Langrenn

Denne «skidingsen» er helt genial

Smøringskork som gjør at du slipper å brekke negler eller skjære deg på boksen.

SMØREKORK: Dette geniale skismøringslokket/korken, gjør det enklere å skjære vekk voksboksen, så du får frem smøringen - UTEN at du brekker negler, kutter deg, eller får voks på tennene.  Foto: Produsenten
SMØREKORK: Dette geniale skismøringslokket/korken, gjør det enklere å skjære vekk voksboksen, så du får frem smøringen - UTEN at du brekker negler, kutter deg, eller får voks på tennene. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Riktig smøring er helt elementært når du skal ut og gå på langrenn. Det er nemlig få ting som er så irriterende - og ikke minst utmattende, som å legge ut på en langrennstur med bakglatte eller luggende ski.

KJØP DISSE TRE: Blå ekstra (for eksempel en blå Swix) passer best til temperaturer på minus to grader og kaldere. En rød/lilla-smøring vil være bra på null-føre, mens universalklister er supert på mildere føre - plusstemperaturer (som når det er sen påske og slapseføre).  Foto: Adéle Cappelen Blystad
KJØP DISSE TRE: Blå ekstra (for eksempel en blå Swix) passer best til temperaturer på minus to grader og kaldere. En rød/lilla-smøring vil være bra på null-føre, mens universalklister er supert på mildere føre - plusstemperaturer (som når det er sen påske og slapseføre). Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Tre typer smøring er nok

Som KK.no tidligere har skrevet, behøver det ikke være så komplisert å finne riktig smøring. Og du trenger ikke en koffert med 50 ulike «røder, blåer og lillaer» ala Petter Northug hvis du bare går en gang i blant.

Ifølge ekspertene holder det faktisk med tre typer.


- Det er tre smøringer alle bør ha, og som vil gjøre at du er ganske godt dekket sånn vær- og forholdsmessig. Det er en blå ekstra, en rød - eller lilla smøring og universalklister, har Jonas Strømberg, produktsjef for ski og sykkel på Torshov sport i Oslo, tidligere uttalt til KK.no:

- Blå ekstra (for eksempel en blå Swix) passer best til temperaturer på minus to grader og kaldere. En rød/lilla-smøring vil være bra på føre med null grader, mens universalklister er supert på mildere føre - plusstemperaturer (som når det er sen påske og slapseføre).

I tillegg til dette kan det være lurt å kjøpe rensespray og papir, slik at du får renset skiene regelmessig. Gjør du dette ofte vil skiene også holde seg i god stand lenger.

LES OGSÅ: Slik unngår du kalde skiføtter

GENIALT: Ski'Go-produktet selges blant annet på Oslo Sportslager, og på nett. Lokket/korken koster cirka 50 kroner.  Foto: Produsenten
GENIALT: Ski'Go-produktet selges blant annet på Oslo Sportslager, og på nett. Lokket/korken koster cirka 50 kroner. Foto: Produsenten Vis mer

- Enkelt, genialt og smart produkt

Et vanlig problem for mange av oss når det gjelder smøring, er faktisk beholderen, eller boksen, voksen kommer i. Denne er som regel laget av metall, og etterhvert som du bruker opp smøringen, må du rive av metallet for å få frem voksen.

I og med at kun de færreste av oss husker å ta med kniv eller saks i sekken, er det ofte hendene eller tennene som må til pers for å skjære vekk toppen av voksboksen når du skal legge på et ekstra lag.

Dette kan fort resultere i oppkuttede fingre, brukkne negler, eller avskallede tenner med voksrester på - hvis man er riktig uheldig. Og det er her Ski'Go har kommet med en helt genial liten dings som er så utrolig praktisk - nemlig et voksbokslokk/kork med skrellefunksjon!

I tillegg til å fungere som kork/lokk, kan den altså brukes til å skjære av øverste del av boksen.

Oslo Sportslager er blant sportsbutikkene som selger produktet (koster 50 kroner), og de anbefaler lokket/korken på det varmeste.

- Dette produktet er enkelt, genialt og meget, meget smart, skriver de.

Se video av hvordan produktet funker nedenfor:


LES OGSÅ: Husk dette før du rydder vekk skiene

Slik bør du smøre skiene

Ok, så du har fått smøringen klar - med eller uten smørekorken. Nå er det påføringen som gjelder!

Ifølge Strømberg er det absolutt best å smøre på flere tynne lag. Gjerne fem-seks lag.

- Ikke smør ett tjukt lag med blå ekstra – men mange tynne, har han fortalt:

- Når du kjøper et par ski i en sportsbutikk, får du også hjelp til å sette opp smørelommer på skiene dine. Og disse er som regel fra hælen og 40-50-60 centimeter frem. Det skal også stå merket på skien (dette gjør de i butikken), slik at du vet hvor du skal smøre.

Skismøring, klister og rensespray får du tak i i de fleste sportsforretninger som selger ski.

LES OGSÅ: Her er dagsmenyen til Marit Bjørgen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer