Glemt å Ta P-pillen

Glemte du å ta p-pillen?

Da bør du gjøre dette.

GLEMTE DU Å TA P-PILLEN? De fleste kvinner har ved en anledning eller flere glemt å ta p-pillen. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press
GLEMTE DU Å TA P-PILLEN? De fleste kvinner har ved en anledning eller flere glemt å ta p-pillen. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK:NO: P-piller er et av de mest populære prevensjonsmidlene her til lands, og det er ikke uten grunn.

De gir god beskyttelse mot graviditet, kan ha en positiv effekt på menssmerter og kan redusere sterke mensblødninger.

LES OGSÅ: Visste du dette om p-piller?

Du må imidlertid huske å ta p-pillene hver dag for at de skal fungere etter hensikten. Dét er ikke alltid en selvfølge.

De fleste kvinner har glemt pillen ved en anledning eller flere, og da øker risikoen for uønsket graviditet raskt.

– Dersom du glemmer å ta pillen er det et slingringsmonn på omtrent 12 timer, sier Mette Haase Moen, overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, tidligere uttalt til KK.no (les mer i denne artikkelen).

Så hva gjør du når uhellet er ute?

Slik går du frem

Hvis du glemmer én pille tar du den så raskt som mulig etterpå. Går det ikke opp for deg at du har glemt den før neste dag, tar du to piller denne dagen.

Glemmer du pillen i to dager, tar du to piller den første dagen etterpå, og to piller den neste. Da er du i rute igjen.

Har du hoppet over flere enn to dager må du høre med legen din om hva du bør gjøre.

Uansett er det viktig at du bruker tilleggsprevensjon, for eksempel kondom, inntil du har startet på et nytt pillebrett. Du er ikke sikret mot graviditet når pillene ikke er tatt som foreskrevet.

LES OGSÅ: Åtte vanlige myter om p-piller

GLEMT = UBESKYTTET. Bruk alltid tilleggsprevensjon frem til oppstart på neste pillebrett dersom du har glemt å ta p-pillen. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press
GLEMT = UBESKYTTET. Bruk alltid tilleggsprevensjon frem til oppstart på neste pillebrett dersom du har glemt å ta p-pillen. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

Bør du velge annen prevensjon?

Hvis du til stadighet surrer med p-pillene bør du kanskje vurdere en annen prevensjonsløsning. Ifølge Mette Haase Moen er de beste prevensjonsmidlene de vi kvinner ikke styrer selv.

– Prevensjonsmidler som p-piller og kondomer er lette å glemme fordi man må holde styr på det selv. I tillegg er det fare for at kondomet sprekker, blir tatt på for sent eller faller av.

– Jeg mener de sikreste metodene er langtidsbehandlinger som kvinner ikke selv rår over. Dette kan for eksempel være spiral, p-stav eller p-sprøyte, forteller hun til KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer