- En myte at kvinner som ikke har født ikke kan bruke spiral

Får unge kvinner for lite informasjon om bruk av hormonspiral?

HORMONSPIRAL: Får unge kvinner for lite og for dårlig informasjon om bruk av hormonspiral? Foto: NTB Scanpix
HORMONSPIRAL: Får unge kvinner for lite og for dårlig informasjon om bruk av hormonspiral? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge Helsedirektoratet er kobberspiral, hormonspiral og p-stav de metodene som gir høyest beskyttelse mot graviditet på grunn av lite brukerfeil. Flere studier tyder også på at hormonspiral kan beskytte mot livmorhalskreft og livmorkreft, og ifølge Helsedirektoratet kan hormonspiral bidra til redusert risiko for svangerskap utenfor livmoren.

Men hvis hormonspiraler er så bra, hvorfor er det da ikke flere kvinner som bruker dem?

Mette Haase Moen, gynekolog og professor emerita ved NTNU, sier at det ikke finnes helt sikre tall på hvor mange kvinner som bruker hormonspiral i Norge, men at man anslår at det er cirka 150 000. Det er imidlertid en klar forskjell på hvilken prevensjonsmetode som brukes av yngre og litt eldre kvinner.

Yngre bruker i større grad p-piller mens eldre kvinner bruker spiral, sier hun.

– Myndighetene anbefaler langtidsprevensjon (LARC) til unge kvinner, noe som omfatter spiraler og p-stav. Det er metoder som ikke krever daglig oppfølging fra pasienten og de gir derfor større sikkerhet med mindre risiko for graviditet.

– Dessverre er det fortsatt en myte ute og går om at unge kvinner uten fødsler ikke skal bruke spiral. Men de øker ikke risiko for infeksjon og de nye hormonspiralene er en tynnere utgave som er enklere å sette opp, sier hun.

Legene tar ikke initiativ

I en ny skandinavisk undersøkelse blant 255 kvinner i alderen 21-29 år, svarte 73 % av de norske kvinnene at legen deres ikke har tatt initiativ til å snakke med dem om alternativer til p-pillen. Undersøkelsen ble gjennomført av YouGov på oppdrag fra selskapet Bayer, som står bak hormonspiralene på det norske markedet.

Nesten halvparten (46 %) av jentene i undersøkelsen benyttet p-piller som primær prevensjonsmetode og 83% av disse svarte at de på et tidspunkt har glemt å ta pillen.

– Jeg vil ikke påstå at unge kvinner får for lite informasjon om bruk av hormonspiral, men det er nok ulikt hvor mye tid allmennlegene bruker på prevensjonsveiledning. Det er kanskje ikke alle som bruker tid på å informere om alt som er på markedet og i en travel hverdag kan det være mye lettere å heller skrive ut p-piller til unge jenter, sier Hjørdis Jølsum, salg og produktsjef i Bayer.

TRE ULIKE HORMONSPIRALER: Mirena kan sitte i 5 år mens minispiralen Jaydess kan sitte i 3 år. Den nye minispiralen Kyleena er nesten like liten som Jaydess, men den har færre hormoner og kan sitte like lenge som Mirena (5 år). Foto: Produsenten
TRE ULIKE HORMONSPIRALER: Mirena kan sitte i 5 år mens minispiralen Jaydess kan sitte i 3 år. Den nye minispiralen Kyleena er nesten like liten som Jaydess, men den har færre hormoner og kan sitte like lenge som Mirena (5 år). Foto: Produsenten Vis mer

Inntil nylig har norske kvinner hatt to forskjellige hormonspiraler å velge mellom; Mirena som kan sitte i fem år og minispiralen Jaydess som kan sitte i tre år. Nå har Bayer lansert en ny type minispiral, Kyleena, som ifølge produsenten har mindre hormoner enn Mirena men som kan sitte like lenge (5 år). Størrelsen gjør at den er bedre egnet til unge kvinner.

Vet ikke at den kan settes inn av helsesøster og jordmor

Jølsum tror en annen årsak til at de fleste unge kvinner velger p-piller fremfor hormonspiral, kan være at de gruer seg for å gjennomgå innsettingsprosedyren.

– Det er ikke alle som liker tanken på å gjøre en gynekologisk undersøkelse. Men flere studier som er gjort på dette viser at de nye minispiralene er mindre smertefulle å sette inn. Dette fordi man bruker mindre og tynnere innføringshylser, sier hun.

– Jeg tror også at mange ikke er klar over at man ikke trenger å oppsøke en gynekolog for å få satt inn spiral. Det kan gjøres av jordmødre, helsesøstre og allmennleger, sier hun.

– Men betyr dette at unge kvinner kan oppsøke helsesøster på skolen for å få satt inn spiral?

– Man kan gå til helsesøster for å få mer informasjon om bruk av hormonspiral, da det ikke er noe i veien for at helt unge jenter kan bruke det. Men de fleste skolehelsesøstre har ikke det nødvendige utstyret, som for eksempel en undersøkelsesbenk, for å få satt inn spiral. I helsesøstertjenesten på skolene er det nok andre oppgaver som blir prioritert, sier hun.

Tror ikke unge kvinner får for lite informasjon

Nils Kristian Klev er fastlege og nestleder i Allmennlegeforeningen. Han tror det for enkelte kvinner kan være en høyere terskel å få satt inn spiral, i forhold til å starte med andre prevensjonsmetoder.

– Det kan ofte være smertefullt å få satt noe inn i livmorhulen og dette vil kanskje virke avskrekkende – spesielt for yngre kvinner. Det er også lettere å sette en spiral på kvinner som har født, fordi åpningen da er større.

– For mange er det mer praktisk med p-piller fordi de selv kan kontrollere når de tas og slutte når de vil. Samt at p-piller ikke krever noen inngrep, men kan utskrives etter en vanlig legekontroll, sier han.

Han tror ikke mangel på informasjon er årsaken til at ikke flere yngre kvinner bruker hormonspiral.

– Det er i alle fall ikke den oppfatningen jeg har. Jeg har inntrykk av at informasjon om dette er lett tilgjengelig mange steder, også hos fastlegen, sier han.

Han mener imidlertid at det er mange fordeler med å bruke hormonspiral.

– Det er den sikreste formen for prevensjon som vi har i forhold til det å redusere uønskede graviditeter. Hormonspiral utelukker muligheten for brukerfeil, som man kan ha med p-piller og andre prevensjonsformer, sier han.

LES OGSÅ: Advarer mot omstridt prevensjonsmiddel

KAN SKYLDES ANDRE ÅRSAKER: Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen tror det for enkelte kvinner kan være en høyere terskel å få satt inn spiral, i forhold til å starte med andre prevensjonsmetoder. Foto: Egil Johannesen
KAN SKYLDES ANDRE ÅRSAKER: Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen tror det for enkelte kvinner kan være en høyere terskel å få satt inn spiral, i forhold til å starte med andre prevensjonsmetoder. Foto: Egil Johannesen Vis mer

Opp til hver enkelt å avgjøre hva som er best

Hvilken metode som er best for yngre kvinner, mener gynekolog og professor Mette Haase Moen det blir opp til hver enkelt å vurdere. Hun peker på at alle prevensjonsmetodene har sine fordeler og ulemper.

– Hormonspiral og p-stav gir mindre blødning, eventuelt ingen blødning i det hele tatt. Cirka 5-15% mister blødning med hormonspiralen første år, flere blir blødningsfri med tiden. Dessverre får noen blødningsproblemer med uregelmessige blødninger og oppgir av den grunn metoden.

– Hormonspiral, p-stav og den østrogenfri pille inneholder kun gestagen-hormon. Det øker ikke risiko for blodpropp, men prisen kan være ukontrollerte blødninger. Disse produkter kan stort sett brukes av alle kvinner, sier hun.

Når det gjelder p-piller, p-ring og p-plaster forklarer hun at dette er kombinert prevensjon, det vil si at de både inneholder østrogen og gestagen. Noe som øker risikoen for blodpropp.

– Det er forskjell på risiko med hensyn til sammensetting av hormoner og dose. Eldre p-pille typer med lavt østrogen og gestagenet levonorgestrel bør være førstevalg. Kvinner med økt risiko for blodpropp bør ikke bruke kombinert prevensjon. Nyere p-piller med andre gestagener, i tillegg til østrogen, brukes hvis det også er ønske om behandling for kviser/uren hud. Men disse pillene medfører høyere risiko for blodpropp, sier hun.

En fordel med p-piller er ifølge Moen at de gir forutsigbare blødninger og at brukeren i realiteten selv kan bestemme når hun ønsker menstruasjon.

– Eller hun kan ta pillen uten opphold og helt unngå menstruasjoner. Medisinsk sett er det på mange måter en fordel ikke å ha menstruasjoner i det hele tatt, sier hun.

LES OGSÅ: 8 vanlige myter om P-piller

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer