Mistet Gnisten

Ikke tro at forelskelsen varer evig

Det kan være veldig ødeleggende for forholdet.

FRYD OG FORELSKELSE: Det perfekte forholdet virker ikke like perfekt når stormforelskelsen roer seg. Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia lt
FRYD OG FORELSKELSE: Det perfekte forholdet virker ikke like perfekt når stormforelskelsen roer seg. Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia lt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du har kanskje tatt deg selv i å drømme deg tilbake til tiden du og partneren din møttes. Da han var engasjert og vartet deg opp? Da du var den diggeste dama.

For selv om dere er gode venner, og det er mye som er bra med forholdet, er det også en del ting du ønsker å forandre. Romantikken og oppmerksomheten er blitt borte med tiden, og nå er du usikker på om han virkelig er mannen i ditt liv.

Eva Tryti har 18 års erfaring som parterapeut, og kan fastslå at dette er den typiske kvinnefellen:

Å ha store, romantiske forventninger til forholdet og tro at forelskelsen skal vare evig. Når den forsvinner, blir man usikker på om han er den rette.

Skal vi tro eksperten, bør vi være glad for at forelskelse er en kortvarig affære. Hvis ikke ville det gått ut over både jobb og venneforhold – vi tåler rett og slett ikke å være konstant forelsket. Mellom et halvt og et helt år tar det normalt før de rosa brillene forsvinner. Og det er da du oppdager at partneren har noen usjarmerende feil, at dere faktisk klarer å krangle, og kanskje at dere har ulike sexbehov.

LES OGSÅ: Har du hatt sex med mange?

Så hva gjør vi?

– Snakk med hverandre, sett av tid til kos og langsom sex, gi komplimenter og flørt med hverandre. Hvis den med minst lyst er lite samarbeidsvillig, bør man vurdere om forholdet er levedyktig. Men ikke mas, hvis han prøver. Å høre stadig vekk at det er noe feil med deg, er slitsomt og demotiverende, sier Eva Tryti.

IKKE DEPP: Ikke depp over at forelskelsen er gått over. Forholdet kan være like bra for det. Foto: pressmaster - Fotolia
IKKE DEPP: Ikke depp over at forelskelsen er gått over. Forholdet kan være like bra for det. Foto: pressmaster - Fotolia Vis mer


Husk også at det er grenser for hvor mye du kan endre en annen.

Et typisk scenario er at den som kritiserer aldri gir seg og går i vranglås. Den andre jatter kanskje med en stund, men følger ikke opp. Etter hvert vil han/hun prøve å rømme. Så utvikler det seg til full krig. Hva gjør dere da?

– Om dere ikke søker profesjonell hjelp, må dere i det minste prate om hvordan dere har begynt å kommunisere. Her må man oppriktig ha et ønske om å bli enige, legge seg flat og begynne å lytte. Hvis ikke, er det håpløst.

Men er dere to som jobber for forholdet, har dere langt flere muligheter for å lykkes. Er ikke begge villige til det, bør du vurdere om forholdet har en framtid, sier Eva Tryti.

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Forelskelsen kommer ikke tilbake

Eva har mange i terapi som lengter etter forelskelsens rus, der alt kommer gratis: samtalene, engasjement, den gode sexen, følelsen av mening, å være «skapt for hverandre».

Det er veldig menneskelig å savne følelsen av å være forelsket. Ikke mist motet nå, men dessverre kommer den ikke tilbake, skal vi tro henne. Vi kan føle oss lykkelige over å ha valgt rett partner, være tiltrukket av hverandre og ha evnen til å flørte. Men par som er stormende forelsket etter 20 år tror hun ikke finnes.

Bruk heller savnet av det magiske til å fortrylle litt i hverdagen. Kretsing om romantiske forventninger gjør oss blinde for en rekke gode ting med forholdet. Som et godt vennskap, fin arbeidsfordeling og hyggelige hverdager.

Men hva hjelper det, hvis ikke kjæresten «ser» deg. At en trøtt fotballkamp er mer interessant enn når du kommer naken ut fra dusjen. Vi vil jo ikke bli oversett. Dette er ifølge terapeuten den typiske «mannefellen». De er ikke engasjert nok.

PRAT OM PROBLEMENE: – Om dere ikke søker profesjonell hjelp, må dere i det minste prate om hvordan dere har begynt å kommunisere. Her må man oppriktig ha et ønske om å bli enige, legge seg flat og begynne å lytte. Hvis ikke, er det håpløst, sier Tryti.
PRAT OM PROBLEMENE: – Om dere ikke søker profesjonell hjelp, må dere i det minste prate om hvordan dere har begynt å kommunisere. Her må man oppriktig ha et ønske om å bli enige, legge seg flat og begynne å lytte. Hvis ikke, er det håpløst, sier Tryti. Vis mer

Og manglende engasjement hos mannen er en vesentlig grunn til at mange kvinner går, skal vi tro Eva Tryti.

Heldigvis påpeker Tryti at dersom man har forholdsvis lik bakgrunn, god seksuell kjemi og kommuniserer godt, er sjansene gode for å lykkes.

Det finnes ingen fasit på når det er riktig å kaste inn håndkleet. Ekspertene er enige om at dersom partneren din lytter, er villig til å jobbe med forholdet og seg selv – er det håp. Dere bør også ha omtrent samme verdier og ønsker om fremtiden. Vil du ha barn, og ikke han, ja da bør du se deg rundt etter noe nytt. Har dere derimot barn, er det et lim. Søk profesjonell hjelp, og redd forholdet!

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Faresignalene

1. Hvis det er noe alvorlig galt, som trusler, nedpsyking, rusmisbruk, vold – trekk deg, eller gi én sjanse til å søke proff hjelp straks. Sykelig sjalusi hører også med her.

2. Har dere ennå ikke fått barn, vurder å gå hvis han, til tross for at du har prøvd å ta det opp saklig og vennlig:

 • Ikke viser interesse for deg, livet ditt og tankene dine.
 • Ikke gjør en rimelig del av arbeidet hjemme.
 • Viser seg upålitelig når det gjelder andre damer, økonomi, hans forhold til sannhet.
 • At dere over tid har veldig ulike seksuelle behov.

At dere har svært ulik kulturell bakgrunn, ulike verdier, og ulike livsdrømmer.

Kort sagt: Det er mye som skal klaffe. Men pass deg for å bli perfeksjonist.

Har dere barn?

 • Prøv å redde forholdet for å redde det! Gå til profesjonelle.
 • Ta et oppgjør med tidsklemma.
 • Sov mer og ha oftere sex.
 • Få hjelp til å finne tilbake til: vennskap og god kommunikasjon, sexlivet, kjærestetid og alenetid.
 • Har en av dere gått over streken, gå i gang med en forsoningsrunde.

  Dette ødelegger mange forhold:

 • Krangel om husarbeid og barnepass.
 • Sextrøbbel, utroskap og forelskelser i andre.
 • Dere prater og gjør for lite sammen.
 • For ulik kulturell bakgrunn: verdisett, religion, politiske meninger, oppvekst.


Denne saken har tidligere vært publisert i KK og på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!
 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer