Barn i varm bil:

Skremmende oversikt: Så varm blir bilen i solen

- La aldri barn sitte igjen i bilen, advarer barnelege.

BARN I VARM BIL: Å etterlate barn i bilen en solskinnsdag kan få fatale følger. FOTO: NTB Scanpix
BARN I VARM BIL: Å etterlate barn i bilen en solskinnsdag kan få fatale følger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det å etterlate barn (og dyr) i en varm bil er livsfarlig, er heldigvis de fleste klar over. For bilen din blir raskt oppvarmet - også på dager med halvskygge.

Barnelege Jenny Ringe mener at det aldri er ok å la barn eller kjæledyr være igjen i bilen, selv ikke med vinduet litt på gløtt.

– Bilen er som et drivhus og temperaturen kan stige voldsomt på ekstremt kort tid. Dette gjelder uansett om du bare skal gjøre et «raskt ærend», sier hun.

– Jeg tror mange ikke er klar over hvor syke barn kan bli av overoppheting og hvor raskt dette kan skje. Hvis det er 20 grader ute, kan temperaturen i bilen stige til 40 grader på under en time, og den største temperaturøkningen skjer i løpet av den første halvtimen, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik gjør du YouTube barnesikker på tre sekunder

TID

TEMPERATUR UTE

SKYGGE/SOL

TEMPERATUR I BIL

08:3014°CSkygge19°C
09:3018°CSkygge38°C
10:3020°CBlandet47°C
11:3020°CSol58°C
12:0023°CSol62°C
13:3022°CSol85°C

Temperaturen stiger svært raskt

Denne tabellen fra Mattilsynet viser hvor raskt temperaturen kan stige i en parkert bil. De påpeker at tidsforløp og temperatur vil variere med værforhold, hvor bilen står plassert og så videre.

Det er likevel skremmende å se hvor varmt det kan bli på relativt kort tid.

Dødsfelle - for både barn og dyr

Den svenske foreningen Svenska Kennelklubben har også laget en oversikt over hvor varmt det kan bli i en partker bil på en solskinnsdag; inne i bilen blir det nemlig raskt livsfarlige grader, både for dyr og mennesker, skriver Mama.dk.

Årsaken for undersøkelsen var at de ønsket å advare hundeeiere mot å etterlate de firbente i bilen - også når temperaturen utenfor er til å holde ut.

HØY TEMPERATUR: Bilen blir raskt en dødsfelle for både mennesker og dyr, selv om temperaturen ute ikke er så altfor høy.  FOTO: SKK
HØY TEMPERATUR: Bilen blir raskt en dødsfelle for både mennesker og dyr, selv om temperaturen ute ikke er så altfor høy. FOTO: SKK Vis mer

Oversikten viser temperaturmåling i en parkert bil på en stor, åpen parkeringsplass fra morgen til ettermiddagstidene. Været var variert, og temperaturen var ikke på sitt høyeste da undersøkelsen ble gjort. Uansett hva, anbefales det ikke å etterlate barn i bilen.

Babyer tåler varmen dårligere

Ringes forklarer at babyer og små barn tåler varme dårligere enn voksne fordi de produserer mer kroppsvarme når man tar størrelsen i betraktning.

– Dessuten har de ikke samme evne som voksne til å kjøle ned kroppen ved å svette fordi svetteproduksjonen ikke er fullt utviklet.

– Normalt skal kroppen klare å holde en normal temperatur på 37 grader selv om lufttemperaturen øker. Den viktigste mekanismen vi har til å forhindre overoppheting er svetting. Dersom temperaturen stiger raskt eller mye, begynner kroppstemperaturen også å stige. Ved lufttemperaturer på over 35 grader øker faren for overoppheting - en temperatur man fort kan nå i bilen, sier hun.

LES OGSÅ: Slik holder du sommerplagene unna

LAR BARNA SOVE I BILEN: Å sette vinduet litt på gløtt, vil ikke være nok dersom det er veldig varmt ute. FOTO: NTB Scanpix
LAR BARNA SOVE I BILEN: Å sette vinduet litt på gløtt, vil ikke være nok dersom det er veldig varmt ute. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan være dødelig

Overoppheting kan ifølge Ringnes øke risikoen for heteslag.

– Heteslag kan skje når kroppstemperaturen stiger til over 40 grader celsius. Andre tegn er rask puls og rask, overflatisk pusting, opphør av svetting med tørr og rød hud, hodepine, kvalme, personlighetsendringer som irritabilitet, forvirring eller bevisstløshet. I verste fall uten rask og riktig behandling kan heteslag være dødelig, sier hun.

Dersom man ser et barn sittende i bilen når det er varmt ute, sier Ringnes at det er viktig å handle raskt.

– Prøv å få kontakt med barnet. Dersom de ser ut som de sover eller virker påvirket av heten bør du ringe 113 og prøve å få barnet ut så raskt som mulig da dette kan redde liv, sier hun.

– Dersom du kan snakke med barnet kan du prøve å få barnet til å låse opp bildøra eller åpne et vindu. Det kan også være lurt å be om hjelp - be forbipasserende varsle kjøpesenteret eller butikken slik at den som er ansvarlig for barnet kan bli gjort oppmerksom.

LES OGSÅ: Her skjer de vanligste babyulykkene

Så galt kan det gå

Denne sterke filmen viser hvor galt det kan gå når man forlater barnet i bilen mens man bare skal gjøre et kjapt ærend.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer