Mellomblødninger

Uregelmessig mensen?

Kan være lurt å sjekke opp, særlig hvis du blør utenom tiden.

UREGELMESSIG MENS - KAN HA MANGE ÅRSAKER: Blødning utenom mensen kan ha mange årsaker, og bør sjekkes opp.  Foto: Scanpix
UREGELMESSIG MENS - KAN HA MANGE ÅRSAKER: Blødning utenom mensen kan ha mange årsaker, og bør sjekkes opp. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å få blødninger utenom menstruasjonen er slett ikke uvanlig og trenger ikke være tegn på noe farlig.

Svært ofte er det hormoner som har skylden, og hormonell prevensjon eller behandling i overgangsalderen, kan være grunnen til det. Det kan imidlertid også skyldes sykdom, og er derfor viktig å sjekke opp. 

- De fleste kvinner vil nok i løpet av fertil alder oppleve blødninger utenom menstruasjonen, og i de fleste tilfellene er det ikke farlig. En god hovedregel kan likevel være at det er lurt å få sjekket det, få en forklaring på blødningene og vite at det ikke er et symptom på noe alvorlig galt, sier gynekolog Kristin Ramm ved Askergynekologen til KK.no.  

SOM REGEL UFARLIG: Mellomblødninger kan være tegn på alt fra at du bør bytte prevensjon, til infeksjoner, og er som regel ikke farlig. Det er likevel viktig å sjekke opp for å utelukke sykdom.  Foto: Scanpix
SOM REGEL UFARLIG: Mellomblødninger kan være tegn på alt fra at du bør bytte prevensjon, til infeksjoner, og er som regel ikke farlig. Det er likevel viktig å sjekke opp for å utelukke sykdom. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Har du tatt angrepille flere ganger? 

Kan være på grunn av prevensjonen

Å merke litt blødning, eller blodig slim i forbindelse med eggløsning, midt mellom to menstruasjoner er for eksempel ikke uvanlig, og går ofte fort over.  

Hormonell behandling, som p-piller eller hormontilskudd ved overgangsalderen, kan gi blødninger og skyldes en form for ubalanse mellom egne hormoner, og de du får tilført gjennom behandlingen. Dette er spesielt vanlig når du nettopp har startet på behandlingen, bruker p-piller til å hoppe over mensen eller du for eksempel har byttet p-pillemerke. 

- Dette gjelder også hormonspiral og p-stav. Risikoen for slike gjennombruddsblødninger er veldig individuell, men det kan være irriterende og grunn for å prøve annen hormonbehandling, sier Ramm.  

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Lurt å sjekke seg for kjønnssykdommer

Også forstyrrelser i stoffskiftet, og andre medikamenter kan gi småblødninger. Særlig i forbindelse med overgangsalderen kan du merke blødninger utenom mensen. 

Men selv om det som regel er helt ufarlig, kan blødningene også være tegn på sykdom. 

- Det kan være et symptom på en kjønnssykdom, sier assisterende daglig leder for Sex og Samfunn, Tore Holte Follestad.

- Da må du tenke etter om når du begynte å blø, når du sist hadde samleie og når du tok forrige smittesjekk. Om disse tre tingene faller noenlunde sammen, anbefales det at du sjekker deg. 

Blødninger kan være tegn på både klamydia, mykoplasma og gonoré, så det er lurt å sjekke seg for alle disse. 

LES OGSÅ: Dette bør du alltid sjekke hos gynekologen

Kan være polypper eller kjedekatarr 

Får du små blødninger etter at du har hatt sex, kan det være du blør fra livmorhalsen. Slimhinner i livmorhalsen kan ha blodkar som blør lett, og du kan for eksempel merke det etter samleie. Dette er altså heller ikke farlig, men viktig å sjekke opp, så du finner riktig årsak. 

Polypper på livmorhalsen er heller ikke uvanlig og kan gjøre at du blør litt. Er det skjedekatarr som er årsaken vil du gjerne merke flere symptomer, som kløe, utflod og lukt, ifølge Ramm. 

LES OGSÅ: Kreftsymptomene vi ofte overser

HVERT TREDJE ÅR: Blødninger utenom mensen kan være tegn på kreft, og det kan derfor være lurt å ta en celleprøve.  Foto: Scanpix
HVERT TREDJE ÅR: Blødninger utenom mensen kan være tegn på kreft, og det kan derfor være lurt å ta en celleprøve. Foto: Scanpix Vis mer

Viktig å utelukke kreft 

Blødninger når du ikke har mensen kan være tegn på kreft i både livmorslimhinnen, og livmorhalsen, og Follestad anbefaler at du tar en celleprøve om du ikke vet hva som er årsaken til blødningene selv. En celleprøve bør uansett tas hvert tredje år om du er over 25. 

- Vet du at du ikke har noen kjønnssykdommer og at det ikke er på grunn av prevensjonsmiddelet, så kan du vurdere å gå å ta en celleprøve for å sjekke at alt er i orden, sier han. 

- Kreft i både livmorslimhinnen og i livmorhalsen har blødninger som viktig symptom. Risiko for kreft i livmoren øker med alderen og rammer som regel kvinner etter overgangsalderen. Blødninger som dukker opp etter at mensen er opphørt skal alltid sjekkes hos lege. Det behøver absolutt ikke være noe ondartet, men må utelukkes, sier Ramm. 

Både testing av kjønnssykdommer og celleprøven kan tas hos fastlegen din, og du trenger altså ikke gå til gynekolog for å gjort det. 

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer