Robinson

Så lenge kunne du overlevd på en øde øy

Dette burde du spist hvis du var med på «Robinson».

ØDE ØY: Hva bør du spise for å overleve på en øde øy? Svaret finner du i artikkelen under.  Foto: Stock Connection/REX/All Over Press
ØDE ØY: Hva bør du spise for å overleve på en øde øy? Svaret finner du i artikkelen under. Foto: Stock Connection/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Og så var realityserien «Robinsonekspedisjonen» i gang på tv igjen. Denne sesongen, altså sesong nummer 14, er spilt inn på en øde øy på Filippinene, hvor 18 deltakere kjemper om seieren.

Kort fortalt går konseptet ut på at en gruppe mennesker skal bo på en øde sydhavsøy i 30 dager med minimalt av utstyr og mat, hvor de skal konkurrere mot hverandre.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om vann

Rent vann er et must, og salt

PÅ TV NÅ: Robinsonekspedisjonen 2015 sendes på søndager på TV 2. Foto: TV 2
PÅ TV NÅ: Robinsonekspedisjonen 2015 sendes på søndager på TV 2. Foto: TV 2 Vis mer

Men hva slags mat burde man egentlig spise for å overleve på en tropisk øde øy?

– Et menneske kan faktisk leve ganske lenge uten mat, så fremt man får tilført væske. Hvor lenge avhenger blant annet på hvor stort energireserve kroppen har i utgangspunktet, altså om man har noen ekstra kilo å gå på og hvor mye man er i fysisk aktivitet.

- Så lenge man har rent vann vil et voksent menneske fint overleve i 2-3 uker og det er eksempler på at folk har sultestreiket i nesten 60 dager, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, til KK.no:

– I tillegg til væske er det viktig å få i seg salt. Cirka ett gram per dag er livsnødvendig.

LES OGSÅ: Ja, du kan drikke «gammelt» vann

Salt er livsnødvendig

Ifølge Sundfør er det et paradoks at når man kommer på en øde øy er det noe helt annet som er «sunt» enn her hjemme.

– Hvis du tok med deg en pølse, ville du fått i deg proteiner, salt og fett, forteller Sundfør.

Hun sier at man trenger å få i seg proteiner for å vedlikeholde musklene i hjerter, lunge og andre vitale organer, samt matvarer som inneholder forholdsvis mye energi.

– I prinsippet kan et menneske leve opp mot 60 dager uten mat og bare drikke vann. Dersom man skal ha sjanse til å overleve så lenge må man i hovedsak sitte stille for å spare mest mulig på energien, men man må få i seg væske, påpeker Sundfør.

Det er fordi temperatur og luftfuktighet påvirker hvor mye væske man trenger, i tillegg til fysisk aktivitet. Du taper mer salt fordi du svetter.

FANG FISK! Klarer du å fange fisk hver dag, er det gull for kroppen din, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Fotolia
FANG FISK! Klarer du å fange fisk hver dag, er det gull for kroppen din, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så mye fisk bør du egentlig spise

Spis fisk!

Hvis du klarer å fange fisk daglig på Robinson-øya, har du gjort det store for helsa di.

– Fisk vil du kunne leve ganske lenge på, da det inneholder litt naturlig salt, fett og proteiner.

- Du ville ikke fått en alvorlig c-vitaminmangel før det hadde gått noen måneder, sier Sundfør.

Kort oppsummert bør du altså få i deg nok salt, væske og fisk daglig, så klarer du deg fint på Robinsonøya. Hvert fall noen måneder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer