Sjekking

Her kan du finne kjærligheten i vinter

Gjett hvilke hytter som er mest populære for fjellflørting!

GØY PÅ FJELLET: Heldigvis må du ikke dra på byen for å flørte, det hotteste akkurat nå er å ta flørten til fjells. Foto: Mito Images/REX/All Over Press
GØY PÅ FJELLET: Heldigvis må du ikke dra på byen for å flørte, det hotteste akkurat nå er å ta flørten til fjells. Foto: Mito Images/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er noen fordeler ved å være singel – du kan blant annet flørte så mye du vil.

Men det er fort gjort å bli lei av de samme gamle sjekkerutinene ved bardisken på en lørdagskveld.

Heldigvis må du ikke dra på byen for å flørte, det hotteste akkurat nå er å ta flørten til fjells. Ja, nettopp. 

På TV2 har vi nå på nyåret kunnet følge med på programmet «Fjellflørt», der tre turglade deltagere skal prøve å finne seg en kjæreste til fjells. Og denne serien viser at det er fullt mulig å bruke fjellet som sjekkearena.

Den Norske Turistforening (DNT) har i tillegg funnet en smart måte for hvordan du kan fortelle andre turgåere om at du er singel og klar for en flørt, nemlig ved å ta på deg en grønn lue.

Så sleng på deg ditt fineste turantrekk og dra til fjells. Ikke bare er det en god treningsøkt, kanskje møter du også en kjekkas eller to.

God idé for friluftsmennesker

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, har god tro på dette konseptet. 

– Jo, dette synes jeg er en kjempegod idé. Luemerkingen begynte egentlig som en aprilsnarr i fjor, men så viste det seg at ideen fungerer godt på ordentlig, så nå har vi fått et nytt, enkelt og ganske morsomt flørtesignal, sier han til KK.no. 

Å møtes i forbindelse med en felles interesse er et bra utgangspunkt for et parforhold, så at fjellfolk møtes på fjellet er jo lurt.

Men Kjøs håper ikke at single folk som ikke er så interessert i friluftsliv lar seg lokke ut på denne måten, hvis målet er å få seg kjæreste. 

– Det er ikke særlig smart å late som om man er interessert i noe for å få en kjæreste på kroken, for det vil jo fort vise seg at dere ikke har så mye felles som du først lot som. Men hvis du prøver ut friluftsliv og finner ut at du liker det, og attpåtil får deg kjæreste, er det helt supert, så klart.

LES OGSÅ: Får du følelser med en gang?

De beste sjekkestedene

Den Norske Turistforening har god greie på hvor du bør ferdes hvis du ønsker å finne kjærligheten til fjells. 

Kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i DNT kan avsløre at Jotunheimen er det fjellområdet flest ferdes i, og her finner du Gjendebu som er DNTs eldste hytte.

Gjendebu ble også kåret til landets beste sjekkehytte under Folkets favoritthytte-kåringen i fjor sommer. 

LES OGSÅ: Sikre tegn på at han er keen på deg

SJEKKEHYTTE: Gjendebu ble kåret til landets beste sjekkehytte under Folkets favoritthytte-kåringen i fjor sommer.  Foto: Kari Merete Horne / DNT Oslo og Omegn
SJEKKEHYTTE: Gjendebu ble kåret til landets beste sjekkehytte under Folkets favoritthytte-kåringen i fjor sommer. Foto: Kari Merete Horne / DNT Oslo og Omegn Vis mer

– Ellers er Rondane populært, og området byr på mange vakre hytter. Og hyttene er ofte vel så viktig for å treffe noen, for der blir man plassert ved de andre gjestene til alle måltider, for eksempel. På en turisthytte føler man at man er med på en ekstra stor hyttetur – og på hytteturer er det helt naturlig å snakke med de man er sammen med, sier hun. 

Og starter man en samtale med noen som det viser seg du har kjemi med, da kan veien til en flørt være kort!

– Hardangervidda er også et mye brukt område. Her er det et «snilt» terreng som er overkommelig for de fleste, og derfor en fin start for de som ikke har gått mye i fjellet før.

LES OGSÅ: Slik får du draget på byen

Hytter over hele landet

Landet vårt er likevel ganske langstrakt, og det er selvsagt ikke bare disse tre stedene som egner seg til fjellflørting. 

– UT.no er et veldig godt verktøy. Der kan man enkelt gå inn og søke seg fram til hytter i sitt nærområde. Den Norske Turistforening har over 500 hytter fordelt fra nord til sør, forteller Stephansen. 

FJELLTUR: DNT arrangerer også flere singelturer for de som ønsker å være med på det. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening
FJELLTUR: DNT arrangerer også flere singelturer for de som ønsker å være med på det. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening Vis mer

– For å se hvilke av hyttene som har mest besøk, er det best å kontakte DNTs 57 lokalforeninger. De er fordelt over hele landet, og de sitter på god oversikt hvor mange besøk det er på hver av sine hytter, og i hvilke tidsrom det er mest pågang. De kan også gi deg informasjon om hvilke turer som blir fylt opp først. 

De største foreningene er DNT Oslo og Omegn, Trondhjem Turistforening, Bergen og Hordaland Turlag og Stavanger Turistforening, men det finnes også en rekke mindre foreninger spredt rundt om i landet. 

LES OGSÅ: Flørt med skikkelig suksess

Arrangerer singelturer

– Hvem som helst kan bo på våre hytter. Men er du medlem, bor du billigere – du tjener inn medlemskapet etter tre netter på en betjent hytte. Enkelte hytter må du bestille på forhånd, det kan du gjøre ved å ta direkte kontakt med foreningen som driver hytta, eller bestille via deres hjemmesider. 

SINGEL: Er du singel og på fjelltur kan du dra nytte av å ta på deg en grønn lue. Foto: DNT/Elin Hansson
SINGEL: Er du singel og på fjelltur kan du dra nytte av å ta på deg en grønn lue. Foto: DNT/Elin Hansson Vis mer

På UT.no finner du full oversikt over hyttene, om de er betjente, ubetjente eller selvbetjente – og om du kan bestille dem på forhånd. Men selv om du kan velge å reise til hyttene på egen hånd, arrangerer også DNT flere singelturer for de som ønsker å være med på det. 

– I tillegg til å planlegge turen godt i forkant, med rutevalg og pakking av sekk, er det også lurt å ta en titt på «Fjellsjekkereglene». De skal hjelpe single nordmenn, som kan være litt beskjedne når det kommer til sjekking, med å finne lykken i fjellet.

Her er DNTS Fjellsjekkeregler

1. Legg gjerne ut på sjekking på fjellet uten trening. Øvelse gjør mester!
2. Meld fra hvor du går, slik at man kan møtes igjen. 
3. Vis respekt for andres luefarge. Grønn lue betyr ledig, rød lue betyr opptatt og oransje betyr kanskje åpen for kontakt.
4.  Bli værfast – og få en ekstra dag til å finne din utvalgte. 
5. Ta alltid med rikelig tursnacks som kan deles. Veien til hjertet går ofte gjennom magen. 
6. Lytt til erfarne fjellsjekkere. 
7. Husk kart og kompass, slik at du kan spørre om hjelp til å bruke det. 
8. Gå ikke alene, spør om dere skal slå følge. 
9. Vend i tide, det er ingen skam å løpe etter for å spørre om telefonnummeret. 
10. Spar ikke på smilene og le av dårlige vitser om nødvendig.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer