Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

MIDDAG: Hvis du lager en litt større porsjon pesto og ovnsbakte rotfrukter enn du skal bruke, så har du topping til den fineste pizza neste dag. FOTO: Lea Kaae
MIDDAG: Hvis du lager en litt større porsjon pesto og ovnsbakte rotfrukter enn du skal bruke, så har du topping til den fineste pizza neste dag. FOTO: Lea Kaae Vis mer
Publisert

Mandag: Chili con carne med avokadosalsa

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
2 løk
4 fedd hvitløk
1 rød chili
1 ss olivenolje til steking
800 g kjøttdeig
2 ss røkt paprika
2 ts malt kanel
1 ss malt spisskummen
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
2 dl oksebuljong
2 bokser svarte bønner
60 g mørk sjokolade
4 ss rødvinseddik
salt og pepper

Tilbehør
6 dl ris

Avokadosalsa
2 modne avokadoer
1 liten rødløk
1 potte koriander
½ rød chili
1 lime
1 ss olivenolje
salt og pepper

Til servering
1 dl crème fraîche 18 %
ev. koriander

1. Rens og hakk løk og hvitløk. Rens chilien, og hakk den fint. Stek løk, hvitløk og chili lett i olivenolje i en stor tykkbunnet gryte. Tilsett kjøttdeig og krydder, og stek til kjøttet er brunet.
2. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré og buljong. La det småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett skyllede og avrente svarte bønner, og smak til med sjokolade, rødvinseddik, salt og pepper. La gryteretten småkoke mens du tilbereder resten av måltidet. Halvparten av gryteretten skal spares til tirsdag.
3. Tilbehør: Kok ris etter anvisning på pakken. Spar halvparten av den kokte risen til onsdag.
4. Avokadosalsa: Del avokadoene i to. Fjern steinen, spa ut avokadokjøttet og skjær det i små terninger. Rens rødløken, og hakk den fint. Hakk koriander grovt. Rens og hakk chilien fint. Rør alt sammen i en skål, og tilsett limesaft og olivenolje. Smak salsaen til med salt og pepper.
5. Servering: Anrett kokt ris og chili con carne i dype tallerkener, topp med crème fraîche og avokadosalsa, og dryss eventuelt litt koriander over.

Finner du fram en stor gryte og lager litt ekstra, så har du rester du kan bruke til lasagne neste dag. FOTO: Lea Kaae
Finner du fram en stor gryte og lager litt ekstra, så har du rester du kan bruke til lasagne neste dag. FOTO: Lea Kaae Vis mer

Tirsdag: Meksikansk lasagne med chili con carne

4 personer
Tid: 20 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
½ porsjon chili con carne (fra mandagens oppskrift)
150 g mais fra boks
200 g cheddar
6 hvetetortillaer
2 ½ dl crème fraîche 18 %
1 springform (samme størrelse som tortillaene)

Til servering
2 vårløk
125 g blandet grønn salat

1. Skru ovnen på 175°. Renn av maisen, og rør den i den kalde chili con carnen. Riv cheddar grovt.
2. Fordel et lag av chili con carne i bunnen av en smurt springform. Legg en hvetetortilla oppå, og smør den med et lag crème fraîche. Topp med chili con carne og deretter et lag revet cheddar. Fortsett med lag av tortillaer, crème fraÎche, chili con carne og cheddar inntil springformen er fylt, og avslutt med et lag revet cheddar. Stek lasagnen i ovnen i 30 minutter til overflaten er fin og gyllen.
3. Servering: Skyll vårløkene, og snitt dem i tynne skiver. Skyll og tørk salaten, og legg den i en skål. Ta lasagnen ut av springformen, og sett dem på et fat. Pynt med vårløk, og server med grønn salat.

Med en real porsjon ekstra chili con carne fra dagen før blir dette en rask middag til lasagne å være. Tips! I denne lasagnen blir det brukt tortillalefser i stedet for pastaplater. FOTO: Lea Kaae
Med en real porsjon ekstra chili con carne fra dagen før blir dette en rask middag til lasagne å være. Tips! I denne lasagnen blir det brukt tortillalefser i stedet for pastaplater. FOTO: Lea Kaae Vis mer

Onsdag: Stekt ris med kylling og sukkererter

4 personer
Tid: 20 min

Ingredienser
400 g kyllingfilet
1 løk
2 fedd hvitløk
1 cm frisk ingefær
3 ss svarte sesamfrø
3 ss kokosolje til steking
3 dl kokt og avkjølt ris (fra mandagens oppskrift)
1 ss soyasaus
1 ss kokos- eller rørsukker
4 ss fiskesaus
2 ss sesamolje
125 g sukkererter
150 g bønnespirer

Til servering
3 vårløk
½ potte koriander

1. Skjær kyllingfiletene i strimler. Rens og hakk løken. Rens og riv hvitløk. Skrell og riv ingefær. Rist sesamfrøene lett i bunnen av en wok, og sett dem til side. Smelt 1 ss kokosolje i woken, og stek løk, hvitløk og ingefær til løkene er blanke. Tilsett kyllingstrimler, og brun dem.
2. Tilsett ytterligere 2 ss kokosolje, la det smelte, og tilsett deretter den kokte, kalde risen. Vend rundt, og la risen bli varm. Tilsett soyasaus, sukker, fiskesaus og sesamolje, og la det steke til risen blir gyllen.
3. Skyll sukkerertene, og skjær dem i grove biter på skrå. Skyll bønnespirene. La sukkererter og bønnespirer steke med i woken.
4. Servering: Rens vårløkene, og skjær dem i skrå skiver. Server risen med ristede sesamfrø, vårløk og koriander.

Med en rest ris i kjøleskapet er middagen laget på kort tid. Tips! Har du ris til overs fra middagen, så husk å sette den i kjøleskapet så snart den er avkjølt, for å unngå bakteriedannelse. FOTO: Lea Kaae
Med en rest ris i kjøleskapet er middagen laget på kort tid. Tips! Har du ris til overs fra middagen, så husk å sette den i kjøleskapet så snart den er avkjølt, for å unngå bakteriedannelse. FOTO: Lea Kaae Vis mer

Torsdag: Sesampanert laks med pesto og bakte rotfrukter

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 40 min

Ingredienser
4 laksefileter uten skinn
2 dl sesamfrø
salt og pepper
smør eller olje til steking

Ovnsbakte rotfrukter
500 g rødbeter
500 g pastinakker
500 g gulrøtter
2 ss olivenolje
salt

Pesto
2 potter basilikum
1 dl olivenolje
½ sitron
50 g pinjekjerner
50 g solsikkekjerner
25 g parmesan
salt

Til servering
1 sitron

1. Ovnsbakte rotfrukter: Skru ovnen på 200°. Skrell rotfruktene, og skjær dem i grove båter. Fordel dem på en bakeplate med bakepapir, og vend dem med olje og salt. Stek rotfruktene i ovnen i ca. 40 minutter til de er møre og lett sprø i kanten. Spar 1/3 av rotfruktene i kjøleskap til neste dag.
2. Pesto: Skyll basilikum, og kjør den glatt sammen med olje og sitronsaft i en foodprosessor. Rist pinje- og solsikkekjerner lett gylne på en tørr panne. Riv parmesanen fint. Hell kjerner og parmesan i den grønne oljen i foodprosessoren, og kjør det igjen til en jevn konsistens. Smak til med salt. Spar halvparten av pestoen i kjøleskap til neste dag.
3. Bland sesamfrø, salt og pepper i en dyp tallerken. Vend laksefiletene i sesamblandingen, så de er helt dekket på alle sider. Stek laksefiletene i smør eller olje på alle sider på en panne til sesamfrøene er gylne og laksen gjennomstekt.
4. Servering: Server sesampanert laks med sitron skåret i båter, ovnsbakte rotfrukter og pesto.

Hvis du lager en litt større porsjon pesto og ovnsbakte rotfrukter enn du skal bruke, så har du topping til den fineste pizza neste dag. FOTO: Lea Kaae
Hvis du lager en litt større porsjon pesto og ovnsbakte rotfrukter enn du skal bruke, så har du topping til den fineste pizza neste dag. FOTO: Lea Kaae Vis mer

Fredag: Hvit pizza med rotfrukter og pesto

4 personer
Hevetid deig: 1 time
Tid: 30 min
Ovnstid: 10 min

Ingredienser
Pizzadeig

20 g gjær
4 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje + 1 ss til pensling
650 g hvetemel (gjerne tipo 00)

Topping
250 g ricotta
2 kuler frisk mozzarella
500 g stekte, avkjølte rotfrukter (fra torsdagens oppskrift)
½ porsjon pesto (fra torsdagens oppskrift)
1 håndfull frisk basilikum

1. Rør gjæren ut i vannet i en skål. Tilsett salt, sukker og olje. Rør melet i litt om gangen. Elt deigen i ca. 5 minutter, eventuelt i en røremaskin, til den er spenstig.
2. Pensle deigen med 1 ss olje, og la den heve tildekket et lunt sted i ca. 1 time. Del deigen i 2, og kjevle dem ut på et meldrysset bord til 2 tynne pizzabunner.
3. Flytt pizzabunnene over på hver sitt stykke bakepapir.
4. Topping: Skru ovnen på 250°, og sett 2 bakeplater i ovnen. Smør ricotta ut på pizzabunnene, og fordel mozzarellaosten over. Trekk forsiktig bakepapiret med pizzaene over på de varme bakeplatene, og stek dem i ovnen i ca. 7 minutter til pizzabunnene er sprø og gylne.
5. Ta pizzabunnene ut, og topp dem med ovnsbakte rotfrukter. Sett dem tilbake i ovnen i ytterligere 3 minutter til rotfruktene er varme. Drypp pesto over pizzaene, og pynt med basilikum.

En hjemmelaget pizza er den perfekte måten å bruke rester på. Og skal det gå ekstra raskt, kan du kjøpe en ferdig pizzadeig. FOTO: Lea Kaae
En hjemmelaget pizza er den perfekte måten å bruke rester på. Og skal det gå ekstra raskt, kan du kjøpe en ferdig pizzadeig. FOTO: Lea Kaae Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer