Batteri

Kelvin (3) svelget batteri

- Kan i verste fall gi livstruende komplikasjoner, sier lege.

SVELGET BATTERI: Kelvin (3) svelget et knappcellebatteri og måtte legges i narkose for å få det fjernet fra magesekken. FOTO: NTB Scanpix/Privat
SVELGET BATTERI: Kelvin (3) svelget et knappcellebatteri og måtte legges i narkose for å få det fjernet fra magesekken. FOTO: NTB Scanpix/Privat Vis mer
Publisert

– Det er utrolig hvor fort noe slikt kan skje, så vi håper vår historie kan være en vekker for andre, sier tobarnsmor Renate Herum (32).

For et par uker siden fikk hun og ektemannen Jan seg en skikkelig støkk.

I likhet med de fleste barnefamilier har de ikke manko på batteridrevne leketøy. Sønnen Kelvin Elijah (3,5) er blant annet veldig glad i sitt elektriske leketog, men i forbindelse med at det trenger nye batterier skjer det som ikke skal skje.

Batteriet blir lagt på en arbeidspult og like etterpå oppdager Jan at det er borte. Han legger også merke til at Kelvin kanskje har noe i munnen.

– Jeg satt i en annen etasje og hørte hvordan Jan forsøkte å få Kelvin til å åpne munnen sin, uten å lykkes. Så forsvant Kelvin ut av kontoret en liten stund og da han kom tilbake viste han at munnen var tom. Vi spurte gjentatte ganger om han hadde svelget batteriet, og han var veldig frem og tilbake på om han hadde gjort det eller ikke. Han virket på en måte litt redd for å si feil, selv om vi ikke var sinte eller kjeftet på ham, forteller Renate.

Ante ikke at det kunne være så farlig

Bekymret ringer foreldrene Giftsentralen, hvor de får beskjed om å umiddelbart kontakte legevakten. Legevakten sender dem videre til nærmeste sykehus med en rekvisisjon til røntgenundersøkelse. Her kan legene bekrefte at batteriet ligger i magesekken.

– Vi ble fortalt at batteriet heldigvis ikke hadde satt seg fast i spiserøret, fordi det der relativt raskt kan gjøre stor skade. Men fordi dette var et knappcellebatteri, som er en av de farligste typene å svelge, måtte det pumpes ut innen 24 timer.

– Selv satt jeg hjemme med minstejenta vår som bare er tre uker gammel og jeg fikk panikk da jeg hørte at han faktisk hadde svelget batteriet. Man blir veldig redd og ser for seg det verste. Jeg googlet og leste om alt som kan skje dersom barn svelger batterier. Jeg forstod selvsagt at det å svelge batterier ikke er sunt, men at det kan være så alvorlig hadde jeg aldri trodd, sier hun.

Kan raskt gi etseskader

Ifølge overlege Tomas Alme ved Barne- og ungdomsklinikken på Akershus universitetssykehus er knappcellebatterier spesielt farlige fordi de er lette å svelge, og fordi de har kort avstand mellom pluss- og minuspol.

– Når batteriet blir sittende fast på et trangt sted, typisk i spiserøret, vil det gå elektrisk strøm gjennom vevet og det dannes en sterkt etsende (alkalisk) forbindelse som skader vevet. Dette kan skje i løpet av få timer, sier han.

Alle batterier bør holdes unna små barn, men man ser oftest skade etter de knappcellebatteriene som er på størrelse med et kronestykke, 3V litiumbatteri. Også brukte batterier kan ha nok strøm igjen i seg til å gi alvorlig skade.

Kelvins foreldre oppdaget heldigvis raskt at han hadde svelget et batteri. Men dersom foreldrene ikke selv ser det og barnet ikke sier det, finnes det ifølge Alme noen symptomer foreldre kan være oppmerksomme på.

– Et knappcellebatteri som har satt seg fast i spiserøret vil kunne gi symptomer i form av ubehag eller utilpasshet, samt brekninger eller sikling. Etterhvert kan barnet få feber. I noen tilfeller kan barnet også ha problemer med å puste.

– Dette er alt sammen uspesifikke tegn som man også kan se ved andre tilstander. Som regel har foreldrene mistanke om at barnet kan ha svelget et batteri. Noen barn får ingen symptomer i det hele tatt.

IKKE VENT: Selv om du er i tvil om barnet har svelget batteriet eller ikke, bør du ifølge overlege Tomas Alme alltid ta kontakt med lege så raskt som mulig. FOTO: Ahus/ Geir Lindhjem
IKKE VENT: Selv om du er i tvil om barnet har svelget batteriet eller ikke, bør du ifølge overlege Tomas Alme alltid ta kontakt med lege så raskt som mulig. FOTO: Ahus/ Geir Lindhjem Vis mer

Kan gi livstruende komplikasjoner

Når legene kan se på røntgenbildet at batteriet sitter fast i spiserøret, vil de ifølge Alme så raskt som mulig forsøke å få ut batteriet ved hjelp av et gastroskop som er en fleksibel slange med kamera og gripetang. Dette gjøres mens barnet er i narkose.

– Dersom man ser at batteriet har passert spiserøret, kan man som regel vente til batteriet kommer ut av seg selv, det er liten sjanse for at det gjør skade lenger nede i tarmsystemet. I så fall vil man kun hente det ut dersom batteriet ikke ser ut til å komme ut av seg selv.

– Dersom det har blitt en skade på spiserøret vil man vurdere hvor alvorlig den er og hvordan den skal behandles. Mindre skader gror av seg selv uten varig mèn. Et batteri som får ligge uoppdaget i spiserøret kan over tid etse seg gjennom spiserøret og inn i andre kroppsdeler i brystkassen, noe som i verste fall kan gi livstruende komplikasjoner.

Alme har flere ganger opplevd at foreldre er usikre på om barnet har svelget et batteri eller ikke.

Om du er i tvil mener han du uansett bør ta kontakt med lege fordi konsekvensene kan være store hvis batteriet har satt seg fast.

– Ta kontakt med legevakt på 116117 eller nødtelefon på 113. Et barn som har svelget et knappebatteri skal ikke vente, men straks tas til sykehus for vurdering, da skade kan oppstå i løpet av få timer.

– Det anbefales ikke å få barnet til å kaste opp. Det er heller ikke anbefalt å gi barnet noe å drikke. Som alltid er det fornuftig å være rolig og fattet slik at barnet ikke blir reddere enn det allerede er. Det gjør det enklere for legen å vurdere barnet, sier han.

ADVARER ANDRE FORELDRE: Kelvin (som fikk med seg batteriet hjem i dette reagensrøret) har heldigvis ingen varige mén av hendelsen. Mamma Renate håper deres historie vil kunne forhindre at det skjer med andre. - Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk som ikke visste hvor farlig dette egentlig er, sier hun. FOTO: Privat
ADVARER ANDRE FORELDRE: Kelvin (som fikk med seg batteriet hjem i dette reagensrøret) har heldigvis ingen varige mén av hendelsen. Mamma Renate håper deres historie vil kunne forhindre at det skjer med andre. - Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk som ikke visste hvor farlig dette egentlig er, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Ingen problemer i etterkant

I Kelvins tilfelle velger legene å legge ham i narkose for å fjerne batteriet. Foreldrene hadde på forhånd fått beskjed fra legevakten om at de ikke skulle gi ham noe å spise eller drikke før undersøkelsen, slik at prosedyren skulle gå lettere.

– Hele inngrepet tok bare ti minutter, men fordi det var sent på kvelden ble de værende over natten. Før han fikk reise hjem var det viktig at legene så at han klarte å spise uten å kaste opp og at han fikk til å tisse. Dette for å bekrefte at alt var slik det skulle, sier Renate.

Takket være foreldrenes raske reaksjon har Kelvin ikke hatt noen problemer etter at han kom hjem igjen fra sykehuset.

– Fordi han ikke fikk noen fysisk reaksjon, skjønner han nok ikke selv hvor alvorlig dette var. Men vi har snakket mye om det som skjedde og forsøkt å fortelle ham at dette kan være veldig farlig. Han er jo egentlig ganske reflektert og virker eldre enn han er, så vi er overrasket over at han kunne finne på noe sånt. Jeg tror ikke han mente å svelge batteriet, men de er jo litt glatte så det kan ha skjedd ved et uhell.

– Etter at jeg fortalte om dette i et innlegg på Facebook har jeg fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk som ikke visste hvor farlig dette egentlig er. Jeg er derfor glad for at jeg postet det slik at flere kan få øynene opp for faren. Vi har i alle fall lært av dette og heretter kastes brukte batterier med en gang!

Viktig å få oversikt over batterier i hjemmet

Giftinformasjonen får årlig mellom 94 til 183 henvendelser om barn som har svelget knappcellebatterier. Tallene varierer en del, men ifølge seniorrådgiver Helga Ruus Lorentzen har de sett en nedgang de siste par årene. Dette kan skyldes flere ting, men hun tror det har en sammenheng med at problematikken har blitt bedre kjent, både blant folk flest og blant helsepersonell.

Det er imidlertid viktig å merke seg at dette ikke er en dekkende oversikt over hvor mange slike uhell vi har her i Norge, da mange ringer direkte til helsevesenet.

– Hittil i år har vi hatt 48 henvendelser om uhell med knappcellebatterier, 29 av henvendelsene gjelder barn under fem år. Vi følger ikke nødvendigvis pasienten i det videre forløpet etter at de har fått råd hos oss, så vi har ikke tall på hvor ofte batteriene setter seg fast eller hvor hyppig det utvikler seg alvorlige skader, sier hun.

Knappcellebatterier finnes i ulike størrelser. Jo større batteriet er, jo større er risikoen ifølge Lorentzen for at batteriet setter seg fast i spiserøret og forårsaker alvorlige skader. For å forhindre denne typen ulykker er det ifølge Lorentzen viktig at foreldre tenker over hvilke produkter de har hjemme som kan inneholde knappcellebatterier.

– Sjekk at batteriene sitter i en forsvarlig beholder, og at batteriene ikke kan løses ut enkelt eller ved uhell. Oppbevar alltid batterier ute av rekkevidde for barn. Det gjelder både store og små, nye og brukte batterier.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer