Fullamming som prevensjon

Gir fullamming god nok beskyttelse mot uønsket graviditet?

FULLAMMING SOM PREVENSJON: Ikke å anbefale hvis du vil ha best mulig beskyttelse mot uønsket graviditet. Foto: Nina Indset Andersen/NTB Scanpix
FULLAMMING SOM PREVENSJON: Ikke å anbefale hvis du vil ha best mulig beskyttelse mot uønsket graviditet. Foto: Nina Indset Andersen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du ammer regelmessig lager du hormoner som undertrykker eggløsningen. Problemet er bare at på et eller annet tidspunkt vil eggløsningen likevel skje, og du vet ikke når.

Prevensjon etter fødselen: Så tidlig bør du begynne.

Ikke "sikkert"

Likevel er det få gynekologer og jordmødre som mener å fullamme er et fullgod prevensjon.

Gynekolog Liv Bente Romundstad ved Spiren Fertilitetsklinikk og forsker ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, forteller at mange lurer på om det er trygt å droppe prevensjon de første månedene når man fullammer. 

GYNEKOLOGEN: - Fullamming er ikke trygt nok Foto: privat
GYNEKOLOGEN: - Fullamming er ikke trygt nok Foto: privat Vis mer

- Svaret på dette er nei. Særlig dersom det er viktig å ikke bli gravid på nytt. Det er store variasjoner på hvor fort eggløsning og menstruasjonsblødninger kommer tilbake etter fødsel. Eggløsning kommer som kjent cirka 14 dager før blødning, så det er derfor svært vanskelig å være «trygg», sier gynekologen.

Jordmor Stine Lønne Wigestrand ved Oslo jordmor og ultralydklinikk   påpeker også at fullamming anbefales ikke om man ønsker sikker prevensjon.

- WHO uttaler at om kvinnen fullammer, nattammer og barnet er under seks måneder er sikkerheten relativt høy.  For kvinner i i-land som har tilgang til de ulike prevensjonsmetoder anbefales likevel å bruke disse. For kvinner i u-land der kunnskapen om, og tilgangen til prevensjon kan være nærmest fraværende, kan fullamming være en metode som vil gi pause mellom svangerskapene, forteller hun.

Tre regler som øker sikkerheten

Nå pensjonert fødselslege Gro Nylander regnes som en av de fremste eksperter om amming. I boka "Mamma for første gang", som første gang ble utgitt i 1999 skriver hun at amming kan fungere som prevensjon hvis man følger disse reglene:

  • Barnet er yngre enn 6 mnd.
  • Barnet må fullammes, det må ikke få annet enn morsmelk, og også ammes om natten.
  • Mor har ikke fått tilbake menstruasjonen.

Når dette følges blir bare 1-3% gravide, i følge boken.

Etter barnet er blitt 6 måneder, har amming fortsatt en preventiv virkning om du fortsatt ikke har fått tilbake menstruasjonen, men sjansen for å bli gravid øker til 7% om du bruker amming som eneste prevensjon i tidsrommet 6 måneder - 1 år etter fødselen, i følge Nylander.

Fordeler med å benytte fullamming som prevensjon: 

  • Fullamming som prevensjon beskytter relativt godt mot uønsket graviditet første halve året etter fødselen.
  • Man trenger ikke tenke på prevensjon, spise tabletter, eller bruke fremmedlegemer i kroppen eller måtte forberede seg i forbindelse med samleie.

Ulemper: 

  • Gynekologer og jordmødre påpeker i dag at metoden ikke gir like god beskyttelse mot uønsket graviditet som bruk av for eksempel spiral eller minipille.
  • Beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer. På den annen side lever brorparten av ammende kvinner i stabile parforhold.
  • Om man er borte fra barnet, eller ikke ammer på 6-8 timer vil risikoen for uønsket graviditet økes noe.

LES OGSÅ: Stine (18) trodde spiralen var helt sikker 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer