Ingen sammenheng mellom MMR-vaksine og autisme

En ny dansk studie avkrefter teorien om at vaksinen fører til autisme.

INGEN SAMMENHENG: - Det er ingen grunn til å være redd for vaksinen, og den påståtte sammenhengen med autisme er tilbakevist mange ganger, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
INGEN SAMMENHENG: - Det er ingen grunn til å være redd for vaksinen, og den påståtte sammenhengen med autisme er tilbakevist mange ganger, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har hørt teorien om at MMR-vaksinen, som tas mot røde hunder, meslinger og kusma, kan føre til at barn får autisme. (Pssst: Foreldre prøver å kurere barnas autisme med blekemiddel og terpentin!).

At det er en sammenheng mellom vaksinen og autisme er en seiglivet myte som har eksistert i over 20 år, og oppsto da forskeren Andrew Wakefield i 1998 publiserte en studie i The Lancet som viste en sammenheng. Studien ble i ettertid trukket tilbake, og det ble oppdaget at resultatene var forfalsket. Likevel er det fremdeles mange som tror at det finnes en sammenheng.

- På grunn av den artikkelen ble det veldig mye uro og mange ble bekymret for at vaksiner er farlige. Noe av grunnen til det er at det har vært en sterk økning i antall barn som får autismediagnosen, og mange er redd for at noe i miljøet påvirker det, forklarer Pål Surén, som er forsker ved Folkehelseinstituttet.

Det har blitt publisert flere studier som avkrefter at det er en sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. En ny, dansk studie viser det samme etter at de analyserte data fra over 650 000 barn født mellom 1999 og 2010, skriver forskning.no.

Viser ingen sammenheng

- Denne studien bekrefter det mange andre studier har konkludert med, nettopp at det ikke finnes en sammenheng. Det er ingen grunn til å være redd for vaksinen, og den påståtte sammenhengen med autisme er tilbakevist mange ganger, sier Surén.

I Norge har rundt 1 av 100 barn en autismediagnose, mens enda flere har trekk av sykdommen. Grunnen til at det har vært en økning i antall diagnoser er at man har blitt flinkere til å oppdage sykdommen, og at terskelen for å gi diagnosen har blitt noe lavere.

Autisme er hovedsakelig bestemt av gener, og det er ikke noe foreldre selv kan gjøre for å påvirke risikoen.

- Det har heller ingenting med oppdragelse å gjøre. Det er medfødt disposisjon i de fleste tilfeller, forklarer han.

LES OGSÅ: Prøver å kurere barnas autisme med blekemiddel og terpentin

MANGE ER REDDE: Mange er bekymret for at vaksiner er farlige, og er spesielt bekymret for at MMR-vaksinen skal føre til autisme.
MANGE ER REDDE: Mange er bekymret for at vaksiner er farlige, og er spesielt bekymret for at MMR-vaksinen skal føre til autisme. Vis mer

- Handler om uvitenhet

- Vi har ikke mange som kontakter oss med spørsmål angående MMR-vaksine og autisme, jeg opplever at dette nok heller er et tema som kommer opp pga uvitenhet og at noen husker at ett eller annet har vært i media, sier Annette Drangsholt, som er leder av Autismeforeningen i Norge.

MMR-vaksinen settes ved 15 måneders alderen, og det er en tid hvor mange foreldre kjenner på en uro rundt utvikling av språk og sosiale ferdigheter.

- Så er det noen som får diagnosen Regressiv autisme, som debuterer typisk i 15-30-måneders alder, etter en psykomotorisk normalutvikling. Regressive autisme gir et tydelig tap av nylig utviklede kognitive, språklige, sosiale og motoriske evner, forklarer hun.

Autismeforeningen i Norge er ikke overrasket over resultatet av den nye, danske studien.

- Dette er langt fra første gang saken er undersøkt, og vi har trygget og oppfordret forelder til å følge anbefalte vaksinasjonsprogrammer, slik at farlige og smittsomme sykdommer forebygges, sier hun.

Utbredt skepsis til vaksiner

- Selv om artikkelen til Wakefield ble trukket tilbake, har mistanken fortsatt å leve sitt eget liv på internett. Spesielt i sosiale medier er det mange som sprer usanne påstander, forteller Surén.

Han sier at de miljøene som fremmer vaksineskepsis er lite mottakelige for vitenskapelige funn.

- De er ofte redde for at myndighetene påvirker resultatene og at bivirkninger holdes skjult. Det vil alltid være en gruppe mennesker som ikke tror på forskningen, sier han.

På nett finnes det også mange tidsskrifter som trykker og publiserer forskningsartikler mot betaling. Der kan hvem som helst få publisert studiene sine, uten noe form for kvalitetssikring og kontroll.

- Disse artiklene brukes for å «bevise» en sammenheng mellom vaksine og autisme, og deles gjerne i ulike grupper og forum på nett. De sprer desinformasjon og frykt for vaksiner, sier han.

Dette er autisme

Autisme omtales av fagpersoner som en nevropsykiatrisk sykdom, og skyldes først og fremst forandringer i hjernen som medfører en lang rekke utviklingsforstyrrelser hos små barn. Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) dreier seg om to hovedproblemer:

 • Redusert evne til sosialt samspill og kommunikasjon.
 • Begrenset og gjentakende stereotypt atferdsmønster, interesser eller aktiviteter.

Andre tegn på at barn har autisme er ifølge NHI:

 • Reagerer ikke på navnet sitt
 • Unngår øyekontakt
 • Motsetter seg å bli løftet opp og kost med - skriker for å bli satt ned
 • Synes å være uvitende om andres følelser
 • Ønsker å leke alene - trekker seg tilbake i sin egen verden, eller har påfallende merkelig måte å være sammen med andre på
 • Starter å snakke senere enn andre barn
 • Taper evnen til å si ord og setninger som det tidligere kunne si
 • Snakker med en unormal tone eller rytme
 • Kan ikke starte en samtale eller holde en samtale gående
 • Kan gjenta ord og setninger, men forstår ikke hvordan det skal bruke dem
 • Utfører gjentatte bevegelser, som det å stå å gynge med kroppen eller vri hendene
 • Utvikler sære vaner og ritualer
 • Blir forstyrret av den minste endring i rutiner og vaner, som for eksempel at du flytter på en gjenstand som barnet har stilt opp
 • Kan være selvskadende, som å stange hodet i veggen eller å bite seg selv Hyperaktivitet Kan bli fascinert av deler av en gjenstand, som for eksempel hjulet på en lekebil, smaken eller lukten av bilen
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer