Sminkefjerner

Servietter eller flytende sminkefjerner - hva er best?

- En grundig renserutine er første steg til en sunn hud, sier ekspert.

FJERNE SMINKE: Selv om sminkefjerningsservietter kan virke som det enkleste og kjappeste alternativet, kan det gjøre mer skade enn man tror. FOTO: NTB Scanpix
FJERNE SMINKE: Selv om sminkefjerningsservietter kan virke som det enkleste og kjappeste alternativet, kan det gjøre mer skade enn man tror. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å fjerne sminken og rense ansiktet er noe de aller fleste (forhåpentligvis) kvinner gjør hver eneste kveld før vi legger oss. Å sove med all sminken på er tross alt en no-go for huden, og noe vi til stadighet blir fortalt at vi ikke skal gjøre.

– Å sove med sminke på er noe av det verste du kan gjøre mot huden din, siden huden fornyer seg optimalt om natten og via søvn. Det har Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud», tidligere sagt til KK.

Det er derfor viktig å vaske rester av dagen bort før man legger seg til å sove. Dette gjelder ikke bare sminke, men også spesielt solkrem, samt at det er ekstra viktig når man bor i storby med høy luftforurensning.

– Sminke, sammen med rester av forurensning, svette og døde hudceller blokkerer porene og gir økt forekomst av akne, hudormer, større porer, mindre glød, tørr hud og raskere aldring, la Lønning til.

God kveldsrutine

Men hvordan man skal fjerne sminken og hvilken kveldsrutine man bør ha er det mange teorier om. Ulike serumer, vippebalsamer og kremer med mye fuktighet er høyt anbefalt, men det er bortkastede penger å investere i dyptvirkende serum og gode fuktighetskremer dersom huden er full av forurensing og avfallsstoffer, skal vi tro Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific.

- Hva er egentlig forskjellen på å bruke sminkefjerningsservietter og flytende sminkefjerner?

- Sminkefjerningsservietter er ingen god måte å rense huden ren på. Disse serviettene blir dessverre mer som å flytte rundt på avfallsstoffene, sammen med makeup. For å sikre en ren hud fri for overflødig talg, forurensing, makeup, solfilter og andre avfallsstoffer, anbefaler jeg dobbelrensing, sier Stokke til KK.

SMINKEFJERNINGSSERVIETT: Hvordan man skal fjerne sminken og hvilken kveldsrutine man bør ha er det mange teorier om. FOTO: NTB Scanpix
SMINKEFJERNINGSSERVIETT: Hvordan man skal fjerne sminken og hvilken kveldsrutine man bør ha er det mange teorier om. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Anbefaler dobbelrensing

Med dobbelrensing mener hun at man først bør starte med en oljebasert pre-rens som tar alle de fettløselige avfallsstoffene bort fra huden, deretter påføre en rens spesifikk til din hud. Det kan man få hjelp til å finne hos en hudklinikk eller på et parfymeri.

- En grundig renserutine er altså første steg til sunn hud. Eventuelle avfallsstoffer som blir liggende igjen på huden på grunn av en dårlig renserutine, forårsaker hudproblemer som irritasjon og sensitivitet, dehydrering, kviser, samt hyperpigmentering og tidlig aldring. For å få bukt med slike hudproblemer er det derfor helt nødvendig med en dobbelrens, sier hun.

Tørker ut huden

Så selv om sminkefjerningsservietter kan virke som det enkleste og kjappeste alternativet, kan det gjøre mer skade enn man tror.

Makeupartist Helle Bang, som står bak den populære sminkeprofilen «Helle Beauty» på Instagram, har tidligere sagt til KK at sminkefjerningsservietter ofte inneholder mye alkohol som tørker ut huden og etterlater den tørr, samtidig som at sminkerestene som blir igjen kan tette porer og lage grobunn for akne.

Med tiden mener hun at renseservietter til og med kan bli dyrere huden, og anbefaler alle å heller investere i en oljebasert sminkefjerner som brukes med en lunken klut eller håndkle. Bedre for lommeboka og bedre for miljøet.

- Bruk lette bevegelser og vær lett på hånden i området rundt øyet - dette fordi huden er tynnere akkurat her. Bruk alltid et renseprodukt etter du har fjernet sminken, og gjerne en toner eller en en god fuktighetskrem som passer din hudtype, tipser Bang.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer