Kvinne voldtok mannmens ektemannen filmet
Nedsatt hjertehelseetter covid-sykdom
Kraftige reaksjoner:- Fryktelig
KK.NO: En liten pille hver eneste dag høres kanskje ut som en enkel måte å beskytte seg mot graviditet på, men det er lettere sagt enn gjort.
Det er ikke alle av oss som er såpass rutinerte at vi klarer å huske denne lille rutinen, og det er slett ikke uvanlig å måtte poppe to piller i samme slengen av og til. Ups! Da får du vel bare være litt forsiktig de neste dagene.
Men det trenger ikke nødvendigvis være så vanskelig å sørge for en sikker prevensjonsmetode. Så hvis du surrer fælt med pillen kan det kanskje være en idé å finne et alternativ som passer deg bedre.
LES OGSÅ: Skulle du ønske han kunne ta p-pillene?
Hormoner eller ikke hormoner?
Når vi snakker om prevensjonsmidler for kvinner er det ofte p-pillen som står i fokus. Og selv om det ofte er pillen som anbefales, er det langt fra det eneste alternativet vi har.
– Jeg anbefaler p-piller som førstevalg til tenåringer og unge kvinner under 25 år, som ikke har født og som ikke har noe predisposisjon til blodproppdannelse, og som ikke røyker, sier gynekolog og fødselslege Vivek Sethi, ved Gynekolog Sethi, til KK.no.

Du kan i hovedsak velge mellom hormonelle og ikke-hormonelle prevensjonsmidler. Blant de ikke-hormonelle har du kondom, pessar og spiral.
Kondom er som kjent det eneste som, i tillegg til å beskytte mot graviditet, også beskytter deg mot kjønnssykdommer – og bør derfor alltid brukes ved nye eller tilfeldige partnere.
Spiralen er også et populært prevensjonsmiddel, og hele 30 prosent av kvinner i alderen 20 til 43 år velger spiral. Men det er hovedsakelig anbefalt for kvinner som har født barn.
Spiral – du bør helst ha født barn
– Det er å foretrekke å unngå spiral hos de som er unge og uten fast partner, og som ikke har født barn. Dette er fordi hos dem kan man få en økt risiko for infeksjon med et fremmedlegeme inn i uterus. Og en infeksjon kan forårsake infertilitet/barnløshet hos dem, forklarer han.
LES OGSÅ: Mange glemmer prevensjon i juletida

Det finnes to ulike typer spiraler, kobberspiral og hormonspiral. Sistnevnte er en blanding av spiral og hormonbehandling, og dette anses som et av de sikreste prevensjonsmetodene.
Ifølge Norsk Helseinformatikk er kobberspiralen også egnet som angreprevensjon dersom den settes inn innen 5 dager etter samleie, men den kan også forsterke menstruasjonsblødninger og smerter.
– Jeg foreslår spiral for de som har født barn. Om de har kraftig menstruasjon fra før av så anbefaler jeg hormonspiral. Om de har beskjeden mengde menstruasjonsblødning og vil unngå hormoner, anbefaler jeg kobberspiral.
Flere hormonpreparater å velge mellom
Det er likevel ikke alltid skjeden vil tilpasse seg spiralen, såkalt «dårlig compliance», og i slike tilfeller kan det være lurt å finne et annet alternativ. Da vil Sethi ofte anbefale noen av de hormonelle prevensjonsmidlene.
LES OGSÅ: Ny spiral på markedet

– Om man ikke vil gå for spiral kan jeg spesielt anbefale Cerazette noen måneder etter fødselelen. Ved dårlig compliance av spiral kan p-stav eller p-sprøyter være alternativer man foretrekker.
– Til unge kvinner som foretrekker andre administrasjonsformer enn piller, anbefaler jeg Nuvaring og p-plaster, sier han.
En Nuvaring er en vaginalring som du selv setter inn i skjeden én gang om måneden. Der skal den sitte i tre uker før du tar en ukes pause. Denne ringen inneholder de samme hormonene som p-piller; østrogen, gestagen/progesteron. Men siden det er mindre mengder hormoner er det også litt færre bivirkninger.

Prevensjonsplasteret fungerer på samme måte som p-piller, bortsett fra at hormonene her suges opp i kroppen gjennom huden.
Plagsomme bivirkninger
De p-pillene som er på markedet i dag inneholder svært lite hormoner i forhold til for 50 år siden.
Og mengden hormoner påvirker også hvor fremtredende bivirkninger er.
Som du sikkert vet er det alltid en risiko for blodpropp, men noen kvinner kan også oppleve bivirkninger som vektøkning, nedsatt sexlyst, hovne bryster og kviser.
LES OGSÅ: Åtte vanlige myter om p-pillen
Selv om det i noen tilfeller kan hjelpe å bytte til et annet merke eller en annen type prevensjon, kan du også risikere å oppleve de samme problemene med flere av de andre hormonelle prevensjonsmidlene.
– De bør helst unngå gestagen-preparater som hormonspiral, minipiller, p-sprøyter og p-stav. Men Diane eller kombinasjonspiller kan brukes ved hudplager som acne, forteller gynekologen.
Minipiller, p-stav og p-sprøyte inneholder alle gestagen, men ikke østrogen, og disse preparatene er også kjent for å kunne gi noe blødningsforstyrrelse. Derimot gir ikke minipillene noen økt risiko for blodpropp, og er derfor et godt alternativ for kvinner over 35 år, eller kvinner som røyker.