Fastelavn:

4 oppskrifter på ulike boller!

Fastelavnsbollene har pyntet seg for å sikre at årets pris for beste antrekk går til dem.

Boller med mandelmasse og krem. FOTO: Stine Christiansen
Boller med mandelmasse og krem. FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Publisert

Boller med mandelmasse og krem

Tid: 45 minutter.
Hevetid: 1,5 time.
Steketid: 15 minutter.
Antall: 8 stk.

Ingredienser
Gjærdeig

75 g smør
1 ¼ dl melk
25 g gjær
1 egg
15 g sukker
1 ts malt kardemomme
½ ts salt
60 g fullkornspeltmel
275 g hvetemel
½ egg til pensling
25 g mandelflak

Mandelmasse
100 g mandler
100 g melis
1 eggehvite
1 ss vann

Fyll og pynt
3 dl kremfløte
1 ts melis
sprøytepose med stor stjernetut

1. Gjærdeig: Smelt smøret i en kjele. Ta den av platen, og tilsett melk. Avkjøl til blandingen er lunken, og oppløs gjæren oppi. Tilsett egg, sukker, kardemomme og salt, og rør sammen. Tilsett grovt speltmel, og rør igjen. Ha i hvetemelet litt om gangen, og elt deigen til den er glatt og smidig.
2. Form deigen til en kule, legg den i en stor bolle, dekk til, og la den heve i 1 time.
3. Form deigen til 8 like store, runde boller, og fordel dem på en bakeplate med bakepapir. La dem etterheve på platen under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter.
4. Mandelmasse: Kjør mandler og melis i en minihakker eller matmølle til mandlene er som grovt mel. Ha i eggehvite, og kjør videre til massen er jevn og tyktflytende. Tilsett ev. litt vann hvis massen er for tørr. Hell den i en bolle, og sett den kjølig.
5. Sett ovnen på 200 grader. Pensle bollene med sammenpisket egg, og dryss med mandelflak. Stek bollene i ovnen i 12–15 minutter, til de er fine og gylne og gjennomstekte. La dem kjøle av på rist.
6. Fyll og pynt: Pisk fløten til krem, og fyll den i sprøyteposen. Del de avkjølte bollene med en brødkniv, legg mandelmasse og krem på, og plasser toppen av bollen tilbake. Dryss med melis, og server.

De klassiske fastelavnsbollene har fått litt fullkorn i deigen, og hakkede mandler i mandelmassen i stedet for marsipan. FOTO: Stine Christiansen
De klassiske fastelavnsbollene har fått litt fullkorn i deigen, og hakkede mandler i mandelmassen i stedet for marsipan. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Fastelavnsboller med solbærremonce

Tid: 35 minutter.
Hevetid: 1, 5 time.
Steketid: 15 minutter.
Antall: 9 stk.

Ingredienser
Gjærdeig:

1 1/4 dl melk
25 g gjær
1 egg
15 g sukker
1 ts vaniljesukker
½ ts salt
100 g smør
350 g hvetemel
½ egg til pensling

Solbærremonce
50 g marsipan
50 g smør
50 g lyst rørsukker
50 g solbærmarmelade

Solbærglasur og pynt
125 g melis
1 ts frysetørket solbærpulver
2 ½ ss vann
frysetørkede solbær
rød skogsyre
kakepynt, f.eks. rosa sukkerkuler

1. Gjærdeig: Varm melken til den er lunken, og rør gjæren ut i den. Tilsett egg, sukker, vaniljesukker og salt, og rør. Smelt smøret, la det avkjøles litt, og rør det i melkeblandingen. Tilsett mel litt om gangen, og elt deigen til den er glatt og smidig.
2. Form deigen til en kule, legg den tildekket i en stor bolle, og la den heve i en time.
3. Solbærremonce: Riv marsipanen grovt, og rør sammen med smør, rørsukker og solbærmarmelade til en glatt masse.
4. På et meldrysset bord kjevler du deigen ut til en stor firkant på ca. en halv cm tykkelse.
5. Skjær deigen ut i 9 firkanter, og legg en stor teskje solbærremonce på midten av hver firkant. Fold hvert hjørne inn over remoncen, og form firkanten til en bolle. Pass på at fyllet ikke kan renne ut. Legg bollene med skjøten ned på en bakeplate med bakepapir, og la dem etterheve under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter.
6. Sett ovnen på 200 grader. Pensle bollene med sammenpisket egg, og stek dem i den oppvarmede ovnen i 12–15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl på rist.
7. Solbærglasur og pynt: Rør melis, solbærpulver og vann til en tykk glasur. Smør den på de avkjølte bollene, og pynt med for eksempel frysetørkede solbær, rød skogsyre og rosa sukkerkuler.

Skjem bort familien med myke gjærdeigsboller med søtt, saftig og aromatisk fyll. Tips! Remonce er fyll av smør og sukker med for eksempel marsipan. Ønsker du en mildere smal, kan du bruke bringebær i stedet for solbær. FOTO: Stine Christiansen
Skjem bort familien med myke gjærdeigsboller med søtt, saftig og aromatisk fyll. Tips! Remonce er fyll av smør og sukker med for eksempel marsipan. Ønsker du en mildere smal, kan du bruke bringebær i stedet for solbær. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Vannbakkelskranser med nutellakrem

Tid: 45 minutter.
Hviletid, nutellakrem: Minst 4 timer.
Steketid: 35 minutter.
Antall: 4 stk.

Ingredienser
60 g smør
1 dl vann
½ dl melk
1 ss sukker
litt salt
90 g hvetemel
2 egg
½ egg til pensling
25 g ristede hasselnøttkjerner
sprøytepose med kruset tut

Nutellakrem
50 g melkesjokolade
100 g Nutella
4 dl kremfløte
litt salt
sprøytepose med stjernetut

Til servering
1 ts melis

1. Nutellakrem: Smelt finhakket sjokolade og Nutella i en bolle over vannbad, og ta bollen av varmen. Varm fløte til kokepunktet i en kjele, og hell den over sjokoladeblandingen. Rør med sirkelbevegelser i midten av bollen med en deigskraper til massen blir blank. Smak til med litt salt. Legg plastfilm over bollen, og sett den kjølig i minst 4 timer, gjerne til neste dag.
2. Sett ovnen på 180 grader. Varm smør, vann og melk til kokepunktet i en kjele. Ta den av varmen, og tilsett sukker, salt og mel. Rør kraftig til deigen slipper kjelen. Avkjøl i 5 minutter. Pisk i ett egg av gangen med en håndmikser.
3. Fyll deigen i sprøyteposen. Tegn 4 sirkler på 8 cm i diameter med god avstand mellom på et ark bakepapir. Snu papiret. Sprøyt en ring av deig langs innsiden av hver sirkel. Sprøyt så en ring av deig på utsiden av hver sirkel. Sprøyt til sist en ring av deig oppå hver sirkel, så du får 4 høye, runde deigsirkler.
4. Pensle vannbakkelsene med sammenpisket egg, og dryss med grovhakkede hasselnøtter. Stek kakene gylne og luftige i 35 minutter. IKKE åpne stekeovnsdøren under stekingen, da kan vannbakkelsene falle sammen. Avkjøl helt på rist.
5. Servering: Pisk nutellamassen luftig med en håndmikser, og fyll den i sprøyteposen. Del vannbakkelsene, og sprøyt et lag nutellakrem på bunnene. Legg toppene på, og dryss med melis. Server med en gang.

Her får du en versjon av den klassiske franske dessertkaken Paris– Brest med enkel nutellakrem. FOTO: Stine Christiansen
Her får du en versjon av den klassiske franske dessertkaken Paris– Brest med enkel nutellakrem. FOTO: Stine Christiansen Vis mer

Wienerboller med eplekompott og kanelfløte

Tid: 1 time.
Hevetid: I alt 2 timer.
Steketid: 15 minutter.
Antall: 8 stk.

Ingredienser
Wienerdeig

20 g gjær
1 dl kaldt vann
1 egg
15 g sukker
½ ts salt
225 g hvetemel
200 g kaldt smør
½ egg til pensling

Eplekompott:
4 syrlige epler
30 g sukker
¼ ts malt kanel
½ ss sitronsaft

Kanelfløte
3 dl kremfløte
2 ss melis
1 ts malt kanel

Til servering
50 g karamellsjokolade
20 g usaltede pistasienøtter uten skall

1. Wienerdeig: Oppløs gjæren i vannet. Tilsett egg, sukker, salt og mel, og elt deigen godt sammen. Kjevle ut deigen til et kvadrat på 20 x 20 cm. Bank smøret ut i et mindre kvadrat på ca. 12 x 12 cm. Legg smørkvadratet i midten av deig­-­ kvadratet, og fold deigen stramt inn over smøret, slik at smøret blir helt innpakket.
2. Kjevle deigen ut til et rektangel på 40 x 15 cm. Fold venstre side av deigen 1/3 del innover, og så høyre side oppå, slik at deigen danner tre lag alt i alt. Gjenta det samme to ganger til, slik at deigen til slutt har 27 lag. Legg den på en fjøl med husholdningsplast over, og sett kjølig i 30 minutter.
3. Kjevle den kalde deigen ut til et rektangel på 25 x 35 cm. Skjær stykket ut i 8 kvadrater. Fold hjørnene inn mot midten, og form dem til runde boller. Fordel dem på en bakeplate med bakepapir, og la dem heve tildekket på platen i 1,5 time.
4. Sett ovnen på 180 grader. Pensle bollene med sammenpisket egg, og stek dem gylne i ovnen i 15 minutter. Avkjøl på rist.
5. Eplekompott: Skrell eplene, og skjær dem i små terninger. Kok opp sammen med sukker, kanel og sitronsaft, og la dem småkoke i 8–10 minutter til en grov kompott. Avkjøl.
6. Kanelfløte: Pisk fløte, melis og kanel til krem med en håndmikser.
7. Servering: Del wienerbollene. Legg dem sammen med eplekompott og kanelkrem. Smelt karamellsjokolade i en kjele ved svak varme, og pynt bollene med smeltet sjokolade på toppen. Dryss over hakkede pistasienøtter, og server straks.

Epler og kanel gir deilig smak til disse bollene. Det krever tålmodighet å arbeide med wienerdeig, men vanskelig er det ikke. Tips! Blir smøret i deigen for mykt underveis, skal du legge deigen i fryseren i 15 minutter mellom hver folding, så den blir kald og lettere å kjevle ut. FOTO: Stine Christiansen
Epler og kanel gir deilig smak til disse bollene. Det krever tålmodighet å arbeide med wienerdeig, men vanskelig er det ikke. Tips! Blir smøret i deigen for mykt underveis, skal du legge deigen i fryseren i 15 minutter mellom hver folding, så den blir kald og lettere å kjevle ut. FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer