Oppskrifter:

Leskende sommerdrikke

Slukk tørsten i sommervarmen med hjemmelaget saft og friske smoothies.

Jordbærsaft med mynte. FOTO: Maria P.
Jordbærsaft med mynte. FOTO: Maria P. Vis mer
Publisert

Gul plommesaft og -kompott

Til 1 stor flaske saft og 2 små glass kompott
Tid: 20 min
Koketid: 45 min

Ingredienser
1 kg plommer, gule eller røde
500–750 g sukker
1,5 l vann

1. Skyll plommene, og legg dem i en gryte sammen med sukker og vann. Kok opp, og la det småkoke i 30–45 minutter, til de er møre. Hell alt i en stor sikt og ned i en skål.
2. Hell den avsilte saften fra skålen i en ren, skåldet flaske. Lukk flasken, og oppbevar den i kjøleskapet.
3. Press det overskytende fruktkjøttet gjennom en grov sikt så steinene siles vekk. Fyll den varme kompotten i rene, skåldede glass, og oppbevar dem i kjøleskapet. Både saft og kompott kan holde seg i minst en uke i kjøleskapet.

Når du lager saften, får du en herlig kompott til overs. Den kan du bruke i desserter eller oppå skyr til frokost. Tips! Plommene kan erstattes med kirsebær. Smak eventuelt til med kanel eller stjerneanis. FOTO: Maria P.
Når du lager saften, får du en herlig kompott til overs. Den kan du bruke i desserter eller oppå skyr til frokost. Tips! Plommene kan erstattes med kirsebær. Smak eventuelt til med kanel eller stjerneanis. FOTO: Maria P. Vis mer

Gammeldags sitronlimonade

Til 1 liter
Tid: 20 min
Trekketid: Minst 12 timer

Ingredienser
8 sitroner
400 g sukker
5 dl vann

1. Skyll sitronene, og skjær av skallet med en skreller. Unngå å få med for mye av den hvite hinnen.
2. Press saften av sitronene, og hell sitronsaften og -skall i en liten kjele sammen med sukker og vann. Kok opp, og la det småkoke i 30–40 minutter. La sitronsirupen avkjøles i kjelen, og hell den på en ren, skåldet flaske eller et glass med lokk.
3. La den stå og trekke i kjøle­skapet i minst 12 timer. Tynn sitronsirupen ut med vann eller farris i forholdet 1:3, og server limonaden med masse isbiter.

Få ting kan matche et glass forfriskende limonade en varm sommerdag. FOTO: Maria P.
Få ting kan matche et glass forfriskende limonade en varm sommerdag. FOTO: Maria P. Vis mer

Rabarbrasaft med sitrongress og vanilje

Til ca. 1,5 liter
Tid: 30 min
Trekketid: Natten over

Ingredienser
1 kg rabarbra
6 stilker sitrongress
1 vaniljestang
20 g vinsyre
650 g sukker
1 l kokende vann

1. Rens og snitt rabarbra og sitrongress. Flekk vaniljestangen. Vend rabarbra, sitrongress, vaniljestang, vinsyre og sukker godt sammen i en stor glass­krukke eller plastskål.
2. Hell kokende vann over blandingen, og rør til sukkeret er oppløst. La det avkjøles litt, legg på lokk eller dekk til med plastfolie, og la det trekke natten over i kjøleskapet.
3. Sikt rabarbrasaften, og hell den på rene, skåldede flasker. Oppbevar i kjøleskapet. Server rabarbrasaften fortynnet med vann eller farris og masse isbiter.

Rabarbraen er en grønnsak, men brukes ofte til desserter. Her får den syrlig veksten selskap av sitrongress og vanilje. Tips! En litt annen smak får du ved å tilsette kanelstenger eller kaffirlimeblader i stedet for sitrongress. FOTO: Maria P.
Rabarbraen er en grønnsak, men brukes ofte til desserter. Her får den syrlig veksten selskap av sitrongress og vanilje. Tips! En litt annen smak får du ved å tilsette kanelstenger eller kaffirlimeblader i stedet for sitrongress. FOTO: Maria P. Vis mer

Bringebær-mango-shake med lime

Til 4 glass
Tid: 15 min

Ingredienser
2 store, modne mangoer
6 dl eplejuice
5 dl isbiter
1–2 lime
200 g bringebær
1 ss melis

1. Skrell mangoene, og skjær fruktkjøttet fra steinen. Legg fruktkjøttet i en blender, hell på eplejuice og isbiter, og kjør det til en kremete shake. Smak til med friskpresset limesaft, og fordel drikken i 4 kalde glass.
2. Hell bringebær og melis i blenderen, og kjør det sammen til en fin puré. Fordel bringebærpureen i de 4 glassene, og rør lett rundt så drikken får et marmorert uttrykk. Server straks med tykke sugerør.

Denne smoothien er fyldig, forfriskende, søt og syrlig. FOTO: Maria P.
Denne smoothien er fyldig, forfriskende, søt og syrlig. FOTO: Maria P. Vis mer

Hylleblomstsaft med kaffirlimeblader

Til 1,5 liter
Tid: 20 min
Trekketid: Minst 3 dager

Ingredienser
25 hylleblomstbuketter av svarthyll
2 sitroner
20 kaffirlimeblader
30 g sitronsyre
1 kg sukker
1,5 l kokende vann

1. Skyll hylleblomstene, og legg dem i en stor skål eller gryte. Skyll sitronene, skjær dem i skiver, og legg dem i gryten sammen med kaffirlimeblader, sitronsyre og sukker.
2. Hell kokende vann over hylleblomstene. Rør det hele godt sammen så sukkeret blir oppløst. La blandingen trekke i kjøleskap i 3–5 dager. Rør i den av og til.
3. Hell saften gjennom et rent klede, og hell den deretter på rene, skåldede flasker. Oppbevar i kjøleskap.

Limebladene gir hylleblomstsaften et friskt spark av sitrus. Tips! Hylleblomst kommer fra svarthyllplanten. Den kan man plante selv, men den finnes også noen steder i naturen. FOTO: Maria P.
Limebladene gir hylleblomstsaften et friskt spark av sitrus. Tips! Hylleblomst kommer fra svarthyllplanten. Den kan man plante selv, men den finnes også noen steder i naturen. FOTO: Maria P. Vis mer

Jordbærsaft med mynte

Til 1–1,5 liter
Tid: 30 min
Koketid: 20 min

Ingredienser
1 kg jordbær
350 g sukker
6 dl vann
½ potte mynte

1. Skyll og rens jordbærene, og skjær dem i halve. Kok opp jordbærene i en kasserolle sammen med sukker og vann, og la blandingen småputre under lokk i 20 minutter. Skyll og tørk mynten, og legg den i kasserollen.
2. Ta kasserollen av varmen, og la jordbærsaften trekke i ca. 10 minutter. Sikt jordbærsaften gjennom en finmasket sikt. Hell saften på rene, skåldede flasker, og oppbevar dem i kjøleskapet. Drikk jordbær­saften fortynnet med litt vann eller farris, eller bland den med musserende vin.

FOTO: Maria P.
FOTO: Maria P. Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer