Poké:

Er poké den nye sushien?

- Poké er spådd å være en av de største mattrendene i 2018, sier forfatter, matjournalist og blogger Helle Øder Valebrokk.

POKÉ: - Poké er en rett som i utgangspunktet er laget med fersk, rå fisk skåret i terninger. Fisketerningene er marinert i en saus som kan bestå av ingredienser som soya, sitrus, løk, tang, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
POKÉ: - Poké er en rett som i utgangspunktet er laget med fersk, rå fisk skåret i terninger. Fisketerningene er marinert i en saus som kan bestå av ingredienser som soya, sitrus, løk, tang, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hva kjennetegner poké?

- Poké er en rett som i utgangspunktet er laget med fersk, rå fisk skåret i terninger. Fisketerningene er marinert i saus. Den kan bestå av ingredienser som soya, sitrus, løk, tang. Fisken blandes så med andre ingredienser som vårløk, nøtter. Skal du lage en Poké Bowl tilsetter du ris. Men originalt sett serveres poké som en siderett eller smårett uten ris. Moderne servering inneholder ris slik at det blir et helt og mettende måltid.

- Hvorfor har det blitt så populært?

- Sushitrenden har vært gjeldene i mange tiår nå. Folk liker smaken av rå fisk og tang. Det er en naturlig utvikling å gå videre til poké. Du kan tilsette alt du måtte ønske uten å forholde deg til originalen. Poké er et resultat av påvirkning av innvandring på Hawaii og inneholder derfor ingredienser som innvandrere fra Japan, Philipinene, Vietnam og andre asiatiske land tok med seg til øyene da de reiste dit for å jobbe på sukkerplantasjene. Det er en rett som er i konstant utvikling og den er lett å justere til de ingrediensene som du finner lokalt. Fisk får man over hele kloden (ja, nesten da) og derfor kan man bruke lokale råvarer som er tilgjengelig der man bor.

- Er det en trend dere tror vil fortsette å vokse?

- Poké-restauranter popper opp over hele verden. Da jeg var i Portland, Oregon i fjor var det tre poké-restauranter i samme kvartal som hotellet mitt. I London finner du det nå i alle bydeler. Til og med konservative matland som Spania og Frankrike trykker poké til sitt bryst.

- Jeg tror trenden vil fortsette å øke. Poké er spådd å (fortsatt) være en av de største mattrendene i 2018. I Norge har vi alle forutsetninger for at poké skal bli en økende trendrett. Vi har god sjømat. Alle tettsteder i hele landet har en asiatisk butikk og vi elsker sushi!

- Hvilke fordeler rettene har (for eksempel enkle å lage, tar kort tid, sunt osv)?

- Du trenger en del ingredienser når du skal lage poké, men har du først kjøpt inn disse kan du lage det hele tiden i god tid fremover. Det handler om å finne dine favoritt-smakskombinasjoner og- ingredienser. Poké bowl er sunnere enn sushi da sushirisog syltet ingefær inneholder mye sukker. Dessuten kan du trykke inn masse mer grønnsaker i en poké bowl.

- Tidsmessig tar det litt tid med marinering av poké, pluss å kutte opp ingrediensene, men ikke mer tid enn du bruker på å tilberede en fredagstaco, avslutter hun.

Ble du nysgjerrig på poké? Nedenfor finner du to oppskrifter fra boken «Poké!; fargerik gatemat fra Hawaii» som Helle Øder Valebrokk har skrevet sammen med Oskar Sellin.

LES OGSÅ: Spiser du ikke fisk?

LOMI-LOMI SALMON: Lomi-lomi betyr «å massere». Det er laksen som masseres med salt som gir navnet til denne retten. FOTO: «Poké!; fargerik gatemat fra Hawaii»
LOMI-LOMI SALMON: Lomi-lomi betyr «å massere». Det er laksen som masseres med salt som gir navnet til denne retten. FOTO: «Poké!; fargerik gatemat fra Hawaii» Vis mer

Lomi-lomi salmon

Lomi-lomi betyr «å massere». Det er laksen som masseres med salt som gir navnet til denne retten, som brukes som et tilbehør til annen tradisjonell mat fra Hawaii. Den serveres iskald og gjerne som tilbehør til den fantastiske smakfulle svineretten Kalua- langstekt gris som smaker litt som røkt pulled pork. Lomi-lomi salmon smaker likevel nyelig alene, og det er enkelt å se hvor inspirasjonen til mer moderne pokéretter kommer fra.

Dette trenger du:

 • 1 dl tomater i terninger (velg små plommetomater for ekstra smak)
 • 1 ss løk, skåret i terninger
 • 1 ss snittet vårløk
 • 100 g laks i terninger (2 x 2 cm)
 • 1 dryss hawaiisalt eller havsalt
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 dryss chiliflak

Slik gjør du:

 1. Salt laksen godt med hawaiisalt eller havsalt og la den ligge i 15 minutter.
 2. Bland tomat, løk, vårløk og sitronsaft. La den stå i 15 minutter.
 3. Legg tomatmiksen på et fat. Hell over litt av saften.
 4. Legg laksen på toppen og dryss chiliflak over.

LES OGSÅ: Tryll fram disse 5 fastfood-rettene hjemme

TUNFISK OG BROSMEPOKÉ I MANGO: Rå fisk og frisk frukt gir en herlig smakskombinasjon, og fargene er svært dekorative på tallerkenen. FOTO: «Poké!; fargerik gatemat fra Hawaii»
TUNFISK OG BROSMEPOKÉ I MANGO: Rå fisk og frisk frukt gir en herlig smakskombinasjon, og fargene er svært dekorative på tallerkenen. FOTO: «Poké!; fargerik gatemat fra Hawaii» Vis mer

Tunfisk og brosmepoké i mango

Om du skjærer fisk i mindre terninger, kan du lage tartar. Bruk gjerne et utstikkerjern for å forme tartaren til en pen sirkel på fatet. Rå fisk og frisk frukt gir en herlig smakskombinasjon, og fargene er svært dekorative på tallerkenen.

Dette trenger dU:

 • 150 g tunfisk og havabbor skåret i terninger (1 x 1 cm)
 • 1 god klype flaksalt
 • 1 ts grønn chili, finhakket
 • 1 ts rød hili, finhakket
 • 2 ss grovhakkede peanøtter
 • 1 ts gressløk, finhakket
 • 1 ts mynte, finhakket
 • 2 ts limesaft
 • 4 ss moden mango i terninger

Slik gjør du:

 1. Bland alt sammen forsiktig i en bolle. Om du har en utstikkerring, legger du den på et fat og former tartaren i den. Hvis ikke, form tartaren til en sirkel med hendene.
 2. Pynt med mer urter og peanøtter.

LES OGSÅ: Frokostblandingene på markedet inneholder mye sukker og fett. Slik lager din egen sunne variant!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer