KK mimrer:

Du husker vel ølsjampoen?

På 70-tallet var øl kuren for så mangt. Også for tynt hår.

TO BEER OR NOT TO BEER: Omkvedet på 70-tallet var at øl i håret skulle gi både glans og spent - i tillegg skulle håret bli tykkere. FOTO: NTB
TO BEER OR NOT TO BEER: Omkvedet på 70-tallet var at øl i håret skulle gi både glans og spent - i tillegg skulle håret bli tykkere. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Flaska var mørkebrun, som en ølflaske, og jeg tror det hørte balsam til. Ølbrun den også. Jeg snakker om Clairol ølsjampo. Brun og tyktflytende og det mest moderne som var å få i 1979.

«Inneholder 1/3 ekte øl» sto det på etiketten. Det var så en tenåring in spe fikk lyst til å ta seg en slurk. Den brune plastflaska gjorde seg godt på trykk. Sto fint til annonser i grønn-, oransje- og beigetoner som skulle friste oss til å kjøpe Banos, kvikksølvtermometre, transfettholdig margarin, og eternittplater.

Ølsjampo luktet sterkt. Sterkere enn Timotei og Sterilan. Jeg vet ikke om det alltid var plass til en som brukte ølsjampo. Man kjente det nemlig på lang avstand om noen hadde vasket håret med Clairol. En gjæreim som varslet om at her kom det en som var på moten. Og som hadde satt seg hårete mål.

SKÅL: Er du en av dem som sverget til Cairol ølsjampo i håp om å få tykkere hår? Det er ikke for sent., Nettbutikken Skrotnissen har en uåpnet flaske fra 70-talet til salgs, for kun kroner 89. FOTO: Skermdump Nettbutikken Skrotnissen
SKÅL: Er du en av dem som sverget til Cairol ølsjampo i håp om å få tykkere hår? Det er ikke for sent., Nettbutikken Skrotnissen har en uåpnet flaske fra 70-talet til salgs, for kun kroner 89. FOTO: Skermdump Nettbutikken Skrotnissen Vis mer

Håret skulle vokse fortere av ølsjampo, lovet reklamen. Bli langt og tykt. Det var som søt musikk for en ungjente med tynt, nordisk hår som aldri greide å tyne seg over en viss lengde før tuppene begynte å brekke.

Men hvor ofte måtte man vaske? Hver dag? Og burde ikke resultatet snart begynne å melde seg? Og ikke minst, hvor lenge måtte man leve i stanken?

Det var mye øl på 70-tallet: Hjemmelaga øl som sto å putra så hjemmekoselig på badegulvet. Øllebrød – hvert fall i viseform.

Mamma og venninnenes hennes tok øl til et nytt nivå. Hadde vørterøl på sprayflaske som de sprayet på når de hadde tupert seg. Sukkeret ga høyde og hold, men «gjorde håret seigt etter mye dans og svetting og ut i duskregnet» skriver mamma i en SMS når jeg ber henne dykke ned i minnenes dal: «Godt vi hadde Nuvola tørrsjampo!».

PUTRENDE GLEDE: Hjemmelaga øl på kjøkkenbenken. Lite slår stanken av sats om morran. FOTO: NTB Scanpix
PUTRENDE GLEDE: Hjemmelaga øl på kjøkkenbenken. Lite slår stanken av sats om morran. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Videre var 70-tallet preget av ølgjærpulver, som skulle blandes i vann og drikkes som B-vitamintilskudd. Det siste var en selsom opplevelse, spesielt når du kom til det seige i bunnen av glasset som ikke hadde løst seg opp. Det var som om vannet selv protesterte mot å ta til seg mer av dette djevelens pulver.

Jeg hadde en lærer. Han hadde langt hår og skjegg. Det beste han visste var å møte kollegaene sine «over litt suppe og et glass øl». Kanskje spilte de viser på kassettbånd. «Ballade» med Birgitte Grimstad og Lars Klevstrand. Eller svingte seidelen til Bellmanns epistler.

FULL FEST: Visegruppa Ballade får sølvplate for LP'en "Ballade! Live!", og presenterer samtidig en ny LP. Åse Kleveland, som fylte 31 år, fikk i tillegg bursdagskake. F.v.: Lars Klevstrand, Birgitte Grimstad, Åse Kleveland og Lillebjørn Nilsen. FOTO: NTB arkivfoto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
FULL FEST: Visegruppa Ballade får sølvplate for LP'en "Ballade! Live!", og presenterer samtidig en ny LP. Åse Kleveland, som fylte 31 år, fikk i tillegg bursdagskake. F.v.: Lars Klevstrand, Birgitte Grimstad, Åse Kleveland og Lillebjørn Nilsen. FOTO: NTB arkivfoto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

I dag er folk opptatt av andre ting. Istedenfor ølgjær bruker de penger på alger og spirer. Hvorfor stoppe ved langt hår, når du kan ha et langt liv? Med sixpack?

Han hadde overlevd 70-tallet, mannen fra Sunnhordaland som ble tatt for fyllekjøring i 2013. Da han blåste til 1,14 i promille forklarte han til politiet: «Grunnen til at jeg luktet alkohol, var at jeg hadde vaska meg med ølsjampo». Bergens Tidende skrev om fyllekjøreren og tok i god gravejournalistisk ånd kontakt med «en frisør som kjenner godt til ølsjampo»:

– Vi selger en del av dette produktet, men det er helt ukjent for meg at man lukter alkohol etter å ha brukt det, sa frisøren.

Han skal ha for kreativiteten, fyllekjøreren. Kanskje hadde han en flaske Clairol stående fra 1979. Kanskje så han endetiden komme for brun sjampo og kjøpte opp et restlager. Men vet aldri når man kan få bruk for en kartong ølsjampo.

LES OGSÅ: Jeg krysset Central park og la ut på en dødens dannelsesreise

Men det lages faktisk ølsjampo i dag også. Da mener jeg ikke obskure merker som kun er å oppdrive i helsekostbutikker på Rena eller i Rana. Redken har en ølsjampo. Den er for menn. Ølbrun flaske med ølflaskeform. Ligner litt på en Ringnes. Den passer til en med sixpack.

Selv beklaget jeg meg en gang hos frisøren over tynt hår. Hadde i et kokett øyeblikk håpet hun skulle motsi meg. «Du har da slett ikke tynt hår. Bare kjenn!».

Istedenfor holdt hun håret mellom fingrene, klemte litt før hun med kjennermine og et litt trøstende tonefall sa: «Du har mange hårstrå, men hvert av dem er kanskje ikke så tykke».

Det hadde vært bedre om hun hadde jekket meg en øl.

THERE AINT NO CURE: Er øl er universalmiddel også for tykkere hår? Vel ... det slukker hvert fall tørsten. FOTO: NTB Scanpix
THERE AINT NO CURE: Er øl er universalmiddel også for tykkere hår? Vel ... det slukker hvert fall tørsten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer