Livmorhalskreft

Derfor bør du ha færre sex-partnere

Kondom beskytter ikke godt nok mot det farlige HPV-viruset som kan gi livmorhalskreft, sier overlege.

VIS BESKYTTELSE: De fleste tror at kondom beskytter mot alle kjønnssykdommer, men faktum er at hpv-viruset kan smitte via andre hudområder.  Foto: Thinkstock.com
VIS BESKYTTELSE: De fleste tror at kondom beskytter mot alle kjønnssykdommer, men faktum er at hpv-viruset kan smitte via andre hudområder. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sveinung Sørbye, overlege for avdeling ved klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, mener vi har en HPV-epidemi i Norge akkurat nå.

HPV-viruset smitter seksuelt og via hudkontakt, og infiserer hud og slimhinner. Noen av de hundre forskjellige typene av dette viruset kan føre til kreft i kjønnsorganer, munn og svelg.

– Jeg vil si at vi har en HPV-epidemi. Når 3000 kvinner blir behandlet for forstadier til livmorhalskreft hvert år, er ikke dette et lite problem, sier overlegen til KK.no.

70-80 prosent av alle seksuelt aktive menn og kvinner blir smittet av en form for HPV én eller flere ganger i løpet av livet. Smitterisiko er 10 prosent for hver nye partner, ifølge patologen.

LES OGSÅ: Kreftsymptomene vi ofte overser

80-100 dør hvert år

Det er årlig 300 norske kvinner som får livmorhalskreft, og 80 til 100 av disse dør.

– Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft har trolig redusert antall krefttilfeller fra 600 til 300 per år, men vi har ikke klart å redusere antall tilfeller av kreft ytterligere i perioden 2000-2008, og de siste tre år ser vi igjen en stigning, spesielt hos kvinner under 40 år, sier overlegen til KK.no.

Ifølge Sørbye er det flere ting jenter og kvinner kan gjøre for å beskytte seg.

– Å begrense antall sexualpartnere er trolig viktigst. Tidlig debut med en jevnaldrende kjæreste som ikke har hatt sex med andre før medfører ikke risiko for HPV-smitte, sier overlegen.

– Samtidig er det noen som har uflaks og blir smittet av sin første og kanskje eneste partner. Siden det vanligvis tar minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles, vil også en tidlig seksuell debut gjøre at man kan få kreft i yngre alder enn før, hevder Sørbye.

LES OGSÅ: Hva betyr det å ha celleforandringer i livmor

Smitter ved oralsex

Ifølge overlegen beskytter heller ikke kondom godt nok, noe som kanskje kan komme som en overraskelse på mange.

– Kondom kan redusere risiko for smitte med 60-70 prosent, men HPV-viruset kan også smitte fra hudområder som ikke dekkes av kondom. Oralsex gjør også at viruset kommer til andre deler av kroppen og kan forårsake kreft i munnhule og svelg, understreker Sørbye.

Også NRK.no har tidligere skrevet en artikkel om hvordan eksperimentell sex kan øke kreftrisikoen blant unge.

En Synovate undersøkelse fra 2010 blant 300 unge kvinner (15-25 år), viste at ingen av dem visste at kondom ikke gir full beskyttelse mot viruset. 7 av 10 hadde ikke engang hørt om HPV-viruset.

Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV. Selve infeksjonen er ikke mulig å behandle, men kreften utvikler seg gjennom forstadier som er mulig å oppdage og fjerne.

HPV-viruset er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen. 7 av 10 seksuelt aktive vil bli smittet en eller flere ganger i løpet av livet. Infeksjonen bekjempes av kroppens eget forsvarssystem hos over 90 prosent av oss, men i noen tilfeller kan den altså føre til celleforandringer - og så livmorhalskreft.

Tror mest på vaksine

Overlegen medgir at det i praksis er vanskelig å få folk til å debutere senere, ha færre seksualpartnere og bruke kondom.

– For å redusere risiko for HPV-smitte tror jeg HPV-vaksine er mest effektivt. For å redusere risiko for kreft er det viktig å ta celleprøve som anbefalt hvert tredje år når man er 25-69 år. Det er også viktig å følge legens anbefaling vedrørende oppfølging av unormal celleprøve og passe på at en positiv HPV-test blir fulgt opp. HPV-test har vist seg å være svært effektivt når det gjelder å finne kvinner med forstadier til kreft.

I løpet av få år vil trolig HPV-test erstatte celleprøve i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, antar Sørbye.

Flere skeptiske til vaksine

Norge har i dag et screeningprogram der kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta celleprøver hvert tredje år. Systematisk screening har ført til at dødeligheten av livmorhalskreft er halvert siden 1995.

Vaksinen Gardasil gis til 12 år gamle jenter i 7. klasse. Til nå har 120.000 fått tilbud om vaksinen, og 80 prosent har takket ja. I følge Kreftforeningen er vaksinen svært effektiv og reduserer risikoen for livmorhalskreft med over 70 prosent.

Det er imidlertid mange som er skeptiske til vaksinasjonsprogrammet, og det vakte stor oppsikt da Kreftregisterets tidligere leder, Frøydis Langmark, uttrykte sin skepsis (mer info om denne saken finner du i en artikkel fra ABCnyheter.no)

Kreftforeningen anbefaler vaksinen og har mer informasjon om programmet på sine nettsider.

Det få er klar over, er at også unge kvinner i 20-årene kan ta vaksinen og betale for den selv. VG.no har tidligere omtalt en studie som viser at kreftvaksinen kan hindre vedvarende HPV-infeksjoner eller relaterte sykdommer hos kvinner fra 27 til 45 år.

Kreftforeningen i Norge arbeider for at jenter opp mot 18 år skal få vaksinen gratis.
I Sverige får alle jenter tilbud om gratis vaksine opp til 18 år, mens danske jenter opp til 26 år får dette tilbudet.

Må fortsette med celleprøver

Som nevnt finnes det mange ulike former for HPV-virus. Det er imidlertid noen som er mer skadelige enn andre.

– Når det gjelder HPV-typer stemmer det at det finnes mange ulike typer, men hovedtyngden av kreft er forårsaket av noen få HPV-typer der HPV type 16 og 18 er viktigst - og årsak til minst 70 prosent av livmorhalskreft i Norge. Selv om man har tatt HPV-vaksinen, må man fortsette å ta celleprøve, men risiko for celleforandringer og kreft er redusert, sier Sørbye.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer