Blikket flakker og du svetter i hendene. Du vet du må snakke med legen, men det er SÅ flaut! Har noen andre den samme diagnosen? Har legen hørt om disse symptomene før? Vil han/hun le inni seg?
Det er ikke alltid like lett å snakke med legen. Mange kvier seg for å spørre om ting som kjønnssykdommer, prevensjon, tarmproblemer eller psykiske lidelser.
På anonyme debattsider forteller flere at de sliter med å betro seg til legen, eller at de gruer seg til behandling som kan bli oppfattet som flau.
Betror seg på nettforum
Tarm- og fordøyelsesproblemer er det mange i Norge som sliter med, men flere synes likevel det kan være veldig tabu å sta opp.
«Jeg sliter med å gå på do og gjøre nummer to. Kan gå sånn i noen uker, helt til jeg bli dårlig og får diaré og kvalme. Gruer meg å si det til legen», skriver en anonym bruker på doktoronline.no.

Prevensjon er også en gjenganger som kvinner ofte diskuterer på nettforum, istedet for med fastelegen sin. Spesielt hvis det er en mannlige lege, er det mange kvinner som kvier seg for å komme med intime betroelser. Og de færreste ser frem til et besøk hos gynekologen.
Hinter om problemene
I ti år var Arve Halsen legeskiftleder på Oslo legevakt. Han har flere ganger følt at noe plager pasienten, som de kanskje ikke er så villige til å snakke om.
- Jeg har lagt merke til disse problemstillingene; ereksjonsproblemer, kjønnssykdommer, utroskap, samlivsproblemer og arbeidskonflikter.

- Langt fra alle tar opp dette direkte med legen og man må ha en slags følelse for hva det egentlig er pasienten bekymrer seg for.

- Ikke føl deg flau
Helt dagligdags for legen
For noen pasienter er det ikke diagnosen som er flau. De frykter rett og slett at legen ikke skal ta dem på alvor. Det gjelder særlig når det er snakk om psykiske problemer, depresjon og utbrenthet.
- Jeg synes det er så flaut å gå til legen, føler aldri problemene mine er «store nok» til at legen skal bruke sin dyrebare tid på dem. Tar legen psykiske problemer seriøst? Er det flaut og skummelt? undrer en bruker på et nettforum. Flere andre skriver at de har vært i samme situasjon.
- Legen må kunne vise forståelse for at man anser dette som et veldig viktig tema. Man må ta pasienten på alvor og ikke bare feie det bort fordi man ikke selv synes det er et problem, mener Halsen.
LES OGSÅ: Mentaltrenerens tips: - Slik blir du ditt beste jeg