Ut på tur:

#Liveterbestinne

Hvordan skal foreldre i de tusen hjem nå få lokket barna sine ut?

TUREN HAR NGEN EFFEKT: Ifølge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har nemlig søndagsturen minimal helseeffekt. Det betyr jo at fundamentet i hele den norske friskuskulturen rakner! FOTO: Astrid Waller
TUREN HAR NGEN EFFEKT: Ifølge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har nemlig søndagsturen minimal helseeffekt. Det betyr jo at fundamentet i hele den norske friskuskulturen rakner! FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

En av tingene med høsten er at det mest sannsynlig er den mest fotogene årstiden av alle. På fine dager er luften nesten underlig skarp og klar, og himmelen blir så knallblå at det nesten er vondt å se på. Og i kontrast til trærne som har blader i nyanser fra lys gulgrønn via knall oransje til dyp rød, kan selv en iPhone4 med knust skjerm ta bilder som skaper unison begeistring og tomler opp i sosiale medier.

Og om noen skulle være i tvil: I sosiale medier flommer det over av natur! Et kjapt instagramsøk på #liveterbestute gir svimlende 1,8 MILLIONER treff. Her er fargerikt superundertøy dust filtrert av bålrøyk, velregisserte poseringer med spektakulær utsikt som bakteppe, dampende kaffekopper i teltåpning og rødmende solnedganger i hele fargeskalaen.

Og for all del, jeg har vært en del av mye av det ovennevnte! For livet ER bra ute! Jeg har gjort meg skyldig i både barn-/hund-/mann-selfie i solnedgang, barn på fjelltopp, meg selv på fjelltopp, mann på fjelltopp, gulnede blader mot blå himmel, sko i oransje løvhaug, bare for å nevne noe. Jeg har benyttet meg av hashtager som #villmarkensdronning (den blir jeg fremdeles litt flau når jeg ser) #høstferie #sjusjøen #sognsvann og #geilo, så min løvbelagte sti er absolutt ikke ren når det kommer til det å utsette omverdenen for egne friskustendenser. Og mange av bildene er naturlig nok tatt på søndager, for det er da de fleste av oss, inkludert meg selv, har tid til å trekke ut i «villmarken» (litt usikker på om Slottsparken eller Sognsvann egentlig kan betegnes som villmark). Den norske søndagsturen er jo nærmest for en institusjon å regne (201 000 bilder på Instagram er merket #søndagstur).

LES OGSÅ: «Hvis barna våre tror at de beste vennskapene oppstår om du har riktig jakke, vel, da må vi ta en prat»

Men for en tid tilbake ble det lagt fram forskning som jeg vil tro skapte rystelser rundt omkring i den norske folkesjela. Ifølge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har nemlig søndagsturen minimal helseeffekt. Det betyr jo at fundamentet i hele den norske friskuskulturen rakner! Hvordan skal foreldre i de tusen hjem nå få lokket barna sine ut? («Det er viktig å holde seg i form, bli med ut nå»).

Det betyr riktignok ikke at søndagsturen er helt bortkastet, for den har for mange en mental effekt, og ikke minst har den positiv effekt på Instagram-kontoen din. Men ifølge HUNT kan du altså bare droppe søndagsturen hvis målet er å komme i bedre form.

Men jeg ser ingen grunn til å grave seg ned av den grunn! For dette åpner jo for en helt ny retning når det gjelder søndagsaktiviteter. Særlig for en latsekk som meg selv. En ny kjapp kikk på Instagram viser at det KUN er 1795 bilder med #liveterbestinne. Her finner jeg litt peiskos, Scrabble, pizza og nytraktet kaffe. Men det er helt klart rom for forbedring!

Jeg kjenner allerede et behov for å krydre hashtagen med bilder av saccosekk, tøfler, slåbrok og pysj, kanskje et ørlite duftlys, et nytt KK eller et brett med nybakte kanelboller. Bare lukk øynene nå, og kjenn lukten av de bollene, og tenk hvor deilig den sofaputa kjennes i ryggen når du lener deg bakover. Det er så jeg blir rent opphisset bare av å tenke på det.

Det er selvsagt et langt stykke igjen fra 1795 og opp til 1,8 millioner. Men hvis vi alle bidrar, er det nesten ikke grenser for hvor mye innekos vi kan klare å skape. Sees på «liveterbestinne!>

LES OGSÅ: «Jeg, som egentlig er pinlig lat når det kommer til husarbeid, har endelig funnet min greie»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer