Rips

Sommerlige dessert-smaksbomber

Små rips pynter fint opp og smaker deilig. De røde bærene er som skapt til kaker og desserter.

DEILIG SMULDREPAI: Denne har en herlig smakskombinasjon av rips og epler.  Foto: Pontus Ferneman
DEILIG SMULDREPAI: Denne har en herlig smakskombinasjon av rips og epler. Foto: Pontus Ferneman Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS: Har du hage så har du kanskje også en ripsbusk eller to? I følge frukt.no finnes det svært mange ripsbusker i norske hager. På denne tiden er bærene godt modne og derfor svært gode å bruke i bakst og andre desserter. De røde ripsbærene har gjerne en frisk og syrlig smak.

Bærene er selvfølgelig gode alene, men sammen med andre ingredienser får du herlige smakskombinasjoner. Rips er dessuten fint som pynt på kaker og andre go'saker. Det gjør heller ikke noe at ripsbær inneholder en god del C-vitamin og mineraler!

Her får du fire oppskrifter med rips som ingrediens. Kos deg!

Sprø marengskake

SPRØ MARENGSKAKE: Mmm... – en fristende kake med kremet fyll og røde rips!  Foto: Pontus Ferneman
SPRØ MARENGSKAKE: Mmm... – en fristende kake med kremet fyll og røde rips! Foto: Pontus Ferneman Vis mer

(6-8 biter)

Du trenger:

  • 6 eggehviter
  • 2 ½ dl sukker
  • finrevet skall av 1 sitron

Fyll:

  • 100–150 g revet kransekakemasse
  • 3–4 dl kremfløte
  • 3–4 dl rips
  • ca. 25 g ristede hakkede mandler
  • ca. 30 g mørk sjokolade
  • sitronmelisse eller mynte

 

Slik gjør du:

1. Pisk eggehviter kraftig. Tilsett sukkeret (litt om gangen) under pisking til det blir en blank, tykk marengs. Vend i sitronskallet.

2. Fordel deigen ut i en sirkel, ca. 24 cm i diameter, på bakepapir på stekeplate.

3. Stek kaken ved 125° grader i ca. 2 timer til den kjennes lett og tørr. La den gjerne stå på ettervarmen.

4. Ved servering rives kransekakemassen og fordeles over kaken. Legg over pisket krem og pynt med friske bær.

5. Strø over mandler, som er ristet i varm, tørr panne og avkjølt.

6. Smelt sjokoladen og ringle den over kaken. Pynt med grønne blader og server straks.

LES OGSÅ: Glutenfrie kaker med jordbær

 

Deilig smuldrepai

DEILIG SMULDREPAI: Denne har en herlig smakskombinasjon av rips og epler.  Foto: Pontus Ferneman
DEILIG SMULDREPAI: Denne har en herlig smakskombinasjon av rips og epler. Foto: Pontus Ferneman Vis mer

(6 biter)

Du trenger:

Bunn:

  • 3 dl hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 150 g smør

Fyll:

  • 2 epler
  • 2–3 rips
  • 2 ss sukker

Smuler:

  • 50 g smør
  • 1 dl hvetemel
  • 2 ss sukker

 

Slik gjør du:

1. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Smelt smøret, og bland sammen til en masse. Trykk deigen ut i en paiform med løs kant, ca. 20 cm i diameter.

2. Forstek midt i ovnen ved 175° i ca. 10 minutter.

3. Skrell eplene og del i tynne båter. Fordel epleskivene over paibunnen og legg på rensede rips. Strø på sukker.

4. Bland smør, mel og sukker. Strø smulene over paien.

5. Stek paien videre i 30–35 minutter. Server lunken eller kald med pisket krem eller vaniljesaus.

LES OGSÅ: Fire supergode smoothies

 

Raske ripsbærmuffins

(12 stk.)

RASKE RIPSBÆRMUFFINS: Disse tar seg pent ut på sommerbordet! Muffinsene smaker aller best når de er nystekt. Foto: Pontus Ferneman
RASKE RIPSBÆRMUFFINS: Disse tar seg pent ut på sommerbordet! Muffinsene smaker aller best når de er nystekt. Foto: Pontus Ferneman Vis mer

Du trenger:

  • 50 g smør
  • 1 ½ dl melk
  • 2 egg
  • 1 ¾ dl sukker
  • 3 dl hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ½ ts bakepulver
  • ca. 1 ½ dl renset rips

 

Pynt:

  • ripsklaser
  • melis

 

Slik gjør du:

1. Smelt smøret og hell i melken. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett smøret. Bland mel, vaniljesukker, bakepulver. Rør det i eggedosisen.

2. Hell røren i stødige muffinsformer eller sett papirformer i en muffinsplate. Fordel bær
over hver muffins. Stek midt i ovnen ved 225° grader i 12–15 minutter.

3. Avkjøl på rist og server med bær og siktet melis.

LES OGSÅ: Her er det noe muffins

 

Drømmegod dessert

DRØMMEGOD DESSERT: Denne kan du lage i god tid i før gjestene kommer. Ha den klar i kjøleskapet. Foto: Pontus Ferneman
DRØMMEGOD DESSERT: Denne kan du lage i god tid i før gjestene kommer. Ha den klar i kjøleskapet. Foto: Pontus Ferneman Vis mer

(4 porsjoner)

Du trenger:

  • 3–4 ss smør
  • 1 ½ dl havregryn
  • 1 ½ dl kokos
  • ¾ dl sukker
  • 3 dl kremfløte
  • 1 dl gresk yoghurt
  • 1 ts vaniljesukker
  • ca. 4 dl renset rips
  • ripsklaser til pynt
  • sitronmelisse

 

Slik gjør du:

1. Smelt smøret i en stekepanne. Tilsett havregryn, kokos og sukker. La alt smuldre sammen og få en fin farge under omrøring. Avkjøl.

2. Pisk kremen, og bland med yoghurt og vaniljesukker.

3. Legg bærene, havreblandingen og vaniljekremen lagvis i glass. Topp med mynte og sitronmelisse og gjerne en klase bær.

LES OGSÅ: Få i deg nok C-vitamin!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer