Oppskrifter:

Fem jordbærfavoritter

Norske jordbær smaker sol og sommerminner og kan brukes i mange lekre kaker og desserter. Server de solkyssede sommerbærene i pavlova, ostekake og mye mer.

Strawberry daiquiri-pavlova med rom. FOTO: Betina Hastoft
Strawberry daiquiri-pavlova med rom. FOTO: Betina Hastoft Vis mer
Publisert

Strawberry daiquiri-pavlova med rom

8 personer
Tid: 30 min
Steketid: 1 time

Ingredienser
4 eggehviter
225 g sukker
1 ts maisenna
1 ts lys eddik
1/2 l kremfløte
1–2 usprøytet lime
2 ss hvit rom
3/4–1 dl melis
500 g jordbær

1. Skru ovnen på 125°. Pisk eggehvitene stive med en elektrisk pisker i en skål. Dryss sukkeret i eggehvitemassen, litt om gangen, mens du pisker. Fortsett til du har en seig marengsmasse. Vend maisenna og eddik i marengsmassen.
2. Tegn en sirkel på 22 cm på et ark bakepapir, og legg det på en bakeplate. Smør marengsen ut på sirkelen, og stek den i ovnen i 1 time, til den er sprø. Avkjøl marengsbunnen, og løft den forsiktig over på et fat.
3. Pisk fløten til lett skum med en elektrisk pisker i en skål. Smak fløteskummet til med finrevet limeskall, limesaft, rom og melis, og pisk litt mer.
4. Fordel fløteskumblandingen på den helt kalde marengsbunnen. Skyll og rens jordbærene, skjær dem i mindre biter, og legg dem oppå fløteskummet. Riv eventuelt litt mer limeskall over kaken, og server straks.

Det blir ekstra festlig når en søt sommercocktail møter en sprø marengsbunn i denne fine desserten. FOTO: Betina Hastoft
Det blir ekstra festlig når en søt sommercocktail møter en sprø marengsbunn i denne fine desserten. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Ostekake med kjekscrumble

6 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
200 g jordbær
50 g sukker

Kjekscrumble
75 g digestivekjeks
25 g hvit sjokolade
100 g mandler
1/2 vaniljestang
50 g smør

Vaniljeostkrem
250 g mascarpone eller annen kremostnaturell
1 usprøytet sitron
1/2 vaniljestang
100g melis
200 g gresk yoghurt 10 %

Pynt
300 g jordbær

1. Kjekscrumble: Knus kjeksene. Hakk sjokoladen. Hakk mandlene. Flekk vaniljestangen, og skrap ut frøene (spar den andre delen til vaniljeostkremen). Smelt smøret i en liten kjele ved svak varme, og vend det sammen med de knuste kjeksene, sjokolade, mandler og ­vaniljefrø. La blandingen avkjøles.
2. Skyll og rens jordbær, og skjær dem i mindre biter. La dem koke opp i en kasserolle sammen med sukker, og la blandingen putre på svak varme til jordbærene er møre. Sil av sirupen, og la den kjøles av.
3. Vaniljeostkrem: Pisk mascarpone sammen med friskpresset sitronsaft, finrevet sitronskall, vaniljefrø og melis til en tjukk og luftig krem. Vend yoghurt i med en skje, smakt til, og sett kremen i kjøleskap.
4. Pynt: Rens jordbærene, og skjær dem i mindre biter. Fordel kjekscrumble, vaniljeostkrem, jordbærsirup og jordbærbiter lagvis i porsjonsglass, og server straks.

Dette er en herig sommerlig dessert. Tips! Du kan også anrette dette i én stor skål, hvis du vil ha desserten kjapt på bordet. FOTO: Betina Hastoft
Dette er en herig sommerlig dessert. Tips! Du kan også anrette dette i én stor skål, hvis du vil ha desserten kjapt på bordet. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Jordbærsmoothie med banan og ­yoghurt

4 personer
Tid: 10 min

Ingredienser
250 g frosne jordbær
2 modne bananer
250 g gresk yoghurt, 10 %
3 ss sukker
8 friske jordbær
2 ss kakaonibs (fås i helsekost­butikker)
1 ss chiafrø
25 g mandler

1. Bland frosne jordbær, skrellede bananer og yoghurt sammen i en blender. Smak til med sukker, og fordel smoothien i 4 skåler.
2. Skyll og rens de friske jordbærene, skjær dem i skiver, og dryss dem over smoothien sammen med kakaonibs, chiafrø og hakkede mandler. Server straks.

Her er det drysset kakaonibs på toppen. Det er små biter fra kakaobønner som er fine å bruke sammen med frukt og bær eller i mysli og frokostblandinger. Fås i helsekostbutikker. Tips! Dette kan minne om milkshake i smaken, og kan nytes både til frokost eller når sulten på et mellommåltid melder seg. FOTO: Betina Hastoft
Her er det drysset kakaonibs på toppen. Det er små biter fra kakaobønner som er fine å bruke sammen med frukt og bær eller i mysli og frokostblandinger. Fås i helsekostbutikker. Tips! Dette kan minne om milkshake i smaken, og kan nytes både til frokost eller når sulten på et mellommåltid melder seg. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Jordbær med sjokolade og hasselnøtter

4 personer
Tid: 20 min

Ingredienser
100 g hasselnøttkjerner
12–16 store jordbær
100 g mørk sjokolade

Til servering
1 l vaniljeis med sjokoladebiter

1. Rist hasselnøttene lett på en tørr panne til de brune hinnene løsner. Gni de løse hinnene av i et rent kjøkkenhåndkle, og fjern dem.
2. Skyl og rens jordbærene. Trykk forsiktig en hel hasselnøtt inn i hvert jordbær der stilken satt. Hakk resten av hassel­nøttene fint.
3. Hakk sjokoladen, og smelt den i en varmefast skål over vannbad. Dypp jordbærene i nøttedrysset. La dem tørke på et ark bake­papir. Server de sjokoladeovertrukne jordbærene med kuler av nougatis til.

Dette kan servere med vaniljeis med sjokoladebiter, vanilig vaniljeis, krokanis eller en nougat-is. FOTO: Betina Hastoft
Dette kan servere med vaniljeis med sjokoladebiter, vanilig vaniljeis, krokanis eller en nougat-is. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Jordbær-appelsin-dessert med yoghurt

4–6 personer
Tid: 20 min

Kjøletid: Natten over

Ingrdienser
200 g jordbær
2 ss sukker
9 gelatinplater
250 g yoghurt naturell
200 g crème fraîche, 38 %
100 g melis
1 usprøytet appelsin
1 springform, ca. 20 cm i diameter

Til servering
1 håndfull jordbær
1 håndfull hasselnøttkjerner

1. Skyll og rens jordbærene, og kjør dem sammen med sukker i en blender, så det blir en puré. Legg gelatin i bløt i kaldt vann i en skål i 5 minutter. Smelt 2 av gelatinplatene i en liten kjele sammen med litt av vannet som henger ved, og rør det inn i jordbærpureen.
2. Pisk yoghurt med crème fraîche og melis. Riv appelsinskallet fint, og rør ca. 1 ss i yoghurtkremen. Varm 2 ss friskpresset appelsinsaft opp i en kasserolle. Smelt de resterende 7 gelatinplatene i saften, og vend det i yoghurtkremen.
3. Fordel yoghurtkrem og jordbærpuré vekselvis i springformen. Dekk formen med plastfolie, og la den stå kjølig natten over så yoghurtkremen stivner.
4. Servering: Rens jordbærene, og skjær dem i halve. Hakk hasselnøttene, og rist dem eventuelt lett på en tørr panne. Flytt forsiktig desserten fra springformen over på et fat, og topp med jordbær og hasselnøtter.

Den stivnede yoghurtkremen og jordbærpureen skaper det reneste kunstverk på denne kaken. FOTO: Betina Hastoft
Den stivnede yoghurtkremen og jordbærpureen skaper det reneste kunstverk på denne kaken. FOTO: Betina Hastoft Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer