Trinn for trinn:

Honningkake med pepperkakeby

Overrask barn og barnslige sjeler med en overdådig honningkake pyntet med små pepperkakehus.

Kaken lages over to dager og er beregnet til 10 personer. FOTO: Skovdalnordic.com
Kaken lages over to dager og er beregnet til 10 personer. FOTO: Skovdalnordic.com Vis mer
Publisert

Pepperkakedeig
60 g smør
100 g mørk sirup
75 g brunt sukker
½ ts malt hvit pepper
½ ts malt kardemomme
½ ts malt ingefær
¼ ts malt nellik
¼ ts malt allehånde
1 ts malt kanel
½ ts natron
1 egg
250 g hvetemel

Honningkake
2 egg
125 g brunt sukker
250 g blomsterhonning
1 dl kokende vann
½ dl kaffe
300 g hvetemel
1 ts natron
½ ts malt nellik
1 ts malt kanel

Smørkrem og appelsinfyll
1 vaniljestang
180 g melis
250 g mykt smør
2 g eggeplommer
1 dl appelsinmarmelade

Smørkrem til oppsmøring
1 vaniljestang
180 g melis
250 g mykt smør
1 ts svart konditorfarge ­(pulverfarge)
2 g eggeplommer

Glasur
120 g melis
30 g eggehviter
2 dråper gul konditorfarge

I tillegg
sukkerstjerner
½ dl melis til dryss

Trinn 1

Dag 1: Pepperkakedeig: Smelt smør, sirup og brunt sukker ved middels varme, til sukkeret er oppløst. Bland pepper, kardemomme, ingefær, nellik, allehånde, kanel og natron i en bolle, og tilsett sukkersmøret. Rør det sammen. Tilsett egg og hvetemel. Elt deigen sammen til den er ensartet, men den skal fortsatt være klistrete. Legg den i kjøleskapet over natten. Honningkake: Rør eggene med brunt sukker. Løs opp honning i kokende vann og kaffe, og rør det i eggene. Bland hvetemel, natron, nellik og kanel, og sikt det i deigen. Rør deigen godt sammen. Hell deigen over i en springform som er 18 cm i diameter, kledd med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen ved 150° varmluft i ca. 70 minutter. La kaken avkjøles helt i formen, og del den i 4 like tykke bunner. Smørkrem og appelsinfyll: Flekk vaniljestangen, skrap ut kornene. Pisk vaniljekorn, smør og melis sammen til en jevn masse. Tilsett eggeplommer, og pisk en kort stund. Legg bunnene sammen: Nederst vaniljesmørkrem, så appelsinmarmelade og vaniljesmørkrem øverst. Glatt sidene, og sett kaken i kjøleskap.

Dag 2: Smørkrem til oppsmøring: Lag en smørkrem på samme måte som dagen før, men ha svart pulverfarge i smørblandingen før eggene tilsettes. Smør kaken sirlig opp med den mørkegrå smørkremen.

FOTO: Skovdalnordic.com
FOTO: Skovdalnordic.com Vis mer

Trinn 2:

Kjevle ut pepperkakedeigen på litt mel til den er ca. 2 mm tykk, og skjær ut små hus.

FOTO: Skovdalnordic.com
FOTO: Skovdalnordic.com Vis mer

Trinn 3:

Legg husene på bakeplater kledd med bakepapir. Stek dem i ovnen ved 180° varmluft i 8–10 minutter til de er gylne i kanten. La dem avkjøles.

FOTO: Skovdalnordic.com
FOTO: Skovdalnordic.com Vis mer

Trinn 4:

Glasur: Rør en luftig sprøytefast glasur av melis og eggehvite. Ha den i et kremmerhus laget av foldet bakepapir, og klipp et lite hull.

FOTO: Skovdalnordic.com
FOTO: Skovdalnordic.com Vis mer

Trinn 5:

Dekorer pepperkakehusene sirlig – eventuelt også med litt gul glasur i vinduene, så det ser ut som det er lys i husene. La glasuren tørke.

FOTO: Skovdalnordic.com
FOTO: Skovdalnordic.com Vis mer

Trinn 6:

Dekorer kaken med pepperkakehusene og sukkerstjerner. Du kan eventuelt ha litt smørkrem bakpå dem, så de sitter godt fast. Sikt melis over og server.

FOTO: Skovdalnordic.com
FOTO: Skovdalnordic.com Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer