Kong Harald tale

- «Nå røyner det på». Den treffer mitt aller såreste punkt

Derfor er kong Haralds påsketale viktigere for oss å høre enn noen gang.

KONG HARALD TALE: Vår kjære konge er kjent for så holde de varmeste taler - det gjorde han påsken 2021 også. Dette bildet er tatt på Bygdøy kongsgård i mars. FOTO: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff / NTB
KONG HARALD TALE: Vår kjære konge er kjent for så holde de varmeste taler - det gjorde han påsken 2021 også. Dette bildet er tatt på Bygdøy kongsgård i mars. FOTO: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Men dere, nå røyner det på! sier kong Harald med en kraft og ærlighet i stemmen, som bare en klok og ektefølt person kan formidle.

Jeg hører setningen og stemmen hans ennå, og kjenner hårene reise seg på kroppen. Kongens påskehilsen under koronapåske nummer to. En tale jeg kjenner er viktigere for meg å høre enn noen gang.

«Nå røyner det på». Den treffer midt i mitt aller såreste punkt. Selv en konge kjenner når det røyner på.

Tenk at jeg bor i et land, der det finnes en konge ikledd klassisk bestefar-antrekk med genser over skjorte - ingen stram dress, ingen overdådig gallauniform - som forteller meg at det kommer til å gå bra. Uansett hvor mye vi sliter akkurat nå.

Og jeg tror på ham.

Den gode, gamle mannen, med det lune smilet og glimtet i øyet.

Men det er alvor nå.

VIKTIGE ORD: Kongens påskehilsen i mars 2021 ble viktigere enn noen gang, for KKs journalist Malini Bjørnstad. FOTO: KK
VIKTIGE ORD: Kongens påskehilsen i mars 2021 ble viktigere enn noen gang, for KKs journalist Malini Bjørnstad. FOTO: KK Vis mer

Og også dette er kong Harald smertelig klar over. Men der hans yngre, kongelige kolleger både i nær familie og i andre europeiske kongehus, deler budskap tydelig lest opp via en monitor, sitter kong Harald med en stoisk ro i godstolen på Bygdøy kongsgård i et rom pyntet opp med kvaster med liljekonvall. En konge verdig, men likevel så nedpå.

VIDEO: Det kongelige hoff Vis mer

Kongen har funnet sin egen talestil

Kongen vår leser riktignok opp fra små notatark, men det skulle vel bare mangle for en mann som har levd gjennom 83 somre, overlevd en verdenskrig, sittet 30 år på tronen og som for bare noen måneder siden var innlagt på sykehuset i forbindelse med en kneoperasjon.

Det er ingen tvil om at vår kjære konge har funnet sin helt egen talestil; han er løssluppen, men samtidig direkte. Humoristisk, men likevel alvorstynget.

Og kanskje har han funnet inspirasjonen fra sin egen farfar, kong Haakon 7.

Under andre verdenskrig holdt kong Haakon taler til folket gjennom radioen, fra eksiltilværelsen i London - og også han er viden kjent for sin folkelige formidlingsevne.

Fortvil ikke, - selv i de mørkeste stunder.
Vær tålmodig og utholdende.
Men husk også, at det kreves resignasjon.
En overilet handling kan føre til ulykke ikke bare for den enkelte med for hele samfundet.
Jeg er sikker på at den dag kommer, da vi igjen kan leve et fritt liv og sammen gjenoppbygge vårt land for de kommende slekter.

Disse ordene er hentet fra kong Haakons tale til folket, titulert Vi må holde ut og aldrig tvile på utfallet, som ble spilt inn høsten 1941 og sluppet ned på plate over Norge.

EN KONGE I EKSIL: Kong Haakon, kongen Haralds farfar, er kjent for sine mange taler før, under og etter krigen. Dette bildet er tatt mens kongen taler i BBC høsten 1944. FOTO: NTB
EN KONGE I EKSIL: Kong Haakon, kongen Haralds farfar, er kjent for sine mange taler før, under og etter krigen. Dette bildet er tatt mens kongen taler i BBC høsten 1944. FOTO: NTB Vis mer

Vi kan ikke sammenligne koronakrisen med de fem lange krigsårene. Vi lever i et helt annet samfunn enn det de gjorde for nå over 80 år siden, til at jeg mener at vi kan dra paralleller - men likevel tenker jeg at kong Haralds påskehilsen i det Herrens koronaår 2021 på sett og vis kan bidra til å gi oss samme følelse, som de som hørte på kong Haakons taler under krigen må ha fått.

En følelse av samhold, tilhørighet og en vilje til å holde ut.

- Men dere, nå røyner det på. Og samholdet vårt trenger vi kanskje mer enn noen gang. Vi trenger å vise hverandre raushet og vennlighet. Vi trenger å styrke hverandre i troen på at det nærmer seg slutten på dette, sier kong Harald i den viktigste påskehilsen-talen han noensinne har holdt til sitt folk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer