Menstruasjon

Få svar på mensen-mytene

Er det greit å «hoppe over» og hva om du ikke får faste blødninger?

HOPPE OVER MENSEN: Dersom du bruker p-piller eller p-sprøyte kan du uten problem hoppe over mensen flere måneder av gangen.  Foto: Dron - Fotolia
HOPPE OVER MENSEN: Dersom du bruker p-piller eller p-sprøyte kan du uten problem hoppe over mensen flere måneder av gangen. Foto: Dron - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Menstruasjon er noe vi kvinner får omtrent 500 ganger i løpet av livet.

For de fleste passer det imidlertid ofte ganske dårlig å få mensen, og derfor velger mange å hoppe over «pausepillene» på p-pillebrettet gang etter gang, slik at blødningene uteblir.

Dette er både praktisk og lett – men kan det være skadelig på noen måte?

LES OGSÅ: Stadig flere opererer underlivet

Ikke farlig å hoppe over

Mette Haase Moen, som er professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, forteller til KK.no at det ikke er farlig å la menstruasjonen utebli over tid.

Blødningen du har mellom p-pillebrettene eller p-sprøytene er nemlig kun avbruddsblødninger, og disse er mindre enn vanlig menstruasjon siden hormonene gjør at livmorslimhinnen ikke bygger seg opp på samme måte som når du ikke bruker hormonell prevensjon.

- Det spiller ingen rolle om du har menstruasjon eller ikke dersom du går på hormonell prevensjon.  Det kjenner vi jo fra p-sprøyte og hormonspiral hvor menstruasjonen ofte forsvinner helt.

- Faktisk anses det å hoppe over blødningene som noe positivt, da det gir økt sikkerhet og reduserer sannsynligvis risikoen for livmorkreft, sier hun.

Ole-Erik Iversen, som er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, mener i likhet med Haase Moen at du fint kan droppe menstruasjonen.

- Det er ingen holdepunkter som tilsier at det å hoppe over menstruasjonen over lengre tid skal kunne være skadelig for kroppen på noen måte.  

- En vanlig misforståelse er at «blodet hoper seg opp i livmoren og bør ut», men dette stemmer ikke. Faktumet er at blodet blir værende i blodårene og gjør nytte for seg i stedet for å unødig gå tapt, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du trene bekkenbunnsmuskulaturen

IKKE FARLIG: Ekspertene forteller at det ikke er farlig å hoppe over mensen og gå rett på neste brett. Blødningen du har mellom p-pillebrettene eller p-sprøytene er nemlig kun avbruddsblødninger.  Foto: dalaprod - Fotolia
IKKE FARLIG: Ekspertene forteller at det ikke er farlig å hoppe over mensen og gå rett på neste brett. Blødningen du har mellom p-pillebrettene eller p-sprøytene er nemlig kun avbruddsblødninger. Foto: dalaprod - Fotolia Vis mer

Blødning en gang i blant?

Med andre ord kan du altså gå gjennom hele året uten en eneste menstruasjon om det er ønsket.

Likevel velger mange å ta en pause for en blødning hver tredje eller fjerde måned, men det er altså opp til hver enkelt. «hoppe over»

- Om du  bør pause eller ikke mellom brettene kommer helt an på hva som er bakgrunnen for at mensen er stoppet.

- Men så lenge det er hormonet gestagen inne i behandlingen trengs det ikke blødning, da det ikke er noe som skal «blø ut», sier Haase Moen.

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

Ingen blødning mellom brettene

Dersom du velger å ta en pause mellom brettene og blødningen likevel uteblir, mener ekspertene dette ikke nødvendigvis trenger å skyldes at du er gravid.

- P-piller inneholder gestagen og østrogen. Østrogen stimulerer livmorslimhinnen til vekst, mens gestagen hemmer veksten. Hos de fleste vil p-pillen gi en viss stimulasjon av slimhinnen så den kan avstøtes ved en blødning i pauseuken.

- Hos noen er gestagenvirkningen så kraftig at livmorslimhinnen hemmes på tross av tilført østrogen, og det blir ikke bortfallsblødning, sier Haase Moen.

Dette kan også Iversen bekrefte.

- Mellom 15 og 20 prosent opplever at menstruasjonen uteblir i pauseuken, så det er ganske vanlig. Årsaken er altså at slimhinnen er så lite østrogenstimulert at den tåler godt å være uten hormoner en uke, i motsetning til vanlig syklus, der slimhinnen er så kraftig stimulert og hormonavhengig at fallet når graviditet ikke inntreffer medfører at den «visner» og avstøtes, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer