Carina Elisabeth Carlsen:

«Noe av det mest fettfobiske jeg har lest på lenge»

Kroppsaktivist Carina raser mot VG-kronikken «Nå skal coronakroppen ut i hetebølgen».

CORONAKROPPEN: Carina Elisabeth Carlsen raser mot VG-kronikk om "Coronakroppen". FOTO: Privat/@fetmenfattet
CORONAKROPPEN: Carina Elisabeth Carlsen raser mot VG-kronikk om "Coronakroppen". FOTO: Privat/@fetmenfattet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommentar av Carina Elisabeth Carlsen:

Her er jeg. Tjukk og glad. For det er faktisk mulig, selv i en verden som hele tiden vil krympe deg, og forteller deg at du er roten til alt ondt i samfunnet.

I VG kan du lese kronikken «Nå skal coronakroppen ut i hetebølgen». Vi kan godt snakke om at vi har lagt på oss i løpet av pandemien, men kronikken er noe av det mest fettfobiske jeg har lest på lenge. Mental helse nevnes ikke med et ord, en faktor jeg vil tro har vært utløsende for manges vektøkning (min egen inkludert).

Skal ikke vi som er tjukke få nyte sommeren?

Å benytte ord som «coronakroppen» er ugreit. En coronakropp ville jeg trodd det var en kropp full av covid-19, men det har blitt nok et negativt kallenavn på den tjukke kroppen. I tillegg skriver kronikkforfatter at coronaen har «satt seg på hoftene», hvilket understreker holdninger om at den verste konsekvensene av corona er at folk legger på seg.

Kronikkforfatter henviser til en rapport med selvrapportering. Det hun løfter frem er de 32 prosent som sier de har fått dårligere form, og ikke de 16 prosent som sier de har fått bedre form, eller de 52 prosent som sier formen ikke har endret seg. Bakenforliggende årsaker til at vi nå er i dårligere form hverken nevnes eller problematiseres.

Uten sammenheng skriver hun «Vi beveger oss mindre. Og blir tykkere. Og nå er hetebølgen her. Coronakroppen skal ut å sole seg». Også….? Skal ikke vi som er tjukke få nyte sommeren?

Videre skriver hun «For forfengelighet er - i riktige doser - slett ingen dårlig ting», og bruker dette som virkemiddel for hvordan vi skal «skjerpe oss», så vi slanker oss, kjøper fine klær og klipper håret. Dette er utvilsomt noe av det mest ignorante jeg har lest på lenge, og vitner om noen som skriver fra et privilegert, og slik jeg ser det, kunnskapsløst, ståsted.

Å bekjempe fettfobi føles som en eviglang kamp

I fjor gjorde jeg en undersøkelse for Spiseforstyrrelsesforeningen, hvor det kom frem at pandemien har hatt en stor innvirkning på den psykiske helsen. En rekke studier støtter oppunder dette, og det er naturlig å anta at det har gitt utslag også vektmessig.

Mediene må definitivt ta sin del av ansvaret for folks forvrengte kroppsbilde.

Å bekjempe fettfobi føles som en eviglang kamp mot strukturer som bare bygges sterkere og sterkere, og ofte på kunnskapsløs grunnmur.

- Carina Elisabeth Carlsen

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer