Eldre mamma

- Vi kommer til å ha barn boende her til vi er over 60 år

Mens barna til vennene deres har begynt å flytte ut, har Tone (52) og Harald (55) fortsatt ett barn i barneskolealder.

FIKK TO BARN ETTER FYLTE 35 ÅR: – Vi er de eneste i omgangskretsen vår som har et så ungt barn, sier Tone. Her sammen med sønnene Nikolai (9) og Fabian (17), og ektemannen Harald. FOTO: Privat
FIKK TO BARN ETTER FYLTE 35 ÅR: – Vi er de eneste i omgangskretsen vår som har et så ungt barn, sier Tone. Her sammen med sønnene Nikolai (9) og Fabian (17), og ektemannen Harald. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Selv om jeg vet at jeg er den absolutt eldste mammaen på trinnet, føler jeg meg så utrolig heldig og takknemlig over å ha fått barn i voksen alder, sier Tone Fiskaa Lenschow (52).

Dagen før hun fylte 42 år fikk Tone sitt livs største overraskelse; hun var gravid igjen!

– Jeg hadde egentlig ikke hatt noen særlige graviditetssymptomer, annet enn at jeg var veldig trøtt. Men fordi jeg ikke fikk mensen, bestemte jeg meg for å ta en graviditetstest. Da den viste seg å være positiv, var min første reaksjon å reise til apoteket for å kjøpe en ny test. Jeg tok hele tre tester den første dagen, jeg kunne ikke tro at det stemte!

Fra før av hadde hun og ektemannen Harald (55) sønnen Fabian (17), som hun fikk da hun var 35 år gammel. Etter syv år uten at det hadde skjedd noe mer på graviditetsfronten, hadde de innstilt seg på at de kom til å være en familie med ett barn.

– Fabian hadde veldig lyst på søsken, men da det ikke skjedde noe snakket vi om at det var fint det også. Alle familier er forskjellige og ikke alle har søsken. At det plutselig ble en til, var derfor en fin overraskelse.

Større sjanse for keisersnitt

Svangerskap etter at man har fylt 40 år er imidlertid ikke uten risiko. Ifølge Folkehelseinstituttet øker faren for at fødselen tar lengre tid, og at barnet må forløses med keisersnitt, med økende alder hos den fødende.

En norsk studie fra 2014 viste at kvinner i 40-årene hadde hele tre ganger så stor risiko for akutt keisersnitt, enn kvinner tidlig i 20-årene.

Fordi hun var eldre enn 38 år, fikk Tone også tilbud om fosterdiagnostikk. Dette er ifølge Helsenorge undersøkelser av fosterets helsetilstand, som kan gi informasjon om genetiske egenskaper og om det eventuelt bærer på spesielle sykdommer eller har utviklingsavvik.

– Ultralydundersøkelsen og blodprøvene var helt fine, så legene mente at det ikke var nødvendig med en fostervannsprøve. Den anbefalingen valgte vi å følge, forteller Tone.

– Men fordi jeg tidligere hadde opplevd en spontanabort, var jeg litt urolig for at jeg skulle miste barnet. Jeg hadde også en blødning ganske tidlig i svangerskapet og da ble jeg kjempestressa. Heldigvis fikk jeg umiddelbart komme inn til en ultralydundersøkelse, og alt viste seg å være i skjønneste orden.

– Det var svært betryggende å se hvor godt jeg ble ivaretatt av helsevesenet og fulgt opp på grunn av alderen min, jeg opplevde det som et utrolig bra opplegg, sier hun.

Skiller seg ut i vennegjengen

Bortsett fra at hun var mye trøtt mot slutten og at hun etter hvert ble sykemeldt, gikk både svangerskapet og fødselen greit. Alderen var derfor ikke noe Tone tenkte så mye over før hun kom i barselgruppen.

– Først da jeg møtte andre mødre med babyer i samme alder, gikk det opp for meg at jeg var mye eldre enn dem, ler hun.

– Jeg husker spesielt godt en episode fra en barnebursdag, da vi foreldre fortsatt var med og drakk kaffe mens barna lekte. Jeg snakket om noe som hadde skjedd i ungdomstida og da jeg spurte om de andre husket det, så jeg bare masse tomme blikk rundt meg. De var jo ikke født ennå da dette hadde skjedd! Da kjente jeg på at jeg var veldig mye eldre enn de andre.

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at det er langt mer vanlig å være en «eldre» småbarnsmor i dag enn det var da Tone selv var liten. I 1970 var 8,2 prosent av de fødende 35 år og eldre, mens tilsvarende tall i 2020 var hele 22,4 prosent.

Tone føler derfor at hun ikke har skilt seg særlig ut i så måte, men hun er bevisst på at hverdagen hennes er litt annerledes enn de andre mødrene i vennegjengen.

– Vi er de eneste i omgangskretsen vår som har et så ungt barn. Noen har tenåringer som fortsatt må kjøres og hentes, men hvis vi skal finne på noe er det stort sett bare vi som er avhengige av å finne barnevakt. Heldigvis er vår eldste sønn så gammel at de nå fint kan være hjemme alene i korte perioder, for eksempel mens vi er på en konsert.

– Flere av vennene våre har heller ikke barn boende hjemme, men det er lenge før det samme skjer hos oss. Vi har regnet ut at minstemann vil være russ i 2031, noe som høres helt kokko ut. Vi spøker med at Harald, som da vil være 65 år, kanskje er pensjonist og kan være russebil-sjåfør.

– Det er rart å tenke på at vi kommer til å ha barn boende hjemme til vi er over seksti, men egentlig synes jeg det er helt greit. Jeg gruer meg litt til eldstemann skal flytte ut om noen år, så det er koselig å vite at vi skal ha barn hjemme en god stund til.

HOLDER SEG UNG: Tone er godt oppdatert på hva barna interesserer seg for og har selv blitt en ivrig Pokemon Go-spiller. – Jeg hadde aldri begynt med dette om det ikke var for Nikolai, sier hun. FOTO: Privat
HOLDER SEG UNG: Tone er godt oppdatert på hva barna interesserer seg for og har selv blitt en ivrig Pokemon Go-spiller. – Jeg hadde aldri begynt med dette om det ikke var for Nikolai, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Venter med å realisere seg selv

For mange er femti- og sekstiårene også en alder hvor man ønsker å realisere seg selv, om det så handler om å jobbe mindre, reise mer eller ta opp igjen aktiviteter som har blitt satt på vent mens man var i den travleste barneperioden.

Tone elsker å reise og før hun ble mamma rakk hun blant annet å studere i utlandet og backpacke i Sør-Afrika.

Hun mener det kan være en fordel å gjøre mye av dette mens man er ung, da man kanskje ikke orker det etter at man har passert seksti.

– Jeg har fortsatt kjempelyst til å reise, men vi har akseptert at vi får vente litt med enkelte ting fordi vi blant annet har skoleferier vi må forholde oss til. Jeg synes imidlertid at det ikke er et stort problem, da det også er innmari fint å reise med unger. Man gjør saker som et godt voksent ektepar vanligvis ikke gjør, finner på andre ting og ser verden med andre øyne, sier hun.

- Holder meg ung

Det finnes mange teorier rundt unge og eldre mødre når det kommer til hvordan de takler foreldrerollen. KK har tidligere snakket med familieterapeut Susanna Borovski Lübeck ved helsestasjonen i Ås kommune, som mener måten man utøver mammarollen på er mer personavhengig enn aldersavhengig.

Tone er enig og peker på at hun selv opplevde småbarnstiden med sine to gutter ganske så forskjellig, til tross for at hun begge gangene var det man kan definere som en «eldre» mor.

Eldre mødre er kanskje mer rolige og avslappa, men jeg tror at det handler mer om du er første- eller andregangsmor. Da jeg fikk mitt første barn var jeg 35 år gammel, noe som jo også var eldre, og jeg var mer opptatt av å gjøre alt riktig den gangen. Jeg tror man blir mer og mer avslappa for hver unge som kommer og at det ikke har så mye med foreldrenes alder å gjøre, sier hun.

Hun tror heller ikke at yngstemann Nikolai, som nå har blitt ni år gammel, tenker så mye over at foreldrene hans er eldre enn kompisenes foreldre.

– For en niåring er trettiåringer også gamle, så akkurat nå tenker han ikke over det. Det kan hende at han vil merke det mer når han blir voksen, men jeg har lovet ungene mine å ta SpeedMonster på Tusenfryd når jeg bli 100. Så vi får satse på å bli kjempegamle, sier hun med et smil.

– Men jeg synes det er trist for ungene at de bare har én bestefar i live og at han er på sykehjem. Vi har heller ikke besteforeldre som avlaster oss i hverdagen og som kan passe barna når vi skal bort, men barna har en onkel og tante som bor i nærheten så det ordner seg jo. De siste to årene har vi uansett ikke hatt så mye behov for barnevakt på grunn av koronapandemien, det kan hende vi hadde merket det mer om det ikke var for den.

En klar fordel med å få barn i «voksen alder» er ifølge Tone at det holder henne ung.

– Det kan nok sikkert diskuteres, og det er ikke sikkert at barna mine eller de andre foreldrene er enige, men jeg synes at det holder meg ung. Nettopp fordi jeg må følge med på ting som yngre foreldre gjør og hva ungene er interessert i av spill og tv-serier. Jeg kan ikke sette meg ned fordi jeg er over femti, jeg må engasjere meg og henge med!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer