Langt

Ikke gå i forholdsfella

Ønsker du et langt og lykkelig forhold? Da bør du se opp for disse.

Slik får du et langt og lykkelig forhold. Foto: Image SourceAll Over Press
Slik får du et langt og lykkelig forhold. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Krangler dere stadig oftere? Irriterer han deg mer enn vanlig? Begynner det å bli uker mellom hver gang dere har sex?

Eller er du stort sett fornøyd med forholdet og ønsker at det skal vare?

Denne artikkelen kan uansett hjelpe deg.

 • Hvor bra er forholdet ditt?

 • Unngå utroskap

  Ifølge sex- og samlivsekspert på KK.no, Peder Kjøs, er det å ta partneren som en selvfølge en av de vanligste feilene.

  - De slutter å vise at de bryr seg og at de setter pris på kjæresten, sier han.

  - I verste fall kan det ende opp med at man oppsøker andre steder for å få behovet dekket, for eksempel hos en annen person.

  For å løse dette på en god måte, må dere prøve å endre det som kan endres, men også akseptere at det er noen ting dere er nødt til å leve med, råder Kjøs.

  - Det er for eksempel ikke realistisk å tro at forholdet skal være like lidenskapelig som da dere først traff hverandre.

  - Andre forventer gjerne at en kjæreste ikke skal ha så stor innvirkning - at de kan leve som de gjorde da de var single og bruke like mye tid på egne venner, personlige interesser og fritidssysler som før – noe som heller ikke er særlig sannsynlig.

 • Krysslisten for et dårlig forhold


 • KK.no-ekspertens beste råd

  Peder Kjøs har følgende tips til par som ønsker å bevare gnisten i forholdet:

  - Ha et nært, tett forhold med åpen kommunikasjon, og bruk mye tid sammen på hyggelige ting. «Samhørighet» er et viktig nøkkelord her.

  - Dere må ikke sitte på hver deres planet. Det tror jeg det er veldig mange som gjør. De holder på hver for seg og leder praktisk talt separate liv. Folk må selvfølgelig ha sine egne ting, men ikke på bekostning av samhørighetsfølelsen.

 • 5 topp tips for forholdet

 • Under følger flere vanlige forholdsfeil – og forslag til hvordan dere kan løse dem.


  1. Dere går for fort fram

  Dere har vært sammen i bare noen måneder, men føler likevel at det er på tide å flytte inn sammen. Ikea neste. Ptroooo!!!

  Når du er betatt og lidenskapelig nyforelsket, er det vanskelig å tenke rasjonelt. Men er det virkelig så lurt å flytte inn med en fyr du nettopp er blitt kjent med?

  TIPS:
  Sett bremsene på, og bruk tid på å bli ordentlig kjent med hverandre, råder nettstedet Cleo. Snakk sammen om hvilke planer dere har for framtiden, om familie og karriere. Kanskje han ønsker noe helt annet enn deg?

  Istedenfor å ringe flyttebilen, ta en telefon til reisebyrået. Å dra sammen på ferie kan være en grei måte å teste forholdet på.

 • Tid for to


 • 2. Du prøver å forandre ham

  I et forhold er du som regel nødt til å inngå kompromisser og tilpasse deg noe. Det betyr ikke at du kan kreve en totalrenovering av personligheten hans, ifølge nettsiden Woman´sDay.

  Hvis du i utgangspunktet føler at partneren din trenger mye endring for å være «god nok», da er han kanskje ikke den rette for deg?

  TIPS:
  Tenk deg godt om. Er du virkelig forelsket i ham? Eller er han bare «kjekk å ha»? Lurer du mer på hva han kan gjøre for deg, enn hva du kan gjøre for ham? Det er viktig å være åpen og respektere din partners særegenheter.

  Er du virkelig glad i ham, tenk over dette: Hvis du hele tiden klager og krever at han skal forandre ditt og datt, vil han til slutt føle seg utilstrekkelig. Du må selvfølgelig kunne snakke om ting du er misfornøyd med i forholdet, men hvordan du sier det er minst like viktig.

 • Ta testen: Er han noe å samle på?


 • 3. Dere kommuniserer dårlig

  Nei, han er ingen tankeleser. En ekte, sann og åpen form for kommunikasjon er essensielt i ethvert forhold. Vær direkte.

  Minst like viktig er det å vise hverandre gjensidig respekt – både i talemåte og oppførsel, selv når dere krangler. Vis at du ikke tar ham for gitt. Si takk, og når du ønsker at han skal gjøre noe – spør, ikke forlang.

  TIPS:
  Å få orden i kommunikasjonen kan gjøre underverker for forholdet, ifølge WebMD. I hverdagen er det lett å bli tatt av vaner og rutiner og glemme den gode samtalen.

  Husk å snakke om andre ting enn jobb, hjem og økonomi. Et par som virkelig kommuniserer snakker om sine mål, tanker og drømmer for framtiden.

 • Ikke snakk deg singel


 • 4. Du sammenligner for mye

  Ethvert forhold er unikt. Å hele tiden sammenligne det med gamle forhold er dermed meningsløst.

  Limet i alle forhold er vennskap, interesser, hengivenhet og glede. Vend fokuset framover og tenk på det positive du og din nåværende partner har sammen istedenfor å drømme tilbake om «gode, gamle dager».

  TIPS:
  Ikke tenk at eksen var mye flinkere til ditt og datt. Det var en grunn til at det ble slutt, var det ikke?

  Bruk energien riktig, og konsentrer deg om forholdet du er i nå. Hvis gresset er grønnere på den andre sida, vann din egen plen!

 • Dratt mellom to menn


 • 5. Dere er sammen 24-7

  Å tilbringe hvert minutt hver eneste dag sammen med din kjære er som å spise for mye sjokolade. Til tross for at du elsker det kan du faktisk bli kvalm.

  Det er selvfølgelig smigrende å vite at en annen ønsker å være med deg hele tida. Men det å dedikere hele oppmerksomheten din på kun én ting er ikke sunt i lengden.

  TIPS:
  Dette kan gjerne være vanskelig i begynnelsen, men det er faktisk viktig å få litt avstand av og til.

  Besøk ei venninne som bor utenbys eller tilbring ei helg hos foreldrene dine, råder AskMen.com. Det vil gi dere litt frihet samtidig som dere faktisk får en sjanse til å savne hverandre.

 • Slik bevarer du kjærligheten


 • 6. Dere er avhengige av krangling

  Enkelte bruker krangling som et middel for å få bekreftelse og bevare spenningen i forholdet.

  Når de ser at partneren blir opprørt, får de bekreftet at han/hun bryr seg. I tillegg får de et «kick» ut av det (det er for eksempel få typer sex som kan slå «bli-venner-igjen-sex»).

  TIPS:
  Begynner dette å bli en vane, bør dere passe dere. Så lenge noen blir såret, vil det være skadelig i lengden. Det er ikke kjærlighet – det er følelsesmessig misbruk.

  Bli enige om noen felles krangleregler. Det er sunt å være uenige og ha diskusjoner, men kjefting og kritikk kan kjøre over forholdet deres.

 • Krangler dere mye?


 • 7. Dere stoler ikke på hverandre

  Gjensidig tillitt er noe av det viktigste i et parforhold. Dette kan imidlertid være vanskelig hvis du mistenker at partneren din er uærlig, flørtende eller utro.

  Uansett hva det er som er grunnen til at dere ikke stoler på hverandre vil det være lurt å snakke om problemet.

  TIPS:
  Prøv å svare på disse spørsmålene: Er det måter han oppfører seg på som får deg til å tvile? I hvilke situasjoner blir du usikker? Finnes det problemer i fortida som hindrer deg i å stole på ham? Det er viktig å ha en trofast partner, men du er også nødt til å være i stand til å stole på ham.

  Ta hensyn til hverandre så godt dere kan. Hold løfter, gi beskjed når du blir forsinket, vær ærlig og rettferdig, ikke pirk i gamle sår og respekter partneren din.

 • Flørter du istykker forholdet?


 • 8. Dere setter ikke av tid til hverandre

  Hva er det par som har vært sammen lenge savner mest? Hvis du spør, er det trolig mange som vil svare «Å tilbringe kvalitetstid sammen og virkelig snakke med hverandre».

  I hverdagen er det lett å bli fanget av rutiner og oppgaver som må gjøres. Ikke glem at kvalitetstid er noe som må prioriteres det også.

  TIPS:
  Tenk tilbake på hvordan du så på partneren din i starten av forhold. Hvordan så han ut, hvordan luktet han, hvilke følelser vekket han i deg? Det kan minne deg på hva det var som fikk deg til å falle for ham.

  Det er også alltid bra å gjøre noe felles som dere kan snakke om sammen senere. Prøv å finne på noe nytt sammen, som å ta et malerkurs eller swingtimer. Fortsetter dere å hele tiden lete etter «det nye», kan dere holde kjærligheten i live i lang tid framover.

 • Fy-toppen i forholdet


 • 9. Dere har en ujevn fordeling av arbeidsoppgaver

  Dette kan være roten til mange konflikter. Føler du at du drar hele lasset alene, er det lett å bli sint og irritert over partneren.

  Fordelingen av arbeidsoppgaver behøver ikke nødvendigvis å være 50-50, men dere bør i det minste føle at dere er en del av et «team».

  TIPS:
  Diskuter hva dere forventer av hverandre. Velg et tidspunkt når stemningen er rolig og avslappet, ikke ta det opp hvis du er frustrert eller sint.

  Se etter løsninger som kan fungere for dere begge, og prøv å få dem ut i praksis.

 • Ryddig i racerfart


 • 10. Du ser bare ting fra ditt synspunkt

  Et forhold krever innsats fra begge parter. Dere er begge nødt til å både gi og ta, inngå kompromisser og svelge noen kameler underveis.

  I dårlige tider, kan det være lett å utelukkende fokusere på hva han gjør feil. Husk å også se på deg selv med et kritisk blikk.

  TIPS:
  Vær en god lytter. Prøv å se saken fra flere sider. I et forhold må du være i stand til å tilpasse deg partneren, og du bør være forberedt på å fire på noen av kravene dine.

  Så lenge dere behandler hverandre med respekt og tar hensyn til hverandre, er det fullt mulig å ha et godt forhold og være uenig på én og samme tid.

 • Ta testen: Hvordan er forholdet ditt?
 • Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer