Oppskrifter:

Kaker som sier wow!

Her får du oppskrift på fem kaker du kan imponere med!

Gulrotkake med karamellpopkorn. FOTO: Stine Christiansen
Gulrotkake med karamellpopkorn. FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Publisert

Marsipankake med lakris og bringebær­moussebomber

16 personer
Tid: 1 time
Steketid: 25 min
Avkjøling: minst 6 timer i alt

Ingredienser
Mørdeig

100 g mykt smør
60 g melis
1 ts grovt lakrispulver
1 klype salt
1 lite egg
25 g mandelmel
175 g hvetemel
2 paiformer med løs bunn, 20 cm i diameter

Bringebærmousse
3 gelatinplater
½ vaniljestang
225 g bringebær (ev. frosne)
75 g sukker
2 ss sitronsaft
2 dl kremfløte
100 g skyr
silikonformer til å støpe moussen i (for eksempel Quenelle, Globe og Micro Stone fra Silikomart)

Marsipanfyll med lakris
100 g mykt smør
125 g mørkt muscovadosukker
250 g marsipan
3 egg
2 ts grovt lakrispulver

Til servering
100 g bringebær
100 g lakriskuler (f.eks. fraJohan Bülow)
75 g bringebærmandler
25 g karamellsjokolade (f.eks.Dulcey fra Valrhona)
ev. rød skogsyre

1. Mørdeig: Rør mykt smør, melis, lakrispulver og salt sammen i en bolle. Rør i egg. Tilsett mandelmel og hvetemel, og samle deigen forsiktig uten å elte den for mye. Pakk mørdeigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i 1 time.
2. Kjevle deigen tynt ut på et meldrysset bord. Kle de to paiformene med deigen, så deigen dekker bunnen og kantene på formene. Sett kakebunnene i fryseren i 1 time (eller gjerne i opptil 1 uke).
3. Bringebærmousse: Legg gelatin i bløtt i en skål med kaldt vann i 10 minutter. Skrap frøene ut av vaniljestangen. Kok opp bringebær, sukker, vaniljefrø og sitronsaft i en liten kjele, og la det småkoke et par minutter. Vri gelatinen tom for vann, og rør den ut i den varme bærpureen. Sil fra frøene, og la pureen avkjøles til den er lun.
4. Pisk fløten til lett skum, og vend i skyr. Vend først inn litt av skummet i den lune bringebærpureen, og vend deretter inn resten. Fordel moussen i de valgte silikonformene (bruk ev. en stor sprøytepose), og bank dem lett mot bordplaten for å unngå små luftbobler. Sett dem i fryseren i minst 4 timer, gjerne natten over.
5. Marsipanfyll med lakris: Pisk smør sammen med sukker og revet marsipan med en elektrisk pisker. Pisk kun til massen er blitt sammenhengende. Tilsett 1 egg om gangen, og pisk igjen kort. Rør i lakrispulver.
6. Sett ovnen på 175°. Fordel marsipanfyllet i et jevnt lag i de 2 kalde kakebunnene. Stek kakene i ovnen i 20–25 minutter, til de er gylne og fyllet er fast. Avkjøl kakene helt.
7. Servering: Vend forsiktig de helt frosne bringebærmousse-bombene ut av formene. Fordel dem på de to ­kakene, og fyll hullene imellom moussebombene med friske bringebær, lakriskuler, bringebærmandler og hakket sjokolade, og eventuelt rød skogsyre hvis du får tak i det.

Du kan bake de fine kakene dagen i forveien og pynte dem før servering. Merk deg at det blir to kaker ut av porsjonen for denne marsipankaken, som hver er nok til åtte personer. FOTO: Stine Christiansen
Du kan bake de fine kakene dagen i forveien og pynte dem før servering. Merk deg at det blir to kaker ut av porsjonen for denne marsipankaken, som hver er nok til åtte personer. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Gulrotlagkake med karamellpopkorn

8 personer
Tid: 45 min
Steketid: 35 min
Kjøletid: Minst 2 timer

Ingredienser
2 egg
100 g sukker
100 g brunt sukker
1 vaniljestang
130 g hvetemel
1 ½ ts malt kanel
½ ts malt ingefær
½ ts salt
1 ts natron
1 ts bakepulver
3 store gulrøtter
1 dl solsikkeolje
1 springform, 20 cm i diameter
smør til formen

Vaniljefrosting
100 g mykt smør
½ vaniljestang
125 g melis
2 ss sitronsaft
1 ss finrevet sitronskall
300 g kremost naturell
1 sprøytepose med stjernetut

Karamellpopkorn
50 g smør
80 g sukker
1 klype salt
¼ ts bakepulver
40 g popkorn (poppet)

1. Sett ovnen på 175°. Legg bakepapir i formen, og smør kantene godt med litt smør.
2. Pisk egg, sukker og brunt sukker luftig i en bolle med en elektrisk pisker. Skrap frøene ut av vanilje­stangen. Bland mel, vaniljekorn, krydder, natron og bakepulver. Sikt det i deigen, og rør rundt. Skrell og riv gulrøttene. Rør olje og gulrøtteri deigen.
3. Fordel deigen i formen, og stek kaken i ovnen i 30–35 minutter. Sjekk med en tynn pinne (bakepinne) at den er gjennomstekt. La den avkjøles i formen på en rist og deretter i kjøleskapet i minst 2 timer, til den er helt kald.
4. Vaniljefrosting: Pisk smøret lyst og luftig i en bolle med en elektrisk pisker i ca. 5 minutter. Skrap frøene ut av vaniljestangen, og bland dem sammen med melis. Pisk vaniljemelis, sitronsaft og finrevet sitronskall sammen med smøret i bollen i 1 minutt. Pisk deretter i kremost til frostingen er tjukk og jevn. Hell frostingen i sprøyteposen.
5. Karamellpopkorn: Kok opp smør, sukker og salt i en kjele, og la sukkeret smelte og bli til gyllen karamell. Ta kjelen av varmen, og tilsett bakepulver under kraftig omrøring, så bakepulveret røres godt ut i karamellen. Vend raskt de poppede popkornene rundt i karamellen. Fordel popkornene ut på et stykke bakepapir. Brekkdem lett fra hverandre, og la dem kjøle helt av.
6. Del gulrotkaken i to lag. Legg den ene kakebunnen på et fat, og sprøyt et lag vaniljefrosting ut på bunnen. Legg den andre kakebunnen oppå, og dekorer toppen av kaken med resten av frostingen. Sett kaken i kjøleskap inntil servering. Pynt med popkorn rett før servering.

Du bruker vanlige ferdigpoppet popkorn, som du karamelliserer, når du lager toppingen til denne festlige kaken. Tips! De karamelliserte popkornene er alltid et populært innslag. FOTO: Stine Christiansen
Du bruker vanlige ferdigpoppet popkorn, som du karamelliserer, når du lager toppingen til denne festlige kaken. Tips! De karamelliserte popkornene er alltid et populært innslag. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Pasjonsfruktkaker med karamellglace og marengs

8 stk.
Tid: 75 min
Steketid: 15 min
Kjøletid: I alt minst 6 timer

Ingredienser
Mazarinbunn

50 g smør
50 g brunt sukker
50 g marsipan
1 egg
2 ss sitronsaft
25 g hvetemel
1 liten kvadratisk bakeform, 14 × 14 cm

Pasjonsfruktmousse med sitron
3 gelatinplater
5 pasjonsfrukter (du skal bruke ½ dl saft)
½ dl sitronsaft
100 g sukker
2 dl kremfløte
1 dl skyr
1 sprøytepose
1 silikonform med små avlange hull (f.eks. Fashion Eclair fra Silikomart)

Karamellglace
4 gelatinplater
100 g karamellsjokolade
3/4 dl kremfløte
¼ dl vann
100 g sukker
100 g glukosesirup
¼ ts flaksalt

Brent marengs
1 eggehvite
50 g sukker
ev. spiselig gullstøv
1 sprøytepose med bølget tut (f.eks. nr. 104 fra Wilton)
1 crème brûlée-brenner

1. Mazarinbunn: Varm ovnen opp til 175°. Legg bakepapir i formen. Pisk smør sammen med brunt sukker og grovrevet marsipan i en bolle med elektrisk pisker. Tilsett egg, og pisk igjen. Vend sitronsaft og hvetemel i deigen.
2. Fordel deigen i formen, og stek kaken i ovnen i 15 minutter, til den er lett gyllen og føles kald. La kaken avkjøles i formen. Skjær kaken ut i åtte smale, avlange kakebunner på ca. 11 × 1 ½ cm. Legg dem i fryseren.
3. Pasjonsfruktmousse med sitron: Legg gelatin i bløt i en skål med kaldt vann i 10 minutter. Halver pasjonsfruktene, og skrap ut fruktkjøttet. Mos fruktkjøttet gjennom en finmasket sil, så kjernene sorteres vekk og saften renner ned i en skål. Du skal bruke ½ dl pasjons­fruktsaft.
4. Varm pasjonsfruktsaft, sitronsaft og sukker opp i en liten kjele til sukkeret er oppløst. Vri gelatinen fri for vann, og rør den i den varme saften så gelatinen løses helt opp. Hell pasjonsfruktblandingen over i en skål, og sett den i kjøleskapet i 10 minutter. Den skal ikke stivne, men bare være fingervarm. Pisk fløten til lett skum med en elektrisk pisker, og rør skyr inn med en skje. Vend forsiktig den lett avkjølte saftblandingen i fløteblandingen i flere omganger til du har en jevn mousse.
5. Fyll mousse i en sprøytepose, og klipp et hull i spissen. Sprøyt moussen ut i de små, avlange silikonformene med ca. 1 cm til kanten. Press forsiktig en avkjølt mazarinbunn ned i hver mousse, så den akkurat blir dekt av moussen og går i flukt med toppen av formen. Sett moussekakene i fryseren i minst 6 timer eller til de er helt frosne.
6. Karamellglace: Legg gelatin i bløt i en skål med kaldt vann i 10 minutter. Hakk sjokoladen fint, og legg den i en skål. Kok langsomt opp fløte, vann, sukker og glukosesirup til kokepunktet i en kjele. Ta kjelen av varmen. Vri gelatinen fri for vann, og rør den ut i den varme fløteblandingen.
7. Hell fløteblandingen over den hakkede sjokoladen. Tilsett flaksalt, og rør godt rundt med en slikkepott i midten av skålen til sjokoladen er smeltet og glacen jevn. La glacen avkjøles i romtemperatur til den når 35° (bruk sukkertermometer).
8. Ta de frosne moussekakene ut av silikonformene, og plasser dem på en rist med en langpanne under. Hell den 35° varme glacen over kakene, så de dekkes helt, og la den overskytende glacen renne ned i langpannen. Løft de glaserte moussekakene over på et fat når glacen har satt seg.
9. Brent marengs: Pisk eggehviter nesten stive med en elektrisk pisker i en skål. Pisk sukker i litt om gangen til marengsen er fast og blank. Fyll marengsen i en sprøytepose med en bølget tut, og sprøyt den ut i fine bølger oppå kakene. Brenn over­ flaten av marengsen gyllen med gassbrenneren, og pynt eventuelt med spiselig gullstøv.

For å lage kaker med slike former trenger du bakeformer i silikon fra en spesialforretning. Du finner slike bakebutikker på nettet. Tips! Med en liten crème brûlée-brenner kan du lynkjapt brenne overflaten på kritthvit marengs, så mønsteret i det fint utførte sprøytearbeidet blir ekstra tydelig. FOTO: Stine Christiansen
For å lage kaker med slike former trenger du bakeformer i silikon fra en spesialforretning. Du finner slike bakebutikker på nettet. Tips! Med en liten crème brûlée-brenner kan du lynkjapt brenne overflaten på kritthvit marengs, så mønsteret i det fint utførte sprøytearbeidet blir ekstra tydelig. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Oreokake med melkesjokoladeganache

8 personer
Tid: 40 min
Steketid: 10 min
Kjøletid: minst 4 timer

Ingredienser
Oreo-kjeksbunn

200 g Oreo-kjeks
75 g smør
¼ ts salt
1 paiform med løs bunn, 20 cm i diameter

Melkesjokoladeganace
200 g melkesjokolade
1 dl kremfløte
10 g mørk sirup
¼ ts salt

Til servering
100 g bjørnebær
125 g blåbær
4 Oreo-kjeks
¼ ts spiselig sølvstøv

1. Oreo-kjeksbunn: Knus kjeksene fint i en blender eller food-processor. Smelt smøret, og rør det sammen med kjekskrummer og salt.
2. Press kjeksdeigen ut i bunnen og opp langs sidene på paiformen, og trykk deigen godt fast med fingrene. Sett kakebunnen i kjøleskap i 1 time.
3. Varm ovnen opp til 180°. Stek kaken i ovnen i 10 minutter, til den er lett sprø. La den kjøles helt av.
4. Melkesjokoladeganache: Hakk sjokoladen fint, og legg den i en skål. Varm fløte og sirup opp til kokepunktet i en kjele. Hell den varme fløten over sjokoladen, og rør rundt i midten av skålen med en slikkepott til du får en flott, blank ganache. Rør i salt.
5. Fordel ganachen på kakebunnen, og sett den kjølig i minst 3 timer.
6. Servering: Anrett kaken på et fat, og pynt med bjørnebær, blåbær og halve Oreo-kjeks. Pensle noen av bærene med sølvstøv.

Den sprø kjeksbunnen og blank ganache er et tydelig bevis på at du kan å lage kaker. FOTO: Stine Christiansen
Den sprø kjeksbunnen og blank ganache er et tydelig bevis på at du kan å lage kaker. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Ferrero Rocher-kake med Nutella-mousse

8 personer
Tid: 1 time
Steketid: I alt 35 minutter
Frysetid: Minst 6 timer

Ingredienser
Brownie med hasselnøtter

100 g hasselnøttkjerner
150 g mørk sjokolade
120 g smør
3 egg
120 g sukker
1 ss hvetemel
½ ts salt
1 springform, 18 cm i diameter
smør til formen

Nutella-mousse
3 gelatinplater
250 g melkesjokolade
100 g Nutella
4 dl kremfløte
¼ ts salt
lagkakeplast

Nutella-frosting
65 g mykt smør
1 dl melis
½ ts vaniljesukker
100 g Nutella
2 ss rent kakaopulver
1 ½ ts hasselnøttlikør (f.eks. Frangelico)
1 sprøytepose med stjernetut

Til servering
8 stk. Ferrero Rocher
6 stk. Kvikk Lunsj-sjokolader
15 g hasselnøttkjerner
ev. annen dekorativ sjokolade(på kaken på bildet er det brukt noe som kalles Mimoser fra Tom’s)

1. Brownie med hasselnøtter: Varm ovnen opp til 175°. Legg et stykke bakepapir i bunnen av formen, og smør formens kanter med smør.
2. Fordel hasselnøttene på en langpanne, og rist dem i ovnen i 5–10 minutter, til de er gylne. Gni av de løse hinnene. Hakk halvparten av hasselnøttene grovt, og kjør resten til fint mel i en minihakker.
3. Hakk sjokoladen fint. Smelt sjokolade og smør sammen i en kjele på svak varme. Ta kjelen av varmen, og avkjøl lett. Pisk egg og sukker lyst og luftig i en skål med en elektrisk pisker. Rør i sjokolade­smøret, og deretter hvetemel, hasselnøttmel, de grovhakkede hasselnøttene og salt. Fordel deigen i formen, og stek kaken i ovnen i 25 minutter.
4. Nutella-mousse: Legg gelatin i bløt i en skål med kaldt vann i 10 minutter. Smelt hakket sjokolade og Nutella i en skål over vannbad. La blandingen avkjøles lett.
5. Bring 1 dl kremfløte opp til kokepunktet i en kjele. Vri gelatinen fri for vann, og rør den ut i den varme fløten. Rør fløten i sjokolademassen, litt om gangen, mens du rører med sirkelbevegelser i midten av skålen med en slikkepott, til sjokolademassen samler seg og blir flott og blank. Pisk de siste 3 dl med kremfløte til lett skum, og vend det i sjokolademassen i flere omganger til du har en jevn og luftig mousse.
6. Ta den avkjølte brownien ut av formen. Rengjør formen, og fest lagkakeplast langs formens innerste kant. Legg brownien tilbake i formen, og fordel Nutella-moussen oppå kaken. Sett kaken i fryseren i minst 6 timer.
7. Nutella-frosting: Pisk smøretlyst i en skål med en elektrisk pisker i 5 minutter. Tilsett melis og vaniljesukker, og pisk i 2 minutter. Pisk deretter inn Nutella og kakao, til frostingen blir luftig. Smak til med hasselnøttlikør.
8. Servering: Ta kaken ut av fryseren, og fjern formen og kakeplasten. Sett kaken på et fat, og la den tine i kjøleskapet i ca. 1 time. Fyll Nutella-frostingen i sprøyteposen, og dekorer kaken med små topper av frosting. Pynt med Ferrero Rocher, Kvikk Lunsj-striper og eventuelt andre dekorative småsjokolader innimellom de små toppene (på bildet er det brukt noe som heter Mimoser fra Tom’s), så kaken får et overdådig uttrykk. Dryss med grovhakkede nøtter.

Dette er en iøynefallende og overdådig pyntet kake som får alle sjokoladehjerter til å banke. Tips! Bryt dimensjonene, og la pynten stikke litt ut fra kaken for å gi den et litt livlig uttrykk. FOTO: Stine Christiansen
Dette er en iøynefallende og overdådig pyntet kake som får alle sjokoladehjerter til å banke. Tips! Bryt dimensjonene, og la pynten stikke litt ut fra kaken for å gi den et litt livlig uttrykk. FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer