En studie utført av Visendi på oppdrag for Kondomeriet i 2008 viste at kun én av tre single nordmenn bruker kondom regelmessig, og at vi faktisk er europamestere i å ha ubeskyttet sex.
En annen undersøkelse, utført for RFSU i 2009, viste også at 80 prosent av kvinner og menn i Norden har hatt ubeskyttet sex, og 70 prosent innrømmet å ha latt være å bruke kondom inntil flere ganger.
Så hva er egentlig greia med dette kondomet, og hvorfor vil så mange helst unngå å bruke det?
Er det fordi det reduserer følsomheten til gutten, eller fordi det er «flaut» å sette den på? Synes du kanskje det er litt kleint å spørre partneren om han/hun har et liggende, kanskje du har glemt å kjøpe selv, eller føler du at det er et turn-off i aktens hete?
Ja, de fleste av oss har nok mange unnskyldninger for de gangene vi ikke har brukt kondom, men når man tenker etter tilsier jo spredningen av kjønnssykdommer at vi alle bør ta mer ansvar når vi har sex med hverandre (og særlig med nye partnere!).
LES OGSÅ: Slik får du på ham kondom

Kløner med kondomet
Det er imidlertid ikke bare spørsmålet om å bruke/ikke bruke kondom som kan bli et problem.
Det å bruke og oppbevare kondomet «riktig» er også noe ganske mange kludrer litt med.
Ifølge en tidligere studie gjennomført av forskere ved University of Kentucky i USA, viste det seg at særlig gutter har en tendens til å kløne med kondomet.
I studien intervjuet forskerne 278 menn mellom 18 og 35 år, og hver tredje av dem kunne fortelle at de nylig hadde opplevd at kondomet sprakk.
Om det er nerver eller rett og slett dårlig kunnskap som ligger bak, er usikkert, men uansett kan det være greit å kjenne til «the basics».
LES OGSÅ: Denne gjør deg stresset og deprimert
Unngå bukselommer og sjekk datostempling
Hvis du har hatt ubeskyttet sex, hva var grunnen?
Ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) har tidligere utarbeidet en såkalt «kondomskole» med gode råd til oppbevaring og bruk av kondomer.
Og et av de viktigste poengene (som antagelig mange av oss ikke tenker på), er å ikke bruke gamle kondomer (følg datostemplingen), og absolutt ikke oppbevare det i bukselomme eller lommebok.
Årsaken til dette er at kondomer er svært skjøre og må behandles med forsiktighet. Hvis du setter deg på dem, eller de blir «klemt i hjel» mellom alle bankkortene, duger de som oftest ikke så godt når det gjelder (fort gjort at det blir rifter).
I stedet for å ha kondomene liggende løst i veske, lommer eller lommebok (dersom du må ha de her, prøv et etui), bør du oppbevare de et tørt, kaldt og mørkt sted (nattbordskuffen er et perfekt og lett tilgjengelig alternativ – så unngår du de kleine «lete etter kondom»-situasjonene).
Et annet godt råd du sikkert har kjennskap til (og som vi nevnte lenger oppe i saken) er å alltid sjekke holdbarheten på kondomet før du bruker det.
I likhet med en del matvarer har nemlig kondomer utløpsdato, og hvis det er utgått så må du kaste det (men ikke i do!). Her nytter det ikke med noen bestemorsstrategi - utgått er utgått, basta.
Hvis du har greid deg så langt, er du godt på vei. Det er imidlertid noen små barrierer igjen.
LES OGSÅ: Sex første kveld?

Her er Lommelegen.nos tips:
LES OGSÅ: Fyll sexskuffen med dette

Flere fordeler enn ulemper
Ifølge Lommelegen.no er det flere fordeler ved å bruke kondom, i tillegg til at det beskytter mot kjønnssykdommer.
Sikkerhet: Hvis du bruker kondom på riktig måte, er du godt beskyttet mot uønsket graviditet. Av 100 kvinner som bruker kondom gjennom et helt år, vil mellom 3 og 10 kvinner bli gravide. Hvor sikkert kondomet er, avhenger i stor grad av deg selv. Hvis du kan bruke kondomet på en ordentlig måte, reduserer du mulighetene dine for å bli gravid betraktelig (Se kondomskolen).
Lett å få tak i: Du kan få kjøpt kondomer i matbutikker, bensinstasjoner, parfymerier, automater, apoteker og på kondomerier. Du kan også bestille kondomer på Internett. Du trenger ikke å kontakte lege for å bruke det.
Beskyttelse mot kjønnsykdommer: Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som også har god beskyttelse mot kjønnsykdommer som klamydia, hiv/aids, kjønnsvorter og herpes. Selv om kondomet beskytter veldig godt mot kjønnsykdommer, er det ikke 100 % sikkert.
Få bivirkninger: Hvis du er allergisk mot lateks kan du få kløe, samt rød og sår hud. På apoteket kan du få tak i kondomer som er laget av uretanplast. Disse kan du bruke, selv om du er allergisk mot lateks. De er tynnere og sterkere enn vanlige kondomer, men koster også mer, ca. 20 kroner per kondom. Utenom lateks-allergi, er det ikke funnet noen andre direkte bivirkninger av å bruke kondom.
LES OGSÅ: Gla'nytt til kondom-kløner