en kampanje for å lokke familier til hotellet. De har introdusert flere barnevennlige konsepter, men selv barna kan vente seg førsteklasses service, herlige spaopphold og gourmetmåltider. Og siden Nidelva renner bare noen hundre meter fra døra, er det lov å prøve fiskelykken.

Mer info: Dobbeltrom fra kr 2000 per natt. www.britannia.no

4. Union Øye, Sunnmøre

GRIEG VAR HER: Dette 130 år gamle hotellet har en veldig bra CV. Bare sjekk hvem som har bodd he! Foto: De historiske
GRIEG VAR HER: Dette 130 år gamle hotellet har en veldig bra CV. Bare sjekk hvem som har bodd he! Foto: De historiske Vis mer

Hotellet i enden av Norangsfjorden åpnet i 1891, og har vært en magnet på adelige og kunstkjendiser. De 30 rommene har hver sin personlighet, inspirert av disse. Keiser Wilhelm II, dronning Maud og kong Haakon, Karen Blixen og Edvard Grieg har alle bodd på Hotel Union Øye, som er en miks av levende museum og overdådig luksushotell. Men det er beliggenheten som er kronen på verket. Pakk gode tursko og kombiner en ærverdig overnatting med turer til fjells, eller med båt ut på fjorden. Da blir ferien helt konge.

Mer info: Dobbeltrom fra kr 1500 per natt. unionoye.no

5. Fleischer's Hotel, Voss

ÆRVERDIG: For vår del føler vi oss sterkt fristet til å spise akkurat her. Foto: hotellet
ÆRVERDIG: For vår del føler vi oss sterkt fristet til å spise akkurat her. Foto: hotellet Vis mer

Et vaskeekte generasjonshotell, midt i smørøyet av Vestlandets vakre natur, Voss. Fleischer's åpent i 1864 for å huse utenlandske jakt- og fisketurister som seilte inn fjorden med dampskip. Slik hotellet fremstår i dag ble det reist i 1889. Det føles kanskje som å bli hensatt til en annen tid, men historien glir sømløst inn med moderne komfort og ypperlig service. Både vakre Hardangerfjorden og Sognefjorden er i nærheten. Et fint utgangspunkt for aktive dager, eller full avslapning i velværeavdelingen.

Mer info: Dobbeltrom fra kr 1200 per natt. fleischers.no

3. Hotel Brosundet, Ålesund

JUGENDBYEN: Hotel Brosundet er et gammelt pakkhus som ligger midt i indrefileten av sjarmbomben Ålesund. Her finner du spesielle rom med høy standard og nydelig mat. Foto: hotellet
JUGENDBYEN: Hotel Brosundet er et gammelt pakkhus som ligger midt i indrefileten av sjarmbomben Ålesund. Her finner du spesielle rom med høy standard og nydelig mat. Foto: hotellet Vis mer

Det gamle fiskemottaket i hjertet av Ålesund er jugendbyens mest sjarmerende hotell. Rommene er designet av arkitektselskapet Snøhetta, så her er det både stil og komfort. For en ekstra spesiell overnattingsopplevelse, er Molja Fyr ytterst på moloen ved innseilingen også en del av hotellet. Selve Brosundet huser også gourmetrestauranten Apotekergata No. 5. Ålesund er en liten men svært sjarmerende by. Etter bybrannen i 1904 ble sentrum gjenreist i jugendstil. Utbrent trehusbebyggelse ble erstattet av arkitektmotens siste skrik; art nouveau – eller jugendstil. Det betyr detaljrike ornamenter, spir og tårn. Kombinasjonen av natur og historie er god som gull. Det er lett å bli fascinert av byen mellom fjell og hav.

Mer info: Dobbeltrom fra kr 1400 per natt. brosundet.no

6. Solstrand Hotel, Os

IDYLL: Lunsj med utsikt. Vi har jo mye sånt i Norge, men denne er i særklasse. Foto: hotellet
IDYLL: Lunsj med utsikt. Vi har jo mye sånt i Norge, men denne er i særklasse. Foto: hotellet Vis mer

Ærverdig spahotell ved Bjørnefjorden, en halvtimes kjøretur sør for Bergen. Hotellet i sveitserstil ble bygget i 1896 på oppdrag fra statsminister Christian Michelsen, nydelig beliggende ved Bjørnefjorden er det et perfekt fristed. Fjord og fjell i skjønn forening, med gode muligheter for fine turer så vel som late dager. Romslig spaavdeling inne, og store vinduer med flott havutsikt. Friskuser kan bade fra brygga ute i fjorden.

Mer info: Fra kr 1970 per person i dobbeltrom, inkludert 3-retters middag, frokost og tilgang til spaavdelingen. solstrand.com

7. Utne Hotel, Utne

STEMNING: Koselig, med gammeldags sjarm i Hardanger. Foto: hotellet
STEMNING: Koselig, med gammeldags sjarm i Hardanger. Foto: hotellet Vis mer

Utne Hotel inviterte sine første gjester på overnatting i 1722. Men etter snart 300 år med kontinuerlig hotelldrift, er mye fortsatt ved det samme. Det er den intime og hyggelige atmosfæren ved Hardangerfjorden som begeistrer. De 17 rommene er innredet med ulike stilarter. God, gammeldags stemning i beste bestemorsstil, fritt for TV-skjermer, spa eller barer. Det knirker i tregulvet, og sola skinner gjennom florlette blondegardiner. Snakk om sjarm! Utenfor venter en vestlandsk eventyrverden. Tur til Trolltunga, utforsk Hagatunet eller dra på sykkeltur til en eplesiderprodusent langs fjorden.

Mer info: Dobbeltrom fra kr 2200. utnehotel.no

8. Hotel Norge, Lillesand

Hvite hus og rolige gater – og et helt spesielt hotell. Lillesand er en av Sørlandets triveligste steder, og det sier ikke så rent lite. Det var til denne kystbyen Knut Hamsun flyktet da han trengte hvile, sjøluft og åndelig påfyll. Forfatteren fant roen på rom 302, men andre prominente gjester har også feriert på Hotel Norge, deriblant kong Alfonso av Spania. Historisk sjarm og moderne fasiliteter gjør at det fortsatt er et attraktiv sted. Det gjør også beliggenheten. Rett utenfor døra finner du bryggen i Lillesand og en gågate med sjarmerende små butikker. Lillesand og områdene rundt har mye å by på.

Mer info: Dobbeltrom fra kr 1100 per natt. hotelnorge.no

DET BLIDE SØRLANDET: Har du ikke vært i Lillesand, bør du tenke på det nå.En av Sørlandets aller koseligste, hvite byer. Og med det ærverdige hotellet på kaikanten. Foto: hotellet.
DET BLIDE SØRLANDET: Har du ikke vært i Lillesand, bør du tenke på det nå.En av Sørlandets aller koseligste, hvite byer. Og med det ærverdige hotellet på kaikanten. Foto: hotellet. Vis mer

9. Dalen Hotel, Dalen

Eventyrhotellet ved innsjøen Bandak er som skapt for romantiske ferier. Kombiner noen netter på hotellet fra 1894 med en tur på Telemarkskanalen, der veteranskipene tøffer opp og ned den vakre vannveien. Dalen Hotel er bare en kort spasertur fra kanalens endestasjon. Selve bygningen framstår som et slott av tre, og den digre, grønne parken er verdig konger og dronninger. Hotellet framstår like majestetisk som da det var nytt, med moderne oppgraderinger. Og det sies at en av gjestene fra slutten av 1800-tallet fortsatt går igjen i gangene.

ET FOLKEEVENTYR: Hotel Dalen i vakre Telemark, med lange tradisjoner og eget husspøkelse. Foto: hotellet
ET FOLKEEVENTYR: Hotel Dalen i vakre Telemark, med lange tradisjoner og eget husspøkelse. Foto: hotellet Vis mer

Mer info: Dobbeltrom fra kr 2800 per natt. dalenhotel.no

10. Engø Gård, Tjøme

Pihls Pensjonat var et av Tjømes mest populære sommerpensjonater på starten av 1900-tallet. Engø Gård så dagens lys i de samme bygningene i 2000, etter omfattende restaurering. Et naturskjønt stykke idyll ytterst i Oslofjorden, med historisk sus og moderne komfort. Fra restauranten serveres gourmetmåltider med sesongbaserte råvarer, også fra egen gård. Tjøme er et fint sted for badeliv, viden kjent for blankskurte svaberg. Badeløver kan dessuten nyte livet i et britisk badehus.

MED HISTORIE: Engø er en Tjøme-idyll med lange tradisjoner for å ta imot sommergjester. Her er også et veldig bra kjøkken. Foto: hotellet
MED HISTORIE: Engø er en Tjøme-idyll med lange tradisjoner for å ta imot sommergjester. Her er også et veldig bra kjøkken. Foto: hotellet Vis mer

Mer info: Dobbeltrom fra kr 2500 per natt, engo.no

Pssst! Hold deg oppdatert - vi har samlet guider og tips til steder, aktiviteter og ting du kan gjøre i Norge i sommer.

Annonsørinnhold: Beste kredittkort for ferien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer