Natural Cycles

Advarer mot omstridt prevensjonsmiddel

- Usikkerheten er altfor stor til at vi kan gå ut og anbefale dette som et prevensjonsmiddel, sier overlege Sigurd Hortemo fra Statens Legemiddelverk om Natural Cyles.

ADVARER MOT PREVENSJONSMIDDEL: Bloggere som Caroline Berg Eriksen, Hedda Skoug og Anette Marie Antonsen har reklamert for prevensjonsmiddelet Natural Cycles, men ifølge ekspertene er det slett ikke sikkert å bruke hvis man ikke ønsker å bli gravid.  Foto: Science Photo Library
ADVARER MOT PREVENSJONSMIDDEL: Bloggere som Caroline Berg Eriksen, Hedda Skoug og Anette Marie Antonsen har reklamert for prevensjonsmiddelet Natural Cycles, men ifølge ekspertene er det slett ikke sikkert å bruke hvis man ikke ønsker å bli gravid. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I sommer reklamerte blogger Caroline Berg Eriksen (28) - tidligere kjent som Fotballfrue, for prevensjonsmetoden Natural Cycles.

I et innlegg skrev hun blant annet at produktet skal være 99,9 prosent sikkert å bruke som prevensjonsmiddel, noe som raskt vekket oppsikt og ble møtt med kritikk av blant annet Statens Legemiddelverk, som omtalte det som «direkte uansvarlig» i en artikkel på Dagbladet.no.

Da Berg Eriksen ble konfrontert med kritikken, oppdaterte hun blogginnlegget og skrev at hun, sammen med produsenten, hadde gått gjennom dokumentasjonen.

REKLAMERTE FOR PREVENSJONSMIDDEL: Caroline Berg Eriksen fikk kritikk etter å ha skrevet på bloggen at Natural Cycles er 99,9 prosent sikkert. I etterkant endret hun innlegget.  Foto: VG
REKLAMERTE FOR PREVENSJONSMIDDEL: Caroline Berg Eriksen fikk kritikk etter å ha skrevet på bloggen at Natural Cycles er 99,9 prosent sikkert. I etterkant endret hun innlegget. Foto: VG Vis mer

Innlegget ble deretter oppdatert med at det «ikke er noe grunnlag for å hevde at dette produktet er 99,9 prosent sikkert».

Flere bloggere reklamerer for produktet

På tross av denne saken har flere andre bloggere fulgt i Berg Eriksens «fotspor» og reklamert for prevensjonsmetoden, deriblant Hedda Skoug (32) (Fashioncherry) og Anette Marie Antonsen (28).

BRUKER NATURAL CYCLES: Bloggeren Anette Marie Antonsen har selv startet på Natural Cycles, og reklamerer for prevensjonsmiddelet på bloggen sin. Hun er også en av dem som har skrevet at det er 99,9 prosent sikkert.  Foto: Anette Marie Antonsen, anettemarie.no
BRUKER NATURAL CYCLES: Bloggeren Anette Marie Antonsen har selv startet på Natural Cycles, og reklamerer for prevensjonsmiddelet på bloggen sin. Hun er også en av dem som har skrevet at det er 99,9 prosent sikkert. Foto: Anette Marie Antonsen, anettemarie.no Vis mer

Sistnevnte skriver også på bloggen sin at «å bruke denne type prevensjon er 99,9 prosent sikkert».

 

– Det er jo ikke slik at alle andre prevensjonsmidler er 100 prosent sikre, man kan for eksempel bli gravid selv om man går på p-piller. 

- Personlig liker jeg ikke hvordan kroppen min reagerer på hormoner, og dette er jo et helt naturlig alternativ, sier Antonsen til KK.no. 

- Usikkerheten er altfor stor

Og det er nettopp dette - at produktet er fritt for hormoner, som har ført til at det har at  har blitt så populært blant enkelte.

Likevel advarer ekspertene mot å bruke det som prevensjonsmiddel

– Tallet er nok ikke så høyt, og dessverre er det slik at usikkerheten er altfor stor til at vi kan gå ut og anbefale dette som et prevensjonsmiddel, sier overlege Sigurd Hortemo fra Statens Legemiddelverk til KK.no. 

Gynekolog ved Askergynekologene, Kristin Ramm, er enig i at Natural Cycles ikke er å anbefale dersom man ikke ønsker å bli gravid.

P-PILLER ER SIKRERE: Selv p-piller er vanskelig å ta helt riktig hver dag, og med Natural Cycles er det desto viktigere at det følges slavisk - noe de færreste vil klare. Foto: © ajpfilm
P-PILLER ER SIKRERE: Selv p-piller er vanskelig å ta helt riktig hver dag, og med Natural Cycles er det desto viktigere at det følges slavisk - noe de færreste vil klare. Foto: © ajpfilm Vis mer

– Når det gjelder temperaturmåling for å finne «sikre dager» kan jeg generelt si at det ikke er en veldig sikker prevensjonsmetode. Jeg kjenner ikke til Natural Cycles, men den er neppe noe spesielt annerledes enn andre, sier hun til KK.no. 

Dette sier produsenten

Natural Cycles skriver på sine nettsider at det er seks dager i løpet av syklusen der kvinner «har en risiko for å bli gravide», og at man ved hjelp av en app og en temperaturmåler kan finne disse «usikre» dagene. 

– Vårt mål da vi skapte Natural Cycles var å lage en sikker og naturlig metode. Vi har satt dette i en algoritme som øker sikkerheten mot graviditet. Og vi har akkurat gjort nye studier som forsterker våre påstander om 99,9 prosent sikkerhet, men dette tallet gjelder altså for de gitte grønne dagene, forteller Elina Berglund, som er en av gründerne av Natural Cycles, til KK.no. 

Berglund forteller videre at de i en studie har fulgt 4000 kvinner i ett år, og dokumentert hvor mange som har blitt gravide på grønne dager og på røde dager.

- Resultatet viser at dette er like sikkert som p-piller, sier Berglund.

Studien er imidlertid ikke publisert i noe medisinsk tidsskrift.

LES OGSÅ: Når den ene ikke er klar

Må følges slavisk

Medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn i Oslo, Marius Johansen, mener et av problemene med Natural Cycles-metoden, er at den krever mye for å være sikker.

KRITISK: Marius Johansen er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn i Oslo, som er et senter for ung seksualitet. Foto: Privat
KRITISK: Marius Johansen er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn i Oslo, som er et senter for ung seksualitet. Foto: Privat Vis mer

– Vi vet at for at dette skal funke, så må man følge det slavisk, og temperaturen må måles til samme tid hver morgen. Selv små variasjoner kan føre til svingninger i målingene, forklarer han til KK.no.

Dersom du blir syk, har drukket store mengder alkohol eller fått betydelig mindre søvn enn du er vant til, kan dette forstyrre målingene - og hvor pålitelig den er.

Johansen forklarer at også bruk av p-piller, som gir deg 99,7 prosent sikkerhet mot graviditet, forutsetter at du bruker det helt riktig hver eneste dag.

– Svenske studier har vist at kvinner tror de er langt flinkere til å ta p-pillene enn de egentlig er, det er nemlig de færreste som klarer å ta det helt riktig. De glemmer piller langt oftere enn de tror, og tar ofte pillene på ulike tidspunkter, forklarer han.

Den reelle sikkerheten du har ved bruk av p-piller er derfor anslått å ligge på 92 prosent for alle kvinner, og helt ned mot 87 prosent hos de yngste kvinnene, i løpet av et år. 

Johnsen mener det er sannsynlig å anta at sikkerheten er enda lavere ved prevensjonsmidler der du kun måler temperaturen.

LES OGSÅ: Synes du det er pesete å ta p-piller?

- For de i stabile forhold

Dette betyr imidlertid ikke at Natural Cycles kan være et ok alternativ dersom du er i en situasjon der det ikke nødvendigvis er farlig om du blir gravid. 

– Det kan være et fint alternativ for kvinner som er i et forhold. Kanskje har man barn fra før og vil vente litt før man får et til. I forhold der det altså ikke er krise dersom en graviditet skulle oppstå, sier Johnsen. 

Gynekolog Ramm er enig. 

– Denne typen prevensjonsmidler kan være egnet til kvinner som lever i et stabilt parforhold og som kanskje ikke ønsker seg barn akkurat i øyeblikket, men hvis de skulle bli gravide er det ikke krise, sier hun.

Har du et bestemt ønske om å ikke bli gravid, fraråder de derimot Natural Cycles - og andre lignende prevensjonsmetoder på markedet, som Naturlig Familieplanlegging (NFP), Pearly Prevensjon og PFC Computer, som baserer seg på en liten håndholdt computer som regner ut dine sikre og usikre dager.

– Hvis en kvinne trenger sikker prevensjon og det absolutt ikke er aktuelt å bli gravid, vil jeg aldri anbefale målinger av «sikre perioder», men heller hormonell prevensjon eller spiral, sier Ramm.

Overlege Hortemo i Statens Legemiddelverk er enig.

- Dette er absolutt ikke godt nok for unge, uetablerte jenter, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer