Pernille Juvodden

– Det å kanskje ikke få ha med seg kjæresten sin er veldig vondt å tenke på

Pernille Juvodden fikk påvist koronasmitte i svangerskapsuke 39. Nå er det usikkert om kjæresten John Carew kan få bli med på fødselen.

KORONASMITTET SOM HØYGRAVID: I svangerskapsuke 39 fikk Pernille Juvodden beskjeden alle gravide frykter i disse koronatider; hun hadde testet positiv for Covid-19. FOTO: Privat
KORONASMITTET SOM HØYGRAVID: I svangerskapsuke 39 fikk Pernille Juvodden beskjeden alle gravide frykter i disse koronatider; hun hadde testet positiv for Covid-19. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Influenser og modell Pernille Juvodden (24) opplevde nylig den store skrekken for mange gravide i disse koronatider.

En lørdags ettermiddag begynner hun nemlig å kjenne på en tørrhoste som raskt utvikler seg til å ligne en forkjølelse. Fordi hun i mars 2020 hadde en kraftig influensa som kanskje kan ha vært korona, tror hun først at det dreier seg om et forbigående ubehag.

– Det første som slo meg var at jeg hadde vært litt for lettkledd dagen før, da pleier jeg nemlig alltid å få litt tørrhoste. Det var først da jeg våknet opp søndagen at jeg tenkte det var greit å ta en test for å være på den sikre siden, men jeg var virkelig 100 prosent sikker på at det ikke var korona, forteller hun til KK.

Juvodden er på dette tidspunktet i svangerskapsuke 39 med termin i slutten av måneden. Beskjeden om at hun har testet positiv for covid-19 kommer derfor som et stort sjokk.

– Jeg knakk sammen umiddelbart og så for meg alle de verste scenarioene. Må jeg føde alene? Hva om jeg blir skikkelig syk? Hva med babyen?

– Heldigvis summet jeg meg etter et par dager. Man må bare håpe på det beste og krysse fingrene for at det går bra. Det er definitivt et øyeblikk jeg ikke kommer til å glemme med det første, sier hun.

Usikkert om Carew får være med

Så langt har hun mistet smak- og luktesans, men ellers har symptomene vært som en vanlig forkjølelse. Mye søvn og hvile har hjulpet henne gjennom de verste dagene og nå merker hun at hun er på bedringens vei.

Bekymringer rundt mulige konsekvenser av koronasmitten og hvordan sykdomsforløpet ville arte seg, har riktignok vært en påkjenning. Som høygravid har det også vært vanskelig å tenke på at kjæresten, tidligere fotballspiller John Carew (41), kanskje ikke kan få være med på fødselen.

Hun har imidlertid fortsatt tro og håp om at det vil ordne seg.

– Det å kanskje ikke få ha med seg kjæresten sin er veldig vondt å tenke på. Både for min del, men også han som kanskje ikke får oppleve noe så stort. Tanken på at jeg kanskje ikke skal ha en trygg person å holde i gjør meg veldig trist. Den støtten vet jeg at er noe jeg kommer til å trenge.

– Jeg har fortsatt et håp om at han får være med. Nå er det bare opp til lille i magen om når hun velger å komme. Vi skal klare dette på best mulig måte uansett utfall, men jeg skal ikke legge skjul på at dette er en grusom situasjon.

SNART TERMIN: Det er foreløpig fortsatt usikkert om hun kan få ha med kjæresten John Carew som støtte under fødselen, Pernille Juvodden har imidlertid fortsatt tro og håp om at det vil ordne seg. FOTO: Privat
SNART TERMIN: Det er foreløpig fortsatt usikkert om hun kan få ha med kjæresten John Carew som støtte under fødselen, Pernille Juvodden har imidlertid fortsatt tro og håp om at det vil ordne seg. FOTO: Privat Vis mer

Viktig å ikke la frykten ta overhånd

Koronapandemien har vært en utfordrende tid for mange gravide og enkelte har valgt å isolere seg helt i redsel for smitte.

Juvodden forteller at også hun har vært veldig nøye med smittevern og at det derfor var vanskelig å forstå hvordan hun kunne ha blitt smittet.

– At jeg skulle få korona nå så tett på, er virkelig ikke til å forstå seg på. Det kan se ut som jeg kan ha fått det på matbutikken da ingen andre som jeg har møtt med avstand har testet positivt for korona, sier hun.

Hun mener at det å være gravid under en pandemi både har hatt sine fordeler og ulemper. På den positive siden har hun kunnet nyte graviditeten uten masse stress og sosialt press.

– Jeg har også fått tilbringe masse tid sammen med kjæresten som har fått være tett på både meg og baby. Ulempen er uten tvil at partner ikke får delta på kontroller, hatt samtaler med jordmødre og all usikkerheten om han får være med på fødsel. Spesielt nå i vår situasjon. Heldigvis fant vi løsninger slik at han fikk delta på to ultralyder, noe vi er utrolig takknemlige for.

Hun oppfordrer andre gravide til å være ekstra nøye med smittevern, men påpeker at det også er viktig å ikke la hverdagen domineres av frykt.

– Det er lettere sagt enn gjort, men for de fleste ordner det seg. Det er mange gode historier der ute, jeg har bare hatt mega uflaks. Situasjonen vi er i er så spesiell og uforutsigbar, så det å ta en dag av gangen er det som har fått meg til å klare å nyte det fine svangerskapet jeg har hatt.

Må ikke ha munnbind under fødselen

Elisabeth Magnussen er seksjonsoverlege på fødeavdelingen ved St. Olavs hospital i Trondheim. Så langt i pandemien har de bare fått inn et par gravide med påvist korona. Fødeavdelingen er riktignok godt forberedt på å ta imot smittede gravide og de har utarbeidet gode rutiner for hvordan de best kan bistå de fødende.

– Vi har oppført egne smittestuer som fungerer som et slags isolat. Ved ankomst blir kvinnen møtt av en jordmor som er iført fullt smittevernutstyr og som fører henne inn i smittestuen. Den gravide behøver ikke å ha på seg munnbind under fødselen, da det hos noen kan gi pustevansker og kvelningsfølelse.

– Vi har også hatt scenariotrening på hva vi skal gjøre i tilfelle det blir aktuelt med akutt keisersnitt og kvinnen må føres ned på operasjonsavdelingen, sier hun.

Anses som smittefri etter ti dager

Å få en positiv koronatest i løpet av de siste svangerskapsukene, behøver imidlertid ikke bety at man må føde på isolat. I skrivende stund er reglene slik at en gravid som har testet positivt senest ti dager før fødsel, ikke anses som smittefarlig og derfor kan føde uten smitteverntiltak.

– Dersom man selv er negativ og har en positiv partner, får man lov til å ta med seg en annen nær relasjon, sier Magnussen.

Smittede kvinner som må føde alene vil få veldig god støtte fra jordmor som er tilstede under hele fødselsforløpet. Vi tilstreber at den samme jordmoren er med så lenge mulig for å få best kontinuitet og mange vil nok synes at det gir en ekstra trygghet.

Ifølge Helsenorge kan du være sammen med barnet ditt etter fødselen, så fremt du ikke er alvorlig syk eller barnet ditt er prematur eller syk.

Magnussen understreker imidlertid at nybakte mødre med påvist koronasmitte må ha på seg munnbind mens de ammer, for at de ikke skal smitte barnet.

Det vil også være restriksjoner med tanke på besøk på sykehuset i ettertid, dette er en vurdering som blir gjort av de enkelte sykehus i tråd med nasjonale smittevernråd.

Liten risiko for å smitte barnet

Den siste oversikten fra Folkehelseinstituttet, fra oktober 2020, viser at ganske få gravide i Norge får påvist korona like før fødselen. I perioden mars til juni 2020 ble 17 kvinner innlagt med positiv test, ingen av dem hadde livstruende sykdom med behov for behandling på intensivavdeling.

Alle de nyfødte barna hadde normal vekt i forhold til svangerskapslengden og ingen hadde behov for overvåkning på nyfødtintensiv-avdeling.

Ifølge lege Helene Niemi Eide og overlege Kirsten Gravningen hos Folkehelseinstituttet, kan studier fra andre land imidlertid tyde på at risikoen for for tidlig fødsel er noe høyere hvis mor har covid-19.

– Men risiko for smitte til barnet er svært lav. Det har vært rapportert enkelte tilfeller internasjonalt med smitte til barnet, men barna har ikke vært syke, skriver de i en e-post til KK.

– Gravide har en noe større risiko enn friske kvinner i samme alder som ikke er gravide, for å få alvorlig forløp av covid-19 (det vil si behov for sykehusinnleggelse og eventuell intensivbehandling), men det er viktig å huske på at den totale risikoen for friske gravide er veldig lav.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer