Turmat

Disse er helt geniale på tur

Spesielt smart å ha i sekken når det er minusgrader.

BJØRNEBRØD OG BROWNIES: Ta med disse på tur, du vil ikke angre, lover matskribent og turekspert Sigrid Henjum. Foto: Sigrid Henjum/Utemagasinet
BJØRNEBRØD OG BROWNIES: Ta med disse på tur, du vil ikke angre, lover matskribent og turekspert Sigrid Henjum. Foto: Sigrid Henjum/Utemagasinet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Turmat skal smake godt og det skal gi deg påfyll av energi, raskt og enkelt.

Det er også en fordel om nistematen ikke veier for mye eller tar for mye plass i sekken.

Og på lange skiturer i minusgrader, er det et must at maten ikke fryser!

LES OGSÅ: 5 gode grunner til å drikke te

Søtt, salt og fett

- Turmat bør være godt, i tillegg bør det være en fin blanding av søtt, salt og fett, sier matskribent Sigrid Henjum i Utemagasinet til KK.no.

Henjum skriver på en bok med turmatoppskrifter, hun driver Sogndal Lodge & Guiding og har vært på en lang rekke turer, blant annet til Grønland, Svalbard og Lofoten.

Med i sekken, særlig vinterstid, har hun alltid med brownies eller det hun kaller bjørnebrød, to oppskifter som har blitt superfavoritter blant turmagasinets lesere.

Begge har nemlig den geniale egenskapen at de ikke blir harde og uspiselige i minusgrader.

Henjum forteller at bjørnebrød er supert på tur fordi det er metter, inneholder mye fett og raske karbohydrater, men også noen langsomme karbohydrater fra frø, havre og tørket frukt.

- Det betyr at det gir energi med en gang, men også at energi varer en stund, sier Henjum.

LES OGSÅ: Saftige blåbærmuffins med færre kalorier

SMÅ BITER: Pakk kakestykkene i porsjoner, praktisk på tur! Foto: All Over Press
SMÅ BITER: Pakk kakestykkene i porsjoner, praktisk på tur! Foto: All Over Press Vis mer

Sigrids bjørnebrød

500 g smør
500 g brunt sukker
500 g mørk sirup

Disse ingrediensene smeltes sammen i en stor kjele, og kjøls ned til romtemperatur.

Ha så i det tørre:
500 g havregryn
450 g hvetemel
2 ts kanel
2 ts ingefær
1,5 ts natron
0,5 ts salt
1 dl solsikkekjerner
200 g rosiner
100 g aprikoser (delt i små biter)
100 g valnøtter (grovhakket)
2 egg som blandes inn til slutt

Dekk en dyp langpanne med bakepapir, og hell i røren. Stek på 150 grader i 30 minutter. Kaken må ikke stekes for lenge, da blir den for hard. Før kaken blir kald, deler du den opp i ruter.

LES OGSÅ: Varm drikke som er gull for helsa

Sigrids brownies

400 g smør
350 g sjokolade (kokesjokolade eller melkesjokolade)
8 egg
8 dl sukker
6 dl hvetemel
3 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver

Smelt smør og sjokolade i en kjele. Pisk egg og sukker til eggedosis, og bland alle ingrediensene sammen.

Denne oppskriften passer til en vanlig langpanne. Stek kaken på 150 grader på nederste rille i 25 minutter. Når du stikker kniven i midten for å sjekke at kaken er ferdig, skal det sitte igjen røre på kniven. Sett kaken til avkjøling og del opp i biter når den er kald.

LES OGSÅ: Boller uten dårlig samvittighet

LAG DIN EGEN NØTTEBLANDING: Nøtter gir masse god energi på tur. Foto: All Over Press
LAG DIN EGEN NØTTEBLANDING: Nøtter gir masse god energi på tur. Foto: All Over Press Vis mer

Pakk i plastfolie

Selv om verken brownies og bjørnebrødet fryser i sekken, så blir de ekstra gode og saftige om du pakker dem tett inntil termosen med varm drikke.

Det er også praktisk å pakke hver bit i plastfolie. Da kan du til enhver tid ha en bit lett tilgjengelig i lomma, smart når blodsukkeret stuper!

- Pakker du i små kolli, er det generelt sett mye lettere å ta en liten pose på innerlomma og tine opp maten og snacksen, før det skal spises, tipser Henjum.

Klinisk ernæringsfysiolog Lise von Krogh er aktiv hundesledekjører og har også vært på mange turer. Hun er enig med Henjum i at det er viktig å ha med seg lett tilgjengelig og rask energi på tur.

Selv har hun alltid med seg trailmix, en ferdiglaget blanding av for eksempel nøtter, tørket frukt og sjokolade.

- Jeg bruker mandler, fiken og aprikos for eksempel, har von Krogh tidligere fortalt til KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer