Gode samtaler

Hvor godt kjenner du egentlig barna dine?

Her er spørsmålene som får fart på samtalene rundt middagsbordet.

GODE SAMTALER: Noen ganger kan også foreldre trenge et par «icebreakers» for å få i gang gode samtaler med barna sine. FOTO: NTB Scanpix
GODE SAMTALER: Noen ganger kan også foreldre trenge et par «icebreakers» for å få i gang gode samtaler med barna sine. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid like lett å få til en meningsfull samtale med våre håpefulle, mange foreldre vil nok kjenne seg igjen i denne klassiske replikkvekslingen:

- Hvordan har du hatt det på skolen i dag?

- Bra.

- Gjorde dere noe spennende da?

- Nei.

Vi vil jo gjerne vite hvordan de har det og hva de egentlig holder på med når de ikke er sammen med oss, men når vi spør ender samtalen ofte i korte grynt og enstavelsesord til svar.

Start med uhøytidelige spørsmål

En løsning på dette problemet kan ifølge journalist og forfatter Kjersti Kvam, være å starte med å stille uhøytidelige og morsomme spørsmål som forhåpentligvis vil sette i gang videre samtaler.

I «Bedre kjent boka» har hun samlet 350 spørsmål som du kan bruke som «icebreakers» i ulike situasjoner i hverdagen din.

Kjersti er nemlig av den oppfatning at vi alle trenger å bli bedre kjent med menneskene rundt oss, ikke bare kollegaer og venner - men også vår nærmeste familie.

– Det mener jeg ikke som kritikk, og veldig mange har selvfølgelig en god relasjon til barna og sine nærmeste, men jeg tror likevel det er mange morsomme detaljer og spennende tanker og opplevelser barna våre har, som lett kan gå under radaren, sier hun.

– Målet er heller ikke bare at foreldre skal bli bedre kjent med barna sine, men at de også skal bli bedre kjent med oss voksne, fordi prinsippet i boka er at alle må svare på de samme spørsmålene. På den måten blir også de litt mer sjenerte og fåmælte hørt og sett - og alle får et lite innblikk i alle de andres tanker og opplevelser.

Journalist og forfatter Kjersti Kvam. Foto: Astrid Waller
Journalist og forfatter Kjersti Kvam. Foto: Astrid Waller Vis mer

Vet ikke hvordan de skal uttrykke seg

Hovedmålet med boka er at de som bruker den skal ha det gøy. Samtidig håper Kjersti at spørsmålene vil bidra til at man kommer inn på nye temaer som gjør at relasjonene endres til det bedre.

Boka kan være et godt hjelpemiddel for foreldre som synes det er vanskelig å få i gang gode samtaler med barna sine.

– Mange foreldre vet ikke helt hvordan de skal uttrykke seg, i tillegg har de kanskje opplevd å bli avvist av barna sine på utallige forsøk på å få i gang en samtale. Det er også mye følelser og handlingsmønstre involvert i familiesettinger, som det kan være vanskelig å bryte ut av, sier hun.

– Jeg tror det hjelper å lure på noe annet enn man pleier, starte med spørsmål som er gøyale og uhøytidelige, og at både barn og foreldre deler. Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra foreldre som har brukt spørsmål fra boka, og som har sagt at det har endret relasjonen til barna, fordi den tilliten de har bygget gjennom å bli kjent med nye sider og tanker hos hverandre, har gjort at det er mer naturlig å snakke om viktigere temaer som de ikke har klart å komme inn på tidligere.

Gode familiesettinger for å få i gang samtaler, kan ifølge Kjersti være rundt middagsbordet eller en helgefrokost. En annen mulighet er å banke på døra på barne- eller ungdomsrommet, spørre om du kan komme inn en tur, og kanskje bare ha noen av spørsmålene fra boka på lur.

– Det kan være en positiv overraskelse for barnet om mamma i stedet for å klage over klær som ikke er lagt i skittentøyskurven, heller spør: «Tror du at det finnes liv på andre planeter?». Det gøye er når det blir oppfølgingsspørsmål, latter, overraskelser og erkjennelser! Og hvis det fører videre til andre samtaler om viktigere ting, er det fantastisk, sier hun.

Se flere gode tips til spørsmål du kan stille barna lengre ned i artikkelen.

Benytte sjansen når den byr seg

En viktig nøkkel for å få til gode samtaler med barna våre, er ifølge Line Jonsborg, samtale- og familieterapeut ved Nydalen helsehus i Oslo, å være tilgjengelig og legge til rette for tid sammen.

– Noen ganger er barna klare for å snakke, andre ganger ikke. Vi foreldre må benytte sjansen når den byr seg. Det kan være å ha god tid når barnet skal legge seg eller når man er ute og kjører bil, men det kan egentlig være når som helst.

– I min egen familie bruker vi ofte leggetiden til å snakke litt mer ordentlig sammen. Vi pleier å fortelle hverandre én fin ting og én dum ting som har skjedd i løpet av dagen. Og da er det gjerne den dumme tingen som er nøkkelen til å komme nærmere hverandre. Så når jeg skal fortelle om min dag, forsøker jeg å være helt ærlig om noe som har vært vanskelig for meg den dagen. Det kan være en liten ting, eller noe større som gjør ordentlig vondt. Slik ser barna at vi alle kan streve og ha det vanskelig innimellom, og at det er helt normalt å ha det sånn, sier hun.

Husk at en samtale er toveis!

Gode samtaler er ifølge Line de samtalene hvor vi kommer litt under huden på hverandre, hvor vi er litt ekstra ærlige om hvordan vi har det og hvor vi lytter ordentlig til hverandre.

– Min erfaring er at barna åpner seg mer når jeg åpner meg selv, enn om jeg spør mange spørsmål. Husk at en samtale er toveis, det er ikke bare barna som skal dele. Ved å snakke sammen på denne måten kommer vi nærmere hverandre, forstår hverandre bedre og skaper et fellesskap som vi alle innerst inne lengter etter og har behov for.

– Men det er ikke alltid så lett. Vi foreldre må faktisk kvalifisere oss for å få være en samtalepartner for barna. Vi må vise at vi virkelig er interessert, at vi kan lytte til deres opplevelse, og ikke bare prakke våre egne råd og erfaringer på dem. Ellers vil de ikke gi oss muligheten. Da vil vi rett og slett bli ekskludert fra å få vite hvordan de egentlig har det, hva de drømmer om, hva de strever med og hvordan de føler seg innerst inne.

VÆR ÆRLIG: Samtale- og familieterapeut, Line Jonsborg, erfarer at barn åpner seg mer dersom vi foreldre også tør å være åpne. FOTO: Privat
VÆR ÆRLIG: Samtale- og familieterapeut, Line Jonsborg, erfarer at barn åpner seg mer dersom vi foreldre også tør å være åpne. FOTO: Privat Vis mer

Unngå å gi for mange råd

Ifølge familieterapeuten er det spesielt to feller foreldre ofte går i og som kan være vanskelig å unngå. Den første er å være for opptatt av å gi barnet råd.

– Barna kan fort føle seg feil hvis de stadig får råd om hvordan de skal være og gjøre ting. Vi foreldre har gjerne så lyst til å øse ut av vår kunnskap og gi råd basert på våre egne erfaringer, men det er vanligvis ikke det barna er ute etter. Husk at vi aldri kan vite hvordan noen andre har det selv om vi har opplevd liknende situasjoner selv. Vi må først og fremst vise at vi virkelig kan lytte og være der.

– Hvis vi absolutt må komme med råd, må det være etter at vi vet at barnet føler seg hørt og forstått. Og i så fall kan det være lurt å spørre om de vil ha et råd, så får de velge om de vil ha det eller ikke.

En annen felle vi bør unngå, er å fortelle barnet at det ikke skal føle som det gjør eller at det ikke har grunn til å føle det slik.

– Det er jo det vi har lett for å tenke når vi står utenfor og ikke er fylt av de samme vonde følelsene som barnet. Men det vil bare få barnet til å føle seg dum og ikke forstått. Følelsen er jo akkurat som den er. De kan dermed tro at det er noe galt med dem som føler som de gjør.

– 99 av 100 ganger vil barna bare at vi skal lytte og være der, og tåle at det er sånn. Det kan være vanskelig å tro og føles så lite til hjelp, men det er faktisk det som vanligvis kjennes mest støttende og hjelpsomt og som skaper den nærheten vi alle ønsker oss i familien.

Lurt å bli bedre kjent med barnas venner

Hvor godt du lykkes med å få i gang en god samtale, vil ifølge Kjersti Kvam ikke bare avhenge av relasjoner og personlighet, men vel så mye om timing, oppbygging og setting.

– Det er aldri så lurt å grave videre hvis ungen helt tydelig ikke er i humør til å prate. Generelt vil jeg si at god stemning, positivitet i stemmen og en hyggelig setting er svært gode hjelpere, så hvis dere akkurat har krangla eller du er sliten og sur etter en lang dag på jobben, kan samtalen sikkert utsettes.

Når barna har med seg venner hjem, synes hun at det også er viktig å benytte tiden rundt middagsbordet til å bli bedre kjent med deres «partners in crime».

– Hvem de ønsker å henge med sier mye om dem, samtidig som det er verdifullt for både deg som forelder og vennene til barna å føle trygghet og nærhet til hverandre.

– Selv har jeg fått et nærere forhold til mine egne barn ved å også bli kjent med vennene deres, fordi det gjør at de ønsker å være hjemme hos oss, er med på ferier og lignende. Det gjør i hvert fall meg tryggere og gladere, og jeg tror det gjelder dem også.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer