Supermat

Krydder kan fjerne den irriterende kløen

Få bukt med sommerens verste blodsnylter med det du har på kjøkkenbenken.

IKKE KLØ PÅ STIKKET: Hvis klør på stikket er det større risiko for betennelse i tillegg til at smerten og kløen bare vil bli verre. Foto: Thinkstock.com
IKKE KLØ PÅ STIKKET: Hvis klør på stikket er det større risiko for betennelse i tillegg til at smerten og kløen bare vil bli verre. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sommeren har endelig kommet.

Men med sommeren kommer også de summende udyrene tilbake, og bare lyden av dem kan være nok til å holde deg våken hele natten.

Så små. Så irriterende.

Selv om enkelte arter av myggen - spesielt i utlandet - kan bære sykdommer, er det ofte kløen som er det mest plagsomme her til lands.

Men i tillegg til de mange forskjellige remediene du får kjøpt på apoteket, finnes det også flere naturlige midler du kan benytte deg av for å bli kvitt kløen, skriver Huffington Post (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Dressingtabben du bør unngå

Giften gir deg en allergisk reaksjon

Selv om det finnes mange metoder du kan benytte deg av for å forebygge myggstikk, er ingen ting 100 prosent sikkert, og de fleste av oss har opplevd at myggen alltid finner det lille området med eksponert hud.

Derfor er det alltid greit å noen midler lett tilgjengelig som kan lette kløen.

- Kløen gjør ikke nødvendigvis vondt. Myggen injiserer et stoff inn i huden din som forårsaker betennelse, rødhet, helvelse, ømhet og varme. Da blir det en kløe, forteller Dr. Neal B. Schultz, en dermatolog som holder til i New York, til avisen.

- Kroppens naturlige reaksjon på bittet er å frigjøre histamin - et stoff som signaliserer en allergisk reaksjon og forårsaker kløe, forteller han.

Dette er også grunnen til at medisiner kalt antihistaminer gjør susen.

LES OGSÅ: Brød kan være en skjult saltbombe

Disse midlene får bukt med kløen

Selv om det er uendelig fristende å klø på stikket, er det flere ting som kan bidra til å få bukt med kløen, og de trenger slettes ikke komme fra apoteket.

Hvis du fortsetter å klø, er det nemlig større risiko for betennelse i tillegg til at det vil gjøre både smerte og kløe vil øke. Derfor er det god grunn til å holde fingrene unna myggstikket.

Ettersom antihistaminer har en tendens til å skape tretthet, kan flere naturlige midler være like gode alternativer.

Basilikum

Denne aromatiske planten - som også har egenskapen til å senke blodsukkeret og beskytte leveren - vil raskt redusere kløe.

- Basilikum inneholder naturlig kamfer og thymol (som gir den sterke krydderduften - jour. anm.) som bidrar til å redusere kløe, forteller Schultz.

Du kan enkelt bare mose noen biter og påføre på huden, eller kjøpe en olje basert på planten.

LES OGSÅ: Halvparten droppen håndvasken her

BRUK HONNING: Honning er veldig effektivt mot myggstikk, og de fleste har dette stående i skapet. Foto: Thinkstock.com
BRUK HONNING: Honning er veldig effektivt mot myggstikk, og de fleste har dette stående i skapet. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Honning

Som du sikkert har fått med deg, er det god grunn til å bruke honning i tekoppen og på brødskiva. Den har nemlig både antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper, og kan hjelpe mot stikk.

Dette er også grunnen til at det ofte blir brukt i naturlige kremer og salver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Oljer
- Tea Tree olje er en av min absolutt favorittoljer innen dermatolgi. Det fungerer som en anti-inflammitorisk, og kan bekjempe kløe, hevelse og smerte, sier Schultz.

Han forteller at oljen også ser ut til å ha egenskaper som antibakteriell og kan forebygge betennelser der du er blitt stukket. Lavendel olje vil også ha noen av de samme egenskapene som Tea Tree oljen, og er derfor et godt alternativ.

Teposer

Du har kanskje hørt at teposer kan hjelpe deg med å gjerne poser under øynene? Vel, de kan også redusere hevelsen på bitt.

Garvestoffene i te vil også trekke til seg veske, og kan derfor trekke ut veske fra stikket.

LES OGSÅ: Svett deg til vakker hud

BLAND MED VANN: En miks av bakepulver og vann vil bli et ypperlig middel mot svie og kløe etter myggstikk. Foto: Thinkstock
BLAND MED VANN: En miks av bakepulver og vann vil bli et ypperlig middel mot svie og kløe etter myggstikk. Foto: Thinkstock Vis mer

Bakepulver

- Bakepulver er et mildt og basisk stoff som kan hjelpe til med å nøytralisere pH-balansen i huden din, har Dr. Linda K. Franks tidligere uttalt til Prevention.

Denne effekten kan hjelpe til med å hindre reaksjonen fra stikket og eventuelle betennelser på hudens overflate. Blant inn litt vann med en spiseskje bakepulver slik at det blir en tykkere røre og smør den direkte på huden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Is

I tillegg til at is vil senke hevelsen på stikket, kan det i tillegg hindre kløe ved at huden får et lite sjokk. Isen bidrar nemlig til at nervene blir numne, og dermed blir du ikke like plaget av smerte og kløe.

- Hvis du ikke har is tilgjengelig kan faktisk varm vann ha den samme effekten, men når du fjernen varmen vil frigjøring av histamin starte igjen, og kløen kan bli enda verre, forteller Schultz.

LES OGSÅ: Dressingtabben du bør unngå

Slik kan du forebygge stikk og bitt

Men før du kaster deg over alle disse hjelpemidlene, kan det imidlertid være lurt å ta noen forholdsregler. Lommelegen.no (ekstern lenke) har tidligere kommet med disse gode rådene:

 • Det første du bør skaffe deg hvis du skal på telttur eller bare en tur på hytta er et myggmiddel. Pass på å følge bruksanvisningen nøye.

 • Du bør også styre unna klær med sterke farger, til tross for at dette er noen av de hotteste trendene i sommer. I tillegg bør du sørge for at du har lange bukser og langermet gensere med deg, selv om du bare forventer fint vær.

 • Lukt er også med på å tiltrekke seg krabatene. Prøv derfor å unngå parfyme. Når du spiser noe sukkerholdig som is, frukt, bær eller brus bør du se nøye på hva du spiser og vaske hender og munn etterpå. Hvis du kan få alvorlige reaksjoner bør du ha eventuelle medisiner lett tilgjengelig.

  LES OGSÅ: Unngå disse snylterne i sommer

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer