Stine Hartmann:

- Du er bra nok som du er, også med herpes!

«Ja. Dette var hissig», sa gynekologen. Vel, såpass hadde jeg skjønt da jeg våkna opp med oppsvulmet mus og åpne kjøttsår.

NULL SKAM: KK-spaltist Stine Næss- Hartmann fikk herpes som 19-åring. Det nekter hun å skamme seg over. FOTO: Astrid Waller
NULL SKAM: KK-spaltist Stine Næss- Hartmann fikk herpes som 19-åring. Det nekter hun å skamme seg over. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

- Jeg var 19, singel og ja, langt i fra ukyssa. Ja, verken oppe eller nede om det er lov å si. Eventyrlysten og relativt ung, jaktet jeg ikke på en å dele livet med, men en å dele natta med fra tid til annen. Og A-menneske som jeg er, fordufta jeg ofte før Mr Right Now enten hadde tenkt å spørre om søndagsfrokost eller be meg om å gå fordi han hadde et ærend. (Som om noen i starten av 20-årene har planer før kl. 13.00 på en søndag…) -

- Å slippe denne pinlige enten/eller-situasjonen takket jeg A-menneske genet mitt for. Grytidlig danset jeg meg ut i Oslos gater i retning hjemover. Men så kom uka jeg aller helst vil slette fra netthinnen.

Midtveis den uka jeg helst vil glemme våkna jeg opp med en mus som definitivt burde tenkt seg om før hun forrige lørdag lot noen uten dong tre inn i hennes hus. Onsdagstissen min skrek etter sykemelding, permisjon og ferie, so to speak. Jeg så ingen annen løsning enn å frakte den til legevakta så fort som mulig.

- Tissen min skreik av smerte

Et par timer senere lå jeg og sprikte med bena, merkverdig nok ganske lik stilling som på lørdag, men denne gangen var det hos en gynekolog.

«Ja. Dette var hissig», kunne gynekologen fortelle meg.

Vel, såpass hadde jeg skjønt i det jeg våkna opp med en oppsvulmet mus med åpne kjøttsår. HERPES. Det dunka i hodet og tissen samtidig. Jeg var så lei meg, og tissen min skreik av smerte.

Mange har i etterkant spurt meg om jeg følte skam da jeg ufrivillig fant tonen med herpes genitalis. Og nei, det gjorde jeg ikke. Jeg var mer sint og oppgitt. Ja, sint på samfunnet som har GJORT det til en skam å bli smittet av dette viruset. Et virus som er så mye mer vanlig enn det folk har inntrykk av.

Ifølge Folkehelseinstituttet har hele 80 prosent av Norges befolkning herpesviruset i kroppen sin, det være seg HSV1 som på folkemunne kalles munnsår, eller HSV-2, herpes på genitaliene. At et så vanlig virus er blitt slått opp på skammens lerret, ja det har jeg gjort meg rimelig forbanna.

MÅTTE FORTELLE: Stine og Jakob var på en romantisk ferietur da hun fikk herpesutbrudd etter 14 år uten. FOTO: Astrid Waller
MÅTTE FORTELLE: Stine og Jakob var på en romantisk ferietur da hun fikk herpesutbrudd etter 14 år uten. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Herpes på romantisk ferietur

Det skulle gå lange 14 år før det dukka opp nye sår. For sånn er det jo med dette viruset. Det kommer og går. På en romantisk ferietur til Sri Lanka med min relativt nye kjæreste, skulle jeg på nytt få erfare hvordan herpes kunne arte seg.

På denne klamme dagen våknet jeg opp med et utbrudd som gjorde at dagens ekskursjon måtte utgå. Tinderkjæresten min Jakob (nå mann og far til vår sønn Storm) tok budskapet om utbruddet meget bra.

Jeg er jo (kjent for å være) en åpen person, så jeg fortalte det som det var. Jeg hadde herpes, og jeg trengte medisiner så fort som mulig. Og Jakob? Vel, han tok beskjeden som om jeg hadde fortalt han at jeg hadde fått mensen.

«OK. Så da må vi ut å handle, da?»

FOR en riktig reaksjon, tenkte jeg. Jeg hadde jo venner som hadde fått påvist dette viruset, og der i gården sang pipa på et helt annet vers hva angikk å prate om herpesen. Det var et ikke-tema. Men i mitt tilfelle måtte jeg fortelle det. Jeg klarte jo ikke bevege meg normalt, og han kom definitivt til å spørre meg før eller siden.

Å fortelle dette til Jakob på en romantisk ferietur, var ikke det jeg hadde sett for meg. Jeg hadde enda ikke hatt utbrudd i vårt korte forhold, og hadde derfor ikke fortalt det til han før nå, 11 måneder inn i forholdet.

For min del var det ikke noe jeg hadde tenkt på, da utbruddene ikke hadde vært der på lenge. Jeg hadde nok ikke fortrengt dem, men jeg hadde vel heller glemt dem. Men nå måtte sannheten fram i det srilankiske morgenlyset.

Jakob, en ekte helt

Vi dro sporenstreks til apoteket i den lille fjellandsbyen Ella som vi befant oss i, på jakt etter herpesmedisner. Til tross for at jeg følte null skam over viruset jeg hadde pådratt meg for en god tid tilbake, var det faktisk Jakob selv som dro på apoteket den dagen for å be om herpesmedisiner. (Er det lov å si at jeg der og da skjønte det kom til å bli oss?)

I det Jakob entret apoteket, ble han møtt av åtte spørrende øyne som tilhørte tre lokale menn samt en farmasøyt. Jakob gikk bort til kassa og i stedet for å fortelle om mitt utbrudd, utbrøt han selv:

«I HAVE HERPES.»

De tre lokale mannfolka skygga raskt banen mens Jakob mottok varene. Selv sto jeg utenfor apoteket og iakttok det hele. Enn hvor rart det høres ut, var det svært så romantisk å se Tinderkjæresten stå der i kassa og legge ut om herpes foran lokalbefolkningen. Jeg ble rørt. Og jeg ble, om mulig, enda mer forelska.

Turen til Sri Lanka gjorde meg tryggere på meg selv, og tryggere på forholdet. Ved å dele og gå gjennom noe såpass intimt, kom vi hverandre nærmere. Tidligere hadde jeg kanskje tenkt at fremtidige kjærester ville gjøre meg skamfull til tross for at jeg selv følte null skam. Men Jakob, han sto ved min side. Og kjøpte herpesmedisiner til meg på andrespråket sitt.

- Blir det keisersnitt?

Nesten to år senere var jeg høygravid med sønnen vår Storm, og herpes var på besøk igjen. Denne gangen var utbruddet hissigere. Ja, såpass hissig at det å bevege seg var a pain in the vagina om det er lov å si.

Jeg troppet opp på Ahus i februar, knappe tre uker fødsel. I en klassisk fødestilling ble understellet undersøkt og både lokalbedøvende salve og piller ble skrevet ut. Vel hjemme plasserte jeg meg naken i en balje (så godt som det lot seg gjøre med tanke på en relativt stor mage) med medisinsk grønnsåpe og vann for å lindre smertene.

Senere den kvelden ringte de fra Ahus, og sa:

«Vi tror kanskje vi glemte å nevne for deg at dersom utbruddet ikke forsvinner, vil det nok bli keisersnitt. »

Hva i huleste? Dette hadde jeg da aldri hørt om! At herpesutbrudd ved fødsel ville bety at jeg måtte ta keisersnitt? Hvor hadde seksualundervisningen på skolen gjemt unna denne ikke så fun facten? Google ble min beste venn den kvelden, der jeg lå og forberedte meg på alskens scenarioer ved fødsel. Det hjalp dog ikke at jo nærmere termin vi kom, jo strengere ble koronarestriksjonene om hvorvidt far fikk være med på et eventuelt keisersnitt.

Heldigvis forsvant sårene gradvis, og jeg kunne føde vaginalt. I tida etter fødsel har jeg opplevd massiv respons fra unge som eldre kvinner, som hyller min åpenhet rundt dette temaet. Både gjennom egen Instagram og i flere medier, har jeg snakket høyt om herpes, nettopp fordi det trengs.

Ikke noe å skamme seg over

Etter at jeg gjestet podcasten G-punktet, fikk jeg tusenvis av meldinger fra kvinner som har skammet seg i flere år på grunn av herpes.

Ja, flere av kvinnene har heller ikke turt å fortelle mannen sin om viruset, og andre single kvinner skammer seg så mye at tanken på å være intim igjen, får dem til å ville grine. De føler seg ekle. Dette gjør meg så trist å høre! Det er da ti ganger eklere for eksempel ikke å vaske seg etter man har vært på dass? (noe jeg vil tro flere dog hadde for vane FØR korona) Eller hva med folk som snyter seg i hånda si? At man skal føle seg ekkel fordi man har fått påvist en av de vanligste virusene der ute, ja det fatter jeg ikke.

Og som jeg har sagt til alle kvinnene jeg har snakket med på min vei, du er ikke ekkel! Du har ikke noe å skamme deg over! De som gjør andre folk skamfulle fordi de har herpes, DE er ekle de! At herpesviruset skal skape så mye skam, usikkerhet og vonde tanker blant så mange, gjør meg både sint og lei meg.

Men jeg håper at min åpenhet vil hjelpe andre til å forstå hvor vanlig dette er og at man fint kan leve med et slikt virus i kroppen uten å føle på skam. Uten å føle seg ekkel. Du er bra nok som du er, også med herpes, min venn!

Mvh, din herpessøster Stine Næss-Hartmann.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer