Matplan:

Alltid noe godt til middag

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Burger med rødbetbiff. FOTO: Winnie Methmann
Burger med rødbetbiff. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Mandag: Spagetti med scampi og avokadokrem

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
400 g spagetti
500 g scampi
salt og pepper
1 ss olivenolje
100 g frisk spinat

Avokadokrem
2 avokadoer
1 håndfull basilikum
50 g frisk spinat
2 ss olivenolje
½ sitron
salt og pepper

1. Kok spagettien etter anvisning på pakken.
2. Avokadokrem: Del avokadoene i to, fjern steinene, og skrap ut kjøttet. Skyll basilikum og spinat. Ha avokado, basilikum, spinat og olje i en blender, og kjør til avokadokremen har fått en glatt konsistens. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
3. Rens scampiene, men la halen være på. Stek scampiene i olje i en panne ved høy varme i noen minutter, til de skifter farge og er gjennomstekte, men ikke for ­lenge, da blir de seige. Vend ­pastaen sammen med avokado­kremen og spinat. Topp med scampi og frisk basilikum, og server.

Dette er en kremete og grønn pastarett som du kjapt kan lage. Sausen er laget av grønnsaker, så den er til og med sunn. FOTO: Winnie Methmann
Dette er en kremete og grønn pastarett som du kjapt kan lage. Sausen er laget av grønnsaker, så den er til og med sunn. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Tirsdag: Fylte purrer med rotfrukter

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 35 min

Ingredienser
400 g svinekjøttdeig
1 dl melk
1 løk
1 egg
3 ss brødrasp
salt og pepper
2 purrer
1 ss hvetemel
1 egg
2 dl brødrasp
salt og pepper
1 ss smør til steking
1 ss olivenolje til steking

Rotfrukter
250 g rødbeter
250 g søtpotet
250 g gulrøtter
250 g pastinakk
1 ss olivenolje
2 ts honning
salt og pepper
1 håndfull frisk timian

1. Rør svinekjøtt, melk, finhakket løk, egg, brødrasp, salt og pepper sammen i en skål. Sett skålen kjølig i ca. 30 minutter.
2. Rotfrukter: Skru ovnen på 200°. Skrubb eller skrell rotfruktene, og skjær dem i grove biter. Fordel dem på en bakeplate dekt med bakepapir, og vend dem i olivenolje, honning, salt, pepper og finhakket timian. Stek dem i ovnen i 35 minutter, til de er fine og gylne.
3. Skjær av den grønne enden av purrene (frys dem, og bruk dem gjerne senere i gryteretter eller supper). Skjær den hvite delen av purrene i to like store biter, og rens dem grundig under rennende vann. Kok opp en kjele med lettsaltet vann. La purren småkoke i kjelen i 5 minutter. Ta purrebitene opp, og la dem dryppe av i en sikt og deretter på et rent kjøkkenhåndkle.
4. Dryss mel på de avrente purrene. Del kjøttfarsen i fire, og form den omkring hver purre med en tykkelse på ca. 1 cm. Vend deretter purrene med farse først i sammenpisket egg og deretter i brødrasp. Stek dem gylne og sprø hele veien rundt i smør og olje i en panne. Del de innbakte purrene i to, og server dem med bakte rotfrukter.

Dette er skikkelig husmannskost med moderne tilbehør som er perfekt når alle rundt bordet skal bli mette og fornøyde. Tips! Disse ovnsstekte røtgrønnsakene er også supert tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter. FOTO: Winnie Methmann
Dette er skikkelig husmannskost med moderne tilbehør som er perfekt når alle rundt bordet skal bli mette og fornøyde. Tips! Disse ovnsstekte røtgrønnsakene er også supert tilbehør til både kjøtt- og fiskeretter. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Onsdag: Satay-kyllingspyd med ris og mangosalat

4 personer
Tid: 35 min
Ovnstid: 12 min

Ingredienser
500 g kyllingfilet
4 ss kokosmelk
2 ss smaksnøytral olje (f.eks. rapsolje)
2 ss fiskesaus
3 cm ingefær
3 fedd hvitløk
2 ss karri
8 bambusspyd

Mangosalat
1 mango
1 stor rødløk
½ rød chili
1 håndfull frisk koriander
1 dl risvineddik
1 ts salt

Peanøttsmørsaus
2 dl kokosmelk
4 ss peanøttsmør
2 ts rød karripasta
½ lime
1 ½ ss fiskesaus

Tilbehør
4 dl sjasminris

1. Legg kyllingfiletene i en skål. Rør kokosmelk, olje, fiskesaus, finrevet ingefær, presset hvitløk og karri sammen til en marinade. Vend kyllingkjøttet i marinaden, og la det marinere i kjøleskapet i minst 30 minutter – og gjerne opptil 24 timer.
2. Mangosalat: Skrell mangoen, og skjær kjøttet i tynne skiver. Rens og hakk rødløken fint. Rens og hakk chilien fint. Hakk koriander grovt. Vend mango, rødløk, chili, koriander, eddik og salt sammen i en skål. Sett salaten i kjøleskapet inntil servering.
3. Kok risen etter anvisning på pakken.
4. Skru ovnen på 250°. Sett kyllingkjøttet på spyd, og fordel dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Stek spydene i ovnen i 12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
5. Peanøttsmørsaus: Bland kokosmelk, peanøttsmør, karripasta, limesaft og fiskesaus i en liten kjele, og kok sausen opp under omrøring. Ta sausen av varmen så snart den koker. Smak til, og server til kylling­spyd, mangosalat og ris.

Satay er en deilig thailandsk marinade med ingefær, hvitløk og karri som gir masse smak til kyllingkjøttet. FOTO: Winnie Methmann
Satay er en deilig thailandsk marinade med ingefær, hvitløk og karri som gir masse smak til kyllingkjøttet. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Torsdag: Vikinggryte med rotfruktmos

4 personer
Tid: 40 min

Ingredienser
150 g bacon i et helt stykke
1 løk
2 fedd hvitløk
250 g sjampinjonger
1 squash
200 g wienerpølser
400 g svinekjøtt i terninger
1 ss smør
1 ss søt paprikapulver
1 ts røkt paprikapulver
salt og pepper
1 boks hakkede tomater
70 g tomatpuré
1 dl kremfløte
4 dl grønnsakbuljong

Rotfruktmos
500 g potet
250 g søtpotet
250 g pastinakk
20 g smør
1 dl melk
salt og pepper

Til servering
bredbladet persille

1. Skjær bacon i terninger, og stek dem lett sprø i bunnen av en tørr gryte. Rens og hakk løk. Rens og press hvitløk. La løk og hvitløk steke med i gryten. Rens sjampinjonger, og skjær dem i skiver. La sjampinjongene steke med i gryten til de begynner å bli gylne. Skyll squash, riv den grovt, og tilsett det i gryten. La det steke til den revne squashen faller sammen og begynner å ta farge.
2. Ta alle grønnsakene opp av gryten. Skjær wienerpølsene i grove biter, og surr dem og svinekjøttet i smør i gryten. Tilsett de to typene paprikapulver, salt og pepper, og stek et par minutter. Hell alle grønn­sakene tilbake i gryten. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, fløte og buljong, og la retten småkoke i 30 minutter.
3. Rotfruktmos: Skrell poteter og rotfrukter, og skjær dem i grove terninger. Kok dem i en kjele med usaltet vann i 20 minutter, til de er møre. Hell vannet av kjelen. Mos poteter og rotfrukter. Tilsett smør og lunken melk underveis. Smak til med salt og pepper. Server rotfruktmosen til vikinggryten med frisk persille.

Dette er en gryterett som virkelig metter. Og blir det rester til overs, smaker den også nydelig neste dag. FOTO: Winnie Methmann
Dette er en gryterett som virkelig metter. Og blir det rester til overs, smaker den også nydelig neste dag. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Fredag: Burger med rødbetbiff

4 personer
Tid: 30 min
Ovnstid: 50 min

Ingredienser
Rødbetbiffer
250 g rødbeter
2 løk
3 fedd hvitløk
250 g sjampinjonger
1 ss olivenolje
2 dl fine havregryn
2 bokser grønne linser
30 g finrevet parmesan
1 håndfull bredbladet persille
salt og pepper

Til servering
8 burgerbrød
2 gulrøtter
1 agurk
1 rødløk
1 hjertesalat
1 dl god majones

1. Rødbetbiffer: Skru ovnen på 175°. Skrell rødbetene, og skjær dem i terninger på 1 × 1 cm. Rens løk, og skjær den i båter. Rens hvitløk. Rens soppene, og skjær dem i skiver. Bland rødbetene, løkbåter, hele hvitløkfedd og sopp på en bakeplate kledd med bakepapir. Vend alt i olivenolje, og sett bakeplaten i ovnen i 30 minutter, til grønn­sakene er møre og gylne.
2. Hell bakeplatens innhold i en food-processor, og kjør til du får en grov mos. Tilsett havregryn, linser, revet parmesan, hakket persille, salt og pepper, og kjør til du får en grov farse. Form farsen til 8 burgere, og legg dem på en bakeplate kledd med bakepapir. Stek burgerne i ovnen i 20 minutter, til de er faste og gylne.
3. Servering: Varm burgerbrødene litt i ovnen sammen med linseburgerne i de siste 5 minuttene. Skrell gulrøttene, og bruk en potetskreller til å høvle dem i lange, brede strimler. Skjær agurk og rødløk i skiver. Skyll og tørk hjertesalatbladene. Anrett grønnsaker, rødbet­burgere, majones og burgerbrød på fat og i skåler så hver og en rundt bordet kan sette sammen sin egen burger.

Slik kan du bytte ut den klassiske storfeburgeren med en fargestrålende og smakfull vegetarisk variant som er laget av rødbeter og linser. FOTO: Winnie Methmann
Slik kan du bytte ut den klassiske storfeburgeren med en fargestrålende og smakfull vegetarisk variant som er laget av rødbeter og linser. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer